Σοβαρά ερωτηματικά σε ό,τι αφορά την ασφάλεια χρήσης εισαγόμενου καλαμποκιού και προϊόντων ηλίανθου στην Ελλάδα από την πρωτογενή αγορά της Ρουμανίας, πέρα από τις συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού έναντι της ελληνικής παραγωγής, δημιουργεί η κατ’ εξαίρεση έγκριση χρήσης επικίνδυνα τοξικών νεονικοτινοειδών εντομοκτόνων σε ρουμανικές καλλιέργειες ηλιάνθου και αραβοσίτου.
Την έγκριση φέρεται να έχει δώσει το Υπουργείο Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της χώρας, για τα παρακάτω επικίνδυνα εντομοκτόνα:
Cruiser 350 FS (ενεργός ουσία: tiametoxam), Nuprid 600 FS (ενεργός ουσία: imidacloprid) και Picus (ενεργός ουσία: clothianidin), για την καλλιεργητική περίοδο 2025, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιοποίησε το ελληνικό Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του Βουκουρεστίου. Τα παραπάνω σκευάσματα τελούν υπό απαγόρευση εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις 29 Μαΐου 2018, βάσει του Κανονισμού 2018/784. Ανάλογη απαγόρευση υπάρχει και από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, με απόφαση της 19ης Ιανουαρίου 2023. Το ρουμανικό Υπουργείο φέρεται να έχει επιτρέψει τη χρήση τους για τις καλλιεργητικές περιόδους από το 2023 έως σήμερα, παρότι η συνεχής χρήση των φυτοφαρμάκων διαπιστωμένα επιβαρύνει σωρρευτικά το περιβάλλον, επικαλούμενο σοβαρές απειλές από προσβολές παρασίτων του εδάφους, όπως το σκαθάρι του καλαμποκιού και ο συρματοσκώληκας.
Πηγή: FOODReporter