Από τότε που εντάχθηκε στον όμιλο SanLucar, η γαλλική εταιρεία Buonanno, με έδρα το Saint-Charles International στην Perpignan, επικεντρώνεται σε μια πολύ ιδιαίτερη φράουλα: την premium φράουλα SanLucar, στην καρδιά της στρατηγικής για τα κόκκινα φρούτα της SanLucar.
Πίσω από αυτό το premium φράουλα είναι μια ποικιλία κλαμπ, που επιλέγεται για τις γευστικές της ιδιότητες και σαφώς τοποθετημένο ως premium προϊόν.
“Η φράουλα SanLucar ξεχωρίζει για το αρωματικό της προφίλ. Έχει περισσότερο άρωμα και περισσότερη γεύση”, εξηγεί ο Fabien Lefebvre, διευθύνων σύμβουλος της Buonanno.
Το μέγεθός του αντιστοιχεί επίσης πολύ καλά, αν όχι καλύτερα, στις προσδοκίες της γαλλικής αγοράς από άλλες ποικιλίες. «Στην Ισπανία, προτιμούμε μεγαλύτερα μεγέθη. Οι Γάλλοι καταναλωτές, ωστόσο, προτιμούν λεπτότερες και ομοιογενείς φράουλες.
Ελεγχόμενη παραγωγή κατά μήκος της Μεσογείου
Η στρατηγική παραγωγής μας βασίζεται σε ένα ολοκληρωμένο, δομημένο μοντέλο. Εργαζόμαστε στο πλαίσιο ενός ποικιλιακού προγράμματος με επιλεγμένους εταίρους παραγωγούς και εμπειρογνώμονες στην Ισπανία, το βόρειο Μαρόκο και την Τυνησία, καθώς και στη βόρεια Ευρώπη κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου.
«Οι παραγωγοί μας αναπτύσσουν τις premium ποικιλίες μας ως μέρος του προγράμματός μας και στη συνέχεια τις εμπορευόμαστε. Αυτό γίνεται κυρίως σε δίσκους τύπου pitufo σε κουτιά 1 κιλού, τα οποία είναι ιδιαίτερα κατάλληλα για τη γαλλική αγορά”, εξηγεί ο Fabien Lefebvre.
Ορισμένες από τις δραστηριότητες της Τυνησίας προορίζονται επίσης για άλλες αγορές, κυρίως για τη Μέση Ανατολή. Ωστόσο, δεδομένου του σημερινού γεωπολιτικού πλαισίου, ορισμένοι από τους όγκους έχουν ανακατευθυνθεί στη Γαλλία. “Από την αρχή, αυτό αντιπροσωπεύει ένα ή δύο επιπλέον φορτηγά την εβδομάδα, γεγονός που ταιριάζει απόλυτα με την premium θέση μας.”
Μια ισπανική εκστρατεία που σημαδεύτηκε από καιρικές προκλήσεις
«Η ισπανική εκστρατεία ήταν πολύ δύσκολη, με ακραίες καιρικές συνθήκες. Ένας από τους προμηθευτές μας έχασε ακόμη και πολύ χώρο του θερμοκηπίου λόγω ανεμοστρόβιλου”, εξηγεί ο διευθύνων σύμβουλος.
Μετά από ένα σταθερό ξεκίνημα στη σεζόν τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, ο Φεβρουάριος αποδείχθηκε πολύ πιο δύσκολος μήνας. Ωστόσο, χάρη στην ευρωστία της ποικιλίας, οι απώλειες ήταν περιορισμένες. “Είχαμε πολύ λίγα ποιοτικά προβλήματα, και αυτή η φράουλα έχει εξαιρετική διάρκεια ζωής.”
Η ίδια η αγορά έχει δει μια ξαφνική μεταστροφή. “Οι τιμές ήταν σταθερές μέχρι πρόσφατα, αλλά με την άφιξη του ηλιόλουστου, ζεστού καιρού, οι όγκοι πλημμύρισαν στην αγορά, και οι τιμές χωρίστηκαν κατά τρεις σε τέσσερις ημέρες.”
Αυτή η σταγόνα θα πρέπει να τεθεί σε προοπτική. “Αυτή την εποχή του χρόνου, η ζήτηση για φράουλες αυξάνεται πάντα, κάτι που είναι γενικά θετικό για την εκστρατεία.”
Προσμονή και ορατότητα ως στρατηγικούς μοχλούς
Σε μια ολοένα και πιο ανταγωνιστική αγορά – με βελγική και ολλανδική παραγωγή ιδιαίτερα στις αρχές του τρέχοντος έτους – η Buonanno βασίζεται στην προσμονή και τη διαφοροποίηση.
«Συνεργαζόμαστε με μια επιλεγμένη ομάδα χονδρεμπόρων και ειδικών που αναζητούν προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας. Εστιάζουμε στην αξία και όχι στον όγκο».
Η εταιρεία βασίζεται επίσης στον ακριβή σχεδιασμό, ένα πραγματικό περιουσιακό στοιχείο όταν πρόκειται για τη διαχείριση της ποιότητας και του όγκου. «Ένα μεγάλο ποσοστό των κόκκινων φρούτων SanLucar παράγεται από τα δικά μας αγροκτήματα και μακροχρόνιους εταίρους. Αυτό μας δίνει καλή ορατότητα σε σχέση με τον όγκο μας, επιτρέποντάς μας να προβλέψουμε καλύτερα και να περιορίσουμε τις διακυμάνσεις. Είναι ένα εξαιρετικά δομημένο μοντέλο που κάνει τη δουλειά μας πολύ πιο ομαλή».
Κοιτάζοντας μπροστά: Γαλλική παραγωγή
Από το επόμενο έτος, θα μπορούσε να επιτευχθεί ένα νέο στάδιο με την έναρξη της παραγωγής στη Γαλλία. “Η ιδέα είναι ότι, μόλις μπούμε στη σεζόν σε μια δεδομένη ζώνη, θα στραφούμε στην τοπική παραγωγή”, εξηγεί ο Fabien Lefebvre.
Η εξέλιξη αυτή θα πρέπει να ενισχύσει περαιτέρω την παρουσία των μαλακών καρπών SanLucar στη γαλλική αγορά. Το παράδειγμα των φραγκαζών υψηλής ποιότητας SanLucar απεικονίζει τον τρόπο με τον οποίο η στρατηγική soft φρούτων της SanLucar φέρνει πραγματικά οφέλη στους καταναλωτές και, ειδικότερα, στους συνεργάτες διανομής – μεταξύ άλλων για σμέουρα και βατόμουρα.
Πηγή: FreshPlaza.com















