Η μακροχρόνια κατανάλωση γιαουρτιού συνδέεται με μειωμένη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, όπως διαπιστώνει μελέτη με επικεφαλής ερευνητές του Mass General Brigham που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Gut Microbes».
Για τη διεξαγωγή της μελέτης οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από δύο αμερικανικές προοπτικές μελέτες κοόρτης, που παρακολούθησαν περισσότερες από 100.000 γυναίκες νοσηλεύτριες και 51.000 άνδρες επαγγελματίες υγείας, αντίστοιχα. Οι συμμετέχοντες παρακολουθούνταν για χρόνια απαντώντας σε επαναλαμβανόμενα ερωτηματολόγια σχετικά με παράγοντες του τρόπου ζωής και ασθένειες. Επίσης, οι ερευνητές αξιολόγησαν δείγματα ιστών για τους συμμετέχοντες με επιβεβαιωμένες περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου.
Οι ερευνητές εντόπισαν 3.079 περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου, ενώ σε 1.121 περιπτώσεις υπήρχαν πληροφορίες σχετικά με την περιεκτικότητα στο βακτήριο Bifidobacterium. Το 31% των περιπτώσεων αυτών ήταν θετικές στο βακτήριο αυτό και το 69% αρνητικές. Σημειώνεται ότι το Bifidobacterium είναι μεταξύ των σημαντικών προβιοτικών βακτηριακών στελεχών στο γιαούρτι και η κλινική σημασία της αφθονίας του στον ιστό του καρκίνου του παχέος εντέρου δεν έχει χαρακτηριστεί πλήρως. Όπως σημειώνεται στη μελέτη, θα μπορούσε να αντικατοπτρίζει την εξασθενημένη λειτουργία του εντέρου.
Οι επιστήμονες δεν παρατήρησαν σημαντική συσχέτιση μεταξύ της μακροχρόνιας κατανάλωσης γιαουρτιού και της συνολικής επίπτωσης στον καρκίνο του παχέος εντέρου, αλλά είδαν μια συσχέτιση σε όγκους θετικούς στο Bifidobacterium με 20% χαμηλότερο ποσοστό εμφάνισης για τους συμμετέχοντες που κατανάλωναν δύο ή περισσότερες μερίδες γιαούρτι την εβδομάδα. Αυτό το μικρότερο ποσοστό οφείλεται στη χαμηλότερη επίπτωση του θετικού στο Bifidobacterium εγγύς καρκίνου του παχέος εντέρου, ενός τύπου καρκίνου του παχέος εντέρου που εμφανίζεται στη δεξιά πλευρά.
Οι ερευνητές υποθέτουν ότι η μακροχρόνια πρόσληψη γιαουρτιού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης εγγύς καρκίνου του παχέος εντέρου μέσω της διατήρησης μιας ισορροπημένης εντερικής μικροχλωρίδας, η οποία μπορεί να συμβάλει στον αποκλεισμό επιβλαβών μικροβίων. Ωστόσο, σημειώνουν ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να εξαχθεί ένα οριστικό συμπέρασμα.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Απόσπασμα μελέτης
Στις δύο μεγάλες προοπτικές μελέτες κοόρτης, δοκιμάσαμε την υπόθεση ότι η συσχέτιση της μακροχρόνιας πρόσληψης γιαουρτιού με τη συχνότητα του καρκίνου του παχέος εντέρου μπορεί να διαφέρει από την αφθονία του Bifidobacterium ιστού όγκου . Παρατηρήσαμε μια τέτοια διαφορική συσχέτιση, ειδικά για τον εγγύς καρκίνο του παχέος εντέρου, με μια τάση συσχέτισης της πρόσληψης γιαουρτιού με χαμηλότερη επίπτωση του Bifidobacterium -θετικού εγγύς καρκίνου του παχέος εντέρου (αλλά όχι του Bifidobacterium -αρνητικού υποτύπου). Δεδομένης της σημαντικής ετερογένειας στον καρκίνο του παχέος εντέρου από υποτύπους όγκων,Παραπομπή29 τα ευρήματά μας υποδηλώνουν μια πιθανή διαφορική επίδραση της πρόσληψης γιαουρτιού στον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου σύμφωνα με την αφθονία του Bifidobacteriumιστού όγκου.
