Βαρυσήμαντη παρέμβαση προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας καθώς επίσης και προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασφάλειας Τροφίμων, και σε όλες τις ευρώ-μεσογειακές κυβερνήσεις και τα υπουργεία γεωργίας και υγείας, πραγματοποίησαν με επιστολή τους οι επιστήμονες που συμμετείχαν στο 5ο διεθνές συμπόσιο του Yale για το ελαιόλαδο και την υγεία, που διεξήχθη στην Πορτογαλία.
Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι είναι λανθασμένη, επιζήμια για τη μεσογειακή διατροφή και ειδικότερα για το ελαιόλαδο η δήλωση που υιοθέτησε ο ΠΟΥ σχετικά με τη συνολική πρόσληψη λιπαρών οξέων, καθώς εξομειώνει το επιστημονικά τεκμηριωμένο για τις υγιεινές του ιδιότητητες ελαιόλαδο με τα πάσης φύσης “λίπη και λίπη”.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής (μετάφραση στα ελληνικά από τον φοιτητή Διαιτολογίας-Διατροφής, Δημήτρη Κακαλή).
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κυκλοφόρησε πρόσφατα επικαιροποιημένες κατευθυντήριες γραμμές με στόχο τον καθορισμό της ‘’υγιεινής διατροφής’’. Στο πλαίσιο αυτών των κατευθυντήριων γραμμών, η ακόλουθη πρόταση απαιτεί περαιτέρω συζήτηση και εξέταση. ‘’Ο ΠΟΥ επιβεβαιώνει ότι οι ενήλικες πρέπει να περιορίσουν τη συνολική πρόσληψη λίπους στο 30% της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης ή λιγότερο’’. Όπως έχουν ήδη επισημάνει εμπειρογνώμονες από το τμήμα διατροφής της σχολής δημόσιας υγείας του Χάρβαρντ T.H. Chan, οι περισσότερες συστάσεις υποστηρίζονται επαρκώς, αλλά η καθοδήγηση σχετικά με τη συνολική πρόσληψη λίπους παραλείπει επιστημονικά στοιχεία δεκαετιών.
Αναγνωρίζοντας αυτές τις εξελίