Παρασκευή, 20 Δεκεμβρίου, 2024
spot_img
spot_img
spot_img

Ο Χρήστος Κέλλας στο 15ο Συνέδριο Ελληνικού Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας

spot_img

Στο 15ο Συνέδριο Ελληνικού Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας, έδωσε το «παρών» ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας, ο οποίος επισκέφτηκε τα περίπτερα της έκθεσης και συνομίλησε με παραγωγούς προϊόντων μέλισσας από ολόκληρη τη χώρα.

Κατά τον χαιρετισμό του, ο Υφυπουργός υπογράμμισε τη σημασία της μελισσοκομίας ως πυλώνα της αγροτικής οικονομίας και της περιβαλλοντικής ισορροπίας: «Η μέλισσα, αυτή η θαυμαστή ύπαρξη που υπήρξε στον πλανήτη πολύ πριν από εμάς, είναι ο φύλακας της βιοποικιλότητας και της γονιμότητας του εδάφους μας. Επομένως, η στήριξη της μελισσοκομίας δεν είναι μόνο αγροτική πολιτική· είναι περιβαλλοντική και κοινωνική υποχρέωση». 

Ο ΧρήστοςΚέλλας αναφέρθηκε στις δράσεις του ΥΠΑΑΤ για τη στήριξη της μελισσοκομίας μέσω του Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΣΣ ΚΑΠ) 2023-2027, με συνολικό προϋπολογισμό 61,6 εκατομμύρια ευρώ. Από αυτά, 12,3 εκατομμύρια ευρώ ετησίως κατευθύνονται σε δράσεις όπως η τεχνική υποστήριξη, η εκπαίδευση και η στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας. 

«Μέσα από την πλήρη ψηφιοποίηση του κλάδου, με το Εθνικό Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο και την ψηφιακή πλατφόρμα “Κυψέλη e-honey”, ενισχύουμε την ιχνηλασιμότητα των προϊόντων και την εμπιστοσύνη των καταναλωτών», σημείωσε. 

Ο Υφυπουργός τόνισε επίσης τις προσπάθειες για την προστασία των μελισσοκόμων από φυσικές καταστροφές, με στοχευμένα μέτρα στήριξης και αυξημένες ενισχύσεις για την αντικατάσταση κυψελών και τον εξοπλισμό μετακινήσεων.

Ειδικότερα, ο Χρήστος Κέλλας ανέφερε: 

  • Για την τεχνική βοήθεια και την εκπαίδευση των μελισσοκόμων έχουν εγκριθεί 8,8 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων έχουν ήδη δαπανηθεί πάνω από 700 χιλιάδες ευρώ το 2024 για τη λειτουργία των Κέντρων Μελισσοκομίας. 
  • Για την αντιμετώπιση ασθενειών των μελισσών, όπως το μικρό σκαθάρι της κυψέλης, έχουν διατεθεί 500 χιλιάδες ευρώ, με τη δαπάνη του 2024 να φτάνει ήδη τις 65 χιλιάδες ευρώ. 
  • Για τη στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας και τον εξοπλισμό μετακίνησης των κυψελών, προβλέπονται συνολικά 46,6 εκατομμύρια ευρώ. Η ενίσχυση ανά κυψέλη το 2024 είναι 5 ευρώ, ενώ για τους πληγέντες από φυσικές καταστροφές αυξάνεται στα 7,5 ευρώ ανά κυψέλη.  Επίσης για την αντικατάσταση κυψελών  η ενίσχυση είναι  17,00 €   ανά κυψέλη, ενώ για τους πληγέντες από φυσικές καταστροφές αυξάνεται στα 24,00 ευρώ ανά κυψέλη και την προμήθεια κινητών βάσεων η ενίσχυση είναι 6, 00 € ανά βάση.