Από καιρό πιστεύεται ότι το γιαούρτι και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση είναι ευεργετικά για την υγεία του γαστρεντερικού συστήματος μέσω της ρύθμισης του ανοσοποιητικού συστήματος και της φλεγμονής.Παραπομπή30 Οι περισσότερες επιδημιολογικές μελέτες ανέφεραν αντίστροφη συσχέτιση της πρόσληψης γιαουρτιού με τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.Παραπομπή8 ,Παραπομπή31–37 Επιπλέον, τα νέα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι αυτή η προστατευτική δράση μπορεί να είναι ειδική γιαBifidobacteriumόγκους.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι η αντικαρκινική δυνατότητα του γιαουρτιού μπορεί να αποδοθεί στον ρόλο του στη διατήρηση μιας ισορροπημένης εντερικής μικροχλωρίδας, η οποία μπορεί να συμβάλει στην ομαλή διέλευση του εντερικού περιεχομένου, στον ανταγωνιστικό αποκλεισμό επιβλαβών μικροβίων, στη διατήρηση της λειτουργίας του εντερικού φραγμού και στην παραγωγή βιοδραστικών πεπτιδίων και λιπαρών οξέων βραχείας αλυσίδας (SCFA).Παραπομπή11 ,Παραπομπή12 Το Bifidobacteriumπου παράγει SCFAμπορεί να έχει ιδιότητες καταστολής του καρκίνου μέσω αντιοξειδωτικών, αντιφλεγμονωδών και ανοσολογικών δράσεων.Παραπομπή13 Srutkova et al. ανέφερε ότιτο Bifidobacteriumπροάγει τη λειτουργία του επιθηλιακού φραγμού μειώνοντας τις προφλεγμονώδεις κυτοκίνες όπως ο TNF (HGNC: 11892· παράγοντας νέκρωσης όγκου, παράγοντας νέκρωσης όγκου-άλφα) και η ιντερλευκίνη 6 (IL6) σε μοντέλο ποντικού.Παραπομπή31 Ως εκ τούτου, είναι κατανοητό ότι η πρόσληψη γιαουρτιού μπορεί να ενισχύσει τη λειτουργία φραγμού του εντερικού βλεννογόνου, αποτρέποντας τη βακτηριακή διήθηση στον όγκο.
Μελέτες ανέφεραν ότι το Bifidobacterium ανιχνεύθηκε σε 30% έως 35% σε ιστό καρκινώματος του παχέος εντέρου.Παραπομπή11 ,Παραπομπή38 Άλλες μελέτες πρότειναν ότι ο εμπλουτισμός τουBifidobacteriumσυσχετίστηκε με υποξικό μικροπεριβάλλον όγκου και απώλεια της λειτουργίας του εντερικού φραγμού σε προχωρημένο καρκίνο του παχέος εντέρου.Παραπομπή12 ,Παραπομπή39 ,Παραπομπή40 Επιπλέον, μια προηγούμενη μελέτη έδειξε ότι η ποσότητα τουBifidobacteriumστον καρκίνο του παχέος εντέρου συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο αναστομωτικής διαρροής μετά από εκτομή για καρκίνο του παχέος εντέρου.Παραπομπή38 Λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις μελέτες,το Bifidobacteriumστον ιστό όγκου θα μπορούσε να αντανακλά την εξασθενημένη λειτουργία του εντερικού φραγμού. Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η πρόσληψη γιαουρτιού μπορεί να έχει προληπτική δράση για τον καρκίνο για τον καρκίνο του παχέος εντέρου με διαταραγμένο εντερικό φραγμό.
