Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα αγοράς του Γραφείου ΟΕΥ Σίδνεϊ, η διμερής εμπορική σχέση Ελλάδας–Αυστραλίας στον τομέα των αγαθών παραμένει σταθερά πλεονασματική υπέρ της Ελλάδας. Το 2023, οι ελληνικές εξαγωγές ανήλθαν σε 224 εκατ. ευρώ, έναντι 56 εκατ. ευρώ των αυστραλιανών εξαγωγών προς την Ελλάδα.Στον αγροδιατροφικό τομέα, οι ελληνικές εξαγωγές προς την Αυστραλία το 2024 περιλαμβάνουν: παρασκευάσματα λαχανικών, φρούτων και ξηρών καρπών (24,8 εκατ. ευρώ), γαλακτοκομικά, αυγά και μέλι (16,6 εκατ. ευρώ), εδώδιμα λαχανικά και ρίζες (11,6 εκατ. ευρώ) και ποτά, οινοπνευματώδη και ξύδι (3,9 εκατ. ευρώ). Αντίστοιχα, οι κυριότερες αυστραλιανές εξαγωγές προς την Ελλάδα είναι οι ελαιούχοι σπόροι, φρούτα και δημητριακά (43,8 εκατ. ευρώ) και τα θαλασσινά (1 εκατ. ευρώ).
Η Ελλάδα κατέλαβε το 2023 την 56η θέση στις παγκόσμιες εξαγωγές, με σημαντικό ποσοστό αυτών να αφορά αγροδιατροφικά προϊόντα όπως το ελαιόλαδο και το τυρί. Η Αυστραλία κατατάχθηκε 20ή, ως κορυφαίος εξαγωγέας σιταριού και βοείου κρέατος.Η Αυστραλία είναι καθαρός εξαγωγέας σε φρέσκο κρέας, γάλα σε σκόνη και κρασί, αλλά καθαρός εισαγωγέας σε τυρί (662 εκατ. ευρώ), βούτυρο (257 εκατ. ευρώ), σοκολάτα (429 εκατ. ευρώ), μπύρα (186 εκατ. ευρώ), ζυμαρικά (300 εκατ. ευρώ), γλυκίσματα (236 εκατ. ευρώ) και ελαιόλαδο (128 εκατ. ευρώ) – κυρίως από την Ε.Ε.
Σύμφωνα με το Γραφείο ΟΕΥ Σίδνεϊ, η ελληνική παρουσία ενισχύεται, καθώς η ζήτηση για αυθεντικά προϊόντα αυξάνεται, ιδιαίτερα στους ομογενείς και τα καταστήματα delicatessen
Πηγή:ΟΕΥ Σίδνεϊ