Ο Στέφανος Δουκίδης αποφάσισε να στραφεί στην οικογενειακή επιχείρηση,ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ ΔΟΥΚΙΔΗ, με έδρα την Κομοτηνή. Παρά το γεγονός, ότι το ακαδημαϊκό του υπόβαθρο δεν είχε σχέση με τον πρωτογενή τομέα, με σπουδές μηχανολόγου μηχανικού στο Imperial College London, ενώ στη συνέχεια έγινε κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από το London Scholl of Economics. Επέλεξε να στραφεί στον πρωτογενή τομέα, καθώς όπως λέει αποτέλεσε μία συνειδητή απόφαση.«Η οικογενειακή επιχείρηση δραστηριοποιείται στην τυροκομία από το 1956. Γνωρίζουμε καλά τον κλάδο ως οικογένεια και μας απασχολεί η πορεία του. Επομένως δεν υπήρχε δεύτερη σκέψη πέραν του να ασχοληθώ με το συγκεκριμένο αντικείμενο. Η μεταποίηση της πρώτης ύλης και η δημιουργία προϊόντων που φτάνουν σε καταναλωτές παγκοσμίως, αποτελεί μία μοναδική εμπειρία. Δυστυχώς οι άνθρωποι του κλάδου κινούμαστε υπό καθεστώς διαρκούς αβεβαιότητας. Και παλαιότερα υπήρχαν προβλήματα, σήμερα όμως έχουν διογκωθεί σημαντικά».
Η ευλογιά και οι πλημμελείς έλεγχοι για τη διασφάλιση της φέτας ΠΟΠ
Ο ίδιος περιγράφει το περιβάλλον έντονης ανασφάλειας για όσους σχετίζονται με τον πρωτογενή τομέα και την κτηνοτροφία, λόγω της ανεξέλεγκτης εξάπλωσης της ευλογιάς των αιγοπροβάτων. «Εκτός της ευλογιάς όμως, υπάρχουν και άλλα ζητήματα, όπως για παράδειγμα οι πλημμελείς έλεγχοι για τη διασφάλιση των ποιοτικών χαρακτηριστικών και των ορθών διαδικασιών κατά την παραγωγή της φέτας ΠΟΠ. Έλεγχοι δεν πραγματοποιούνται ούτε κατά την εξαγωγή της φέτας, ούτε στις μεταποιητικές επιχειρήσεις, τα σημεία πώλησης ή την εστίαση. Η ελληνική περιφέρεια, που βασίζεται κατά κύριο λόγο στον πρωτογενή τομέα, αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες. Οι αρμόδιες υπηρεσίες στην περιφέρεια είναι υποστελεχωμένες, ενώ και οι κτηνοτρόφοι με τους οποίους μιλάμε καθημερινά, δεν γνωρίζουν τι θα αντιμετωπίσουν κάθε πρωί που πάνε στη δουλειά τους. Ένας ακόμα παράγοντας που διαδραματίζει αρνητικό ρόλο είναι η ψυχολογία των ανθρώπων του κλάδου».«Σας αναφέρω ενδεικτικά ότι για την παραγωγή ενός κιλού φέτας απαιτείται τουλάχιστον 70% αιγοπρόβειο γάλα. Ωστόσο, το γάλα που είναι άμεσα διαθέσιμο στη χώρα, είναι μόνο το κατσικίσιο και το αγελαδινό. Ευτυχώς ως οικογένεια έχουμε και άλλες δραστηριότητες όπως η καλλιέργεια και η εμπορία ζωοτροφών, εξάγουμε σιτηρά στην Ιταλία, τα οποία προορίζονται για την παραγωγή ζυμαρικών, ενώ παράγουμε σπόρους και πουλάμε καινοτόμα προϊόντα σε γεωπονικό κατάστημα που έχουμε στην ιδιοκτησία μας. Θέλω να πω με αυτό, ότι για εμάς η κατάσταση είναι περισσότερο διαχειρίσιμη λόγω της διασποράς του ρίσκου. Αντιθέτως, όσοι εξαρτώνται αποκλειστικά από τον τυροκομικό τομέα και την παραγωγή φέτας, αντιμετωπίζουν καίριες προκλήσεις ως προς τη βιωσιμότητά τους».