Προηγούμενες μελέτες έδειξαν ότι η προληπτική δράση της πρόσληψης γιαουρτιού μπορεί να περιοριστεί στον εγγύς καρκίνο του παχέος εντέρου.Παραπομπή33 ,Παραπομπή41 Με συνέπεια, παρατηρήσαμε την πιθανή προληπτική δράση του γιαουρτιού στον θετικόBifidobacteriumκαρκίνο του εγγύς παχέος εντέρου. Το εγγύς κόλον είναι μια κυρίαρχη θέση για τη μετατροπή των πρωτογενών σε δευτερογενή χολικά οξέα, η οποία σχετίζεται με αλλαγές στην εντερική μικροχλωρίδα. Έχει προταθεί ότιτο Bifidobacteriumμπορεί να αποσυνθέτει τα χολικά οξέα μέσω μιας δραστηριότητας υδρολάσης χολικού άλατος.Παραπομπή42 Ως εκ τούτου, το εύρημα μας μπορεί να υποδηλώνει ότι η πρόσληψη γιαουρτιού μειώνει τον κίνδυνο εγγύς καρκίνου του παχέος εντέρου μέσω της διαμόρφωσης της μικροχλωρίδας, συμπεριλαμβανομένουτου Bifidobacterium. Επιπρόσθετα, παρατηρήσαμε επίσης μια μη στατιστικά σημαντική τάση αύξησης του κινδύνου στονBifidobacteriumαπό το γιαούρτι. Ο λόγος για αυτό το αποτέλεσμα δεν είναι ξεκάθαρος και αυτό μπορεί να είναι τυχαίο εύρημα. Ως εκ τούτου, αυτό απαιτεί επιβεβαίωση από ανεξάρτητες μελέτες. Όλα τα ευρήματά μας θα πρέπει να επαναληφθούν σε άλλες μελέτες και να επιβεβαιωθούν από πειραματικά στοιχεία.
Η τρέχουσα μελέτη έχει περιορισμούς. Πρώτον, οι αξιολογήσεις πρόσληψης γιαουρτιού βασίστηκαν σε ερωτηματολόγια συχνότητας τροφής που αναφέρθηκαν μόνοι τους. Αν και αναπόφευκτα υπάρχουν σφάλματα μέτρησης, οι μελέτες επικύρωσης έχουν δείξει εύλογη εγκυρότητα και επαναληψιμότητα της αξιολόγησης της διατροφικής πρόσληψης βάσει ερωτηματολογίου.Παραπομπή43 Δεύτερον, υπάρχει επίσης ένα σφάλμα μέτρησης στη βακτηριακή ανάλυση ιστού FFPE. Ωστόσο, επικυρώσαμε αυστηρά τον προσδιορισμό μας για τη μέτρησητου Bifidobacteriumόπως περιγράφεται στην προηγούμενη μελέτη μας.Παραπομπή11 Τρίτον, οι πληθυσμοί της μελέτης ήταν επαγγελματίες υγείας και κυρίως μη Ισπανοί Λευκοί. Επομένως, η γενίκευση των ευρημάτων πρέπει να ελεγχθεί σε άλλους πληθυσμούς. Τέλος, σε αυτή τη μελέτη, αξιολογήσαμε τον ιστό όγκουBifidobacterium, το οποίο είναι ένα από τα προβιοτικά βακτηριακά στελέχη. Ωστόσο, το γιαούρτι μπορεί να περιέχει άλλα στελέχη, όπωςείδηLactobacillusΤα στοιχεία δείχνουν ότι η ποσότητα τωνBifidobacteriumμπορεί να μειωθεί από την παρουσία άλλων ειδών σε ένα μείγμα προβιοτικών πολλαπλών στελεχών.Παραπομπή44 Ως εκ τούτου, μελλοντικές μελέτες που αξιολογούν διεξοδικά τα προβιοτικά βακτηριακά στελέχη είναι δικαιολογημένες.
Η μελέτη μας έχει σημαντικά δυνατά σημεία. Πρώτον, η προοπτική συλλογή δεδομένων διατροφικής πρόσληψης σε πολλαπλά χρονικά σημεία μας επέτρεψε να υπολογίσουμε τους αθροιστικούς μέσους όρους για να συλλάβουμε καλύτερα πληροφορίες σχετικά με τη μακροπρόθεσμη πρόσληψη γιαουρτιού από τα 132.056 άτομα (σε σύγκριση με μια εφάπαξ μέτρηση). Δεύτερον, ο προοπτικός σχεδιασμός κοόρτης μας επέτρεψε επίσης αξιολογήσεις δίαιτας και άλλων παραγόντων του τρόπου ζωής χωρίς διαφοροποιημένη μεροληψία ανάκλησης μεταξύ συμμετεχόντων με και χωρίς περιστατικό καρκίνου του παχέος εντέρου. Τρίτον, οι ολοκληρωμένες αξιολογήσεις μας για τις δίαιτες και άλλους παράγοντες του τρόπου ζωής μας επέτρεψαν να αξιολογήσουμε πιθανή σύγχυση πολλών άλλων παραγόντων κινδύνου για καρκίνο. Οι πολυμεταβλητές προσαρμοσμένες αναλύσεις και οι αναλύσεις ευαισθησίας που αποκλείουν κάθε πιθανό παράγοντα σύγχυσης έδειξαν σταθερά την προστατευτική επίδραση του γιαουρτιού στους θετικούς στο Bifidobacterium όγκους. Αν και υπάρχει πιθανότητα υπολειπόμενης σύγχυσης, τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι η πρόσληψη γιαουρτιού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για θετικό στο Bifidobacterium CRC, ακόμη και μετά από προσαρμογή για συγχυτικούς παράγοντες. Τέταρτον, ο προοπτικός σχεδιασμός κοόρτης μας επέτρεψε περαιτέρω να ελέγξουμε την προκατάληψη επιλογής λόγω διαθεσιμότητας μικροβιακών δεδομένων ιστού χρησιμοποιώντας τη μέθοδο στάθμισης αντίστροφης πιθανότητας και και τις 3.079 τεκμηριωμένες περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου. Πέμπτον, η μέθοδος προοπτικής κοόρτης περιστατικού-όγκου βιοτράπεζας (PCIBM)Παραπομπή45 ,Παραπομπή46 μας έδωσε τη δυνατότητα να αναλύσουμε τη μακροχρόνια πρόσληψη γιαουρτιού, άλλους παράγοντες του τρόπου ζωής, τη συχνότητα του καρκίνου του παχέος εντέρου καιτου Bifidobacteriumκαι παρείχε νέες γνώσεις για τον πιθανό αιτιολογικό ρόλο της πρόσληψης γιαουρτιού καιτου Bifidobacteriumστον καρκίνο του παχέος εντέρου.
Συμπερασματικά, παρατηρήσαμε μια διαφορική συσχέτιση της μακροχρόνιας πρόσληψης γιαουρτιού με τη συχνότητα του καρκίνου του παχέος εντέρου, ιδιαίτερα του εγγύς καρκίνου του παχέος εντέρου, από την αφθονία του ιστού όγκου Bifidobacterium . Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η μακροχρόνια πρόσληψη γιαουρτιού μπορεί να μειώσει τη συχνότητα εμφάνισης του εγγύς ορθοκολικού καρκίνου θετικού Bifidobacterium (αλλά όχι του υποτύπου Bifidobacterium -αρνητικό). Απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για την αποσαφήνιση των πιθανών μηχανισμών για τις επιπτώσεις της μακροχρόνιας πρόσληψης γιαουρτιού στην καρκινογένεση του παχέος εντέρου.