«Η ΕΑΔ είχε πολλές καταγγελίες για τον ΟΠΕΚΕΠΕ στα χέρια της – παρότι αποφεύγει να μας πει πόσες και από πότε. Ενημερώθηκε επισήμως από εισαγγελικές αρχές», τονίζει η Ευαγγελία Λιακούλη
«Χρειάστηκαν 5 ολόκληρες μέρες και… 3.600 λέξεις για να ομολογήσουν: Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, ενώ γνώριζε, δεν έκανε απολύτως τίποτα για το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ», τονίζει χαρακτηριστικά η Ευαγγελία Λιακούλη, υπεύθυνης Κ.Τ.Ε. Δικαιοσύνης, Θεσμών και Διαφάνειας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
Όπως σημειώνει, «μετά την κοινοβουλευτική ερώτηση που καταθέσαμε στον υπουργό Εσωτερικών για την ουσιαστική και κραυγαλέα απραξία της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ) στο τεράστιο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, απάντησε η… Ανεξάρτητη Αρχή – και όχι ο υπουργός! – η οποία χρειάστηκε πέντε ολόκληρες ημέρες και μια μακροσκελή ανακοίνωση 3.600 λέξεων, για να επιβεβαιώσει με περισσό θράσος και ιστορική αλαζονεία, αλλά πανηγυρικά, όσα ήδη γνωρίζαμε». Και παραθέτει τα εξής:
- «Ότι η ΕΑΔ είχε πολλές καταγγελίες για τον ΟΠΕΚΕΠΕ στα χέρια της – παρότι αποφεύγει να μας πει πόσες και από ποτέ!
- »Ότι ενημερώθηκε επισήμως για τις παρατυπίες από εισαγγελικές αρχές
- »Ότι, παρά τις ευρύτατες αρμοδιότητες που διαθέτει, δεν έκανε απολύτως τίποτα:
- »Ούτε έλεγχο ουσίας των καταγγελιών που λάμβανε.
- »Ούτε έλεγχο των πόθεν έσχες των διοικητών, μελών ΔΣ κλπ.
- »Ούτε, κυρίως, την αυτεπάγγελτη γενική έρευνα που μπορούσε – και όφειλε – να διατάξει!»
Η Ευαγγελία Λιακούλη υπογραμμίζει πως «αντί απαντήσεων, η ΕΑΔ να επιχειρεί με αλυσιτελείς τεχνικές περιγραφές, θολά παραδείγματα και επιθέσεις κατά του ΠΑΣΟΚ, να καλύψει την αδράνειά της πίσω από θεωρητικά εφευρήματα και νομικά καπνογόνα» και προσθέτει πως «δεν παρέθεσε ούτε ένα στοιχείο που να καταδεικνύει ότι ασχολήθηκε έστω με μία πτυχή του σκανδάλου, αλλά επικαλείται τη ‘συνεργασία’ της με την Οικονομική Αστυνομία και ότι επέλεξε δήθεν την αποφυγή ‘παράλληλων ελέγχων’ και – φευ! – επικαλείται τους εσωτερικούς ελέγχους του ΟΠΕΚΕΠΕ που όλα τα ‘βρήκε καλά’»!».
«Και όμως», επισημαίνει, «η ΕΑΔ είχε κάθε δυνατότητα, ρητά κατοχυρωμένη στον ν. 4622/2019, άρθρο 83:
- »Να λάβει, αξιολογήσει και διερευνήσει σε βάθος τις καταγγελίες.
- »Να προχωρήσει σε ελέγχους για απάτη, διαφθορά ή κακοδιαχείριση, ακόμη και σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα.
- »Να ελέγξει δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης (πόθεν έσχες) προσώπων που εμπλέκονται.
- »Να κάνει όλα τα παραπάνω ακόμη και αυτεπαγγέλτως, όταν αντιλαμβάνεται σκάνδαλο και διαφθορά (αρ 83 παρ 3)».
Για να τονίσει πως «δεν έκανε τίποτε από αυτά. Και τώρα προσπαθεί να πείσει ότι το… σκέφτηκε, αλλά αρκέστηκε στον έλεγχο άλλων οργάνων και του ίδιου του ΟΠΕΚΕΠΕ!».
«Όμως, παρά τη θολή ανακοίνωση της ΕΑΔ, τα κρίσιμα ερωτήματα που θέσαμε στον υπουργό Εσωτερικών παραμένουν αναπάντητα», σημειώνει η Ευαγγελία Λιακούλη, θέτοντας τα εξής:
- «Πόσες καταγγελίες έλαβε η ΕΑΔ για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, πότε και τι τις έκανε;
- »Ποιοι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν;
- »Ελέγχθηκαν οι φορείς που συνεργάστηκαν με τον Οργανισμό;
- »Έγιναν έλεγχοι ‘πόθεν έσχες’ στις Διοικήσεις και στους υπαλλήλους;
- »Θα ελεγχθεί η ίδια η απραξία της ΕΑΔ από το εποπτεύον υπουργείο;
- »Ζητήθηκαν ποτέ εξηγήσεις για τη στάση της;».
«Η κοινή γνώμη δεν πείθεται με ανακοινώσεις που συγκαλύπτουν. Η διαφάνεια δεν μπορεί να είναι επιλεκτική», αναφέρει χαρακτηριστικά το αρμόδιο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας πως «η ΕΑΔ, η ναυαρχίδα των Ανεξάρτητων Αρχών καταπολέμησης της διαφθοράς, είναι υπόλογη θεσμικά – όχι απέναντι στο ΠΑΣΟΚ, αλλά απέναντι στην κοινωνία», ενώ ξεκαθαρίζει πως «δεν είναι ζήτημα πολιτικής αντιπαράθεσης. Είναι ζήτημα θεσμικής νομιμότητας, διαφάνειας και κοινωνικής εμπιστοσύνης».
«Η χώρα χρειάζεται οι Ανεξάρτητες Αρχές να λειτουργούν καταρχήν ως ‘αρχές’ και – κυρίως – ως Ανεξάρτητες’. Όχι ως ασπίδα συγκάλυψης της διαφθοράς, ούτε ως συνήγοροι κυβερνητικών προσώπων, ακόμη κι αν αυτό είναι το προφανές ‘αντίδωρο’ φωτογραφικών διατάξεων, που με τροπολογίες της νύχτας, αλλάζουν ακόμη και τα κριτήρια για να χωρέσουν ‘ημέτεροι’ και αρεστοί στη διοίκηση των αρχών!», τονίζει η Ευαγγελία Λιακούλη, καταλήγοντας πως «τα πλήρωσε αυτά ο τόπος ακριβά. Πλέον, καμία ανοχή» και προαναγγέλλοντας πως η συνέχεια θα δοθεί στη Βουλή.