Μειωμένες κατά 40% οι εισκομιζόμενες ποσότητες αιγοπρόβειου γάλακτος στη Θράκη
Όπως ο ίδιος λέει το θέμα των ζωονόσων απασχολεί τον κτηνοτροφικό και μεταποιητικό κλάδο της τυροκομίας κατά τους τελευταίους 18 μήνες, αρχής γενομένης με την πανώλη και στη συνέχεια με την ευλογιά των αιγοπροβάτων. «Δυστυχώς η ζημιά που έχει γίνει ειδικά στην περιοχή της Θράκης όπου δραστηριοποιούμαστε είναι τεράστια, καθώς επιχειρήσεις έχουν χάσει το 40% του γάλακτος που εισκόμιζαν, λόγω της ευλογιάς. Η κατάσταση παραμένει έντονα προβληματική και δυστυχώς δεν βλέπουμε να βελτιώνεται. Το δεύτερο κύμα που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι πολύ επιθετικό, με πολλά περισσότερα κρούσματα, ενώ η διασπορά είναι μεγαλύτερη».«Αυτό που είχαμε προτείνει από την αρχή και τελικά δεν εφαρμόστηκε ήταν το σχέδιο ”Δύο Ελλάδες”. Να χωριστεί δηλαδή η Ελλάδα στη μέση, προκειμένου να περιοριστεί σε κάποιον συγκεκριμένο νομό το πρόβλημα, είτε επρόκειτο αρχικά για τον Έβρο, είτε για τη Ροδόπη και τον Έβρο, ούτως ώστε να γνωρίζουμε ότι η ζωονόσος παραμένει ελεγχόμενη σε συγκεκριμένη περιοχή και μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις τόσο εμείς ως μεταποιητές, όσο και οι κτηνοτρόφοι από κοινού με την πολιτεία. Δυστυχώς, κάτι τέτοιο δεν έγινε», επισημαίνει ο Στέφανος Δουκίδης.
Απώλειες 100 εκατομμυρίων για τον πρωτογενή τομέα της Θράκης και 10 από φορολογικά έσοδα για το κράτος
Κατά τον ίδιο αυτή τη στιγμή είναι σημαντική η επίπτωση που υφίσταται αλυσίδα παραγωγής, γεγονός που έχει προεκτάσεις τόσο στην τοπική όσο και στην εθνική οικονομία. Ο κύριος Δουκίδης επισημαίνει ότι σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχει πραγματοποιήσει, η Θράκη έχει απωλέσει στο διάστημα εκδήλωσης και εξάπλωσης της ευλογιάς, περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ταυτόχρονα οι φόροι που εισέπραξε το ελληνικό κράτος στην ίδια περίοδο, είναι κατά 10 εκατομμύρια ευρώ λιγότεροι.
Δραστική μείωση της παραγωγής γάλακτος και των κτηνοτροφικών μονάδων
Έως και τις 30 Σεπτεμβρίου του 2025, σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται, θανατώθηκαν 52.500 ζώα στην Ξάνθη, 30.000 στη Ροδόπη και 32.000 στον Έβρο. Σε πανελλαδική βάση, οι θανατώσεις ζώων από τον Αύγουστο του 2024 έως και τον Αύγουστο του 2025 ανήλθαν σε 262.854, ενώ μόνο τον περασμένο Αύγουστο θανατώθηκαν 55.151 αιγοπρόβατα. Ταυτόχρονα, με βάση τα στοιχεία του ΕΛΓΟ Δήμητρα ο αριθμός των ενεργών κτηνοτροφικών μονάδων στη Θράκη από 964 τον Ιούλιο του 2024, κατήλθε σε 634 τον Ιούλιο του 2025.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΕΛΓΟ Δήμητρα η εισκομιζόμενη ποσότητα πρόβειου γάλακτος στη Θράκη, από 15.443 τόνους στο διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου του 2024, μειώθηκε στους 9.617 τόνους κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου του 2025.
«Δεδομένου ότι ως επιχείρηση συλλέγουμε γάλα από την περιοχή και γνωρίζουμε τους πραγματικούς αριθμούς, η μείωση του εισκομιζόμενου γάλακτος οφείλεται κατά κύριο λόγο στην ευλογιά των αιγοπροβάτων. Τα στοιχεία που προαναφέρθηκαν αφορούν στο διάστημα έως και τον φετινό Ιούλιο, ενώ αναμένουμε ότι τα στοιχεία που αφορούν στις θανατώσεις ζώων θα είναι ακόμη πιο ζοφερά», σχολιάζει ο κύριος Δουκίδης.
Η πιθανή επίπτωση στις εξαγωγές
Επισημαίνει ότι μία ακόμα πρόκληση για την ελληνική τυροκομία, θα προκύψει σε περίπτωση εμβολιασμού κοπαδιών, καθότι υπάρχουν χώρες, οι οποίες λόγω της νομοθεσίας τους δεν θα δέχονται προϊόντα από ζώα που έχουν εμβολιαστεί. Ο λόγος είναι ότι χώρες όπως η Αυστραλία, η Κίνα, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Μεγάλη Βρετανία, η Ρωσία και άλλες, απαγορεύουν την εισαγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων από χώρες που έχουν εμβολιάσει τα κοπάδια τους για την ευλογιά. Εξέλιξη που αναμένεται να επηρεάσει δραστικά τις διεθνείς πωλήσεις φέτας, η οποία αποτελεί το κυρίαρχο εξαγώγιμο τυροκομικό προϊόν της Ελλάδας.