«Το μέλι και τα προϊόντα του είναι η γλυκιά μας ταυτότητα στις διεθνείς αγορές. Γι’ αυτό συνεχίζουμε να επενδύουμε στην προώθηση και την καινοτομία, με προϋπολογισμό 1 εκατομμυρίου ευρώ μόνο για δράσεις marketing μέχρι το 2024», υπογράμμισε ο ΧρήστοςΚέλλας

Ολοκληρώνοντας, ο Υφυπουργός συνεχάρη όλους τους συντελεστές του Φεστιβάλ, χαρακτηρίζοντας τη μελισσοκομία «μια παρακαταθήκη για το μέλλον μας και έναν πυλώνα βιώσιμης ανάπτυξης».

Επίσκεψη στον ΟΠΕΚΕΠΕ

Στον ΟΠΕΚΕΠΕ Θεσσαλίας ο Χρήστος Κέλλας

Την Περιφερειακή Διεύθυνση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας του ΟΠΕΚΕΠΕ, στη Λάρισα, επισκέφθηκε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας, για να ενημερωθεί για τα τρέχοντα ζητήματα του Οργανισμού και τις επικείμενες πληρωμές προς τους δικαιούχους παραγωγούς. 

Κατά τη συνάντηση του Υφυπουργού με τονπροϊστάμενο τηςΠεριφερειακής Διεύθυνσης ΟΠΕΚΕΠΕ ΘεσσαλίαςΘανάσηΒαλιώτη, την προϊσταμένη ελέγχων και τεχνικών μέσων, ΓεωργίαΚυρίτση, και τον προϊστάμενο Αγροτικής Ανάπτυξης,ΓιώργοΠαπαντάκο, αναδείχθηκε η συστηματική προσπάθεια των υπαλλήλων της Περιφερειακής Διεύθυνσης για την έγκαιρη ολοκλήρωση των απαραίτητων ελέγχων. Τονίστηκε ότι, στόχος είναι η απρόσκοπτη καταβολή της βασικής εισοδηματικής στήριξης, της αναδιανεμητικής ενίσχυσης, της ενίσχυσης για νέους γεωργούς και άλλων καθεστώτων στήριξης. 

Έγινε, ακόμη, αναφορά στο γεγονός ότι οι υπάλληλοι της Περιφερειακής Διεύθυνσης συνδράμουν τόσο σε διαδικασίες που αφορούν τις πληρωμές όλων των καθεστώτων στήριξης, τις τεχνικές παρακολούθησης γης (monitoring), και στο ότιόλοι οι κτηνίατροι υποστήριξαν την Περιφέρεια Θεσσαλίας στην εκρίζωση της πανώλης και συνεχίζουν να υποστηρίζουν στην προσπάθεια εκρίζωσης της ευλογιάς.

Ο Υφυπουργός ενημερώθηκε,επίσης,ότι ολοκληρώθηκε η επεξεργασία στοιχείων που αφορούν περιπτώσεις αστοχιών παλαιότερωνετών, συγκεκριμένα από το 2015 έως το 2019, ώστε να μπορέσουν να πληρωθούν οι εκκρεμότητες.

Στο πλαίσιο της συζήτησης, έγινε λεπτομερής αναφορά στην αναγκαιότητα στήριξης των πλημμυροπαθών παραγωγών από τη θεομηνία Daniel που δεν καλλιεργούν τα χωράφια τους, λόγω των φερτών υλικών που παραμένουν στις εκτάσεις τους, και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις του προγράμματος μείωσης της Νιτρορρύπανσης ως προς την τήρηση των απαιτούμενων καλλιεργητικών φροντίδων. 

Στο περιθώριο της επίσκεψης ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης υπογράμμισε: «Είχα σήμερα την ευκαιρία να επισκεφτώ την Περιφερειακή Διεύθυνση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας του ΟΠΕΚΕΠΕ για να ενημερωθώ και να ευχαριστήσω τα στελέχη της για το έργο που επιτελούν, στην κατεύθυνση στήριξης των παραγωγών μας, παρά τις σημαντικές προκλήσεις που έχουν ανακύψει.Ο ΟΠΕΚΕΠΕ αποτελεί βασικό μοχλό για την υλοποίηση της αγροτικής πολιτικής στη χώρα μας. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει την πρωτογενή παραγωγή, διασφαλίζοντας ότι κανένας παραγωγός δεν θα μείνει αβοήθητος». 

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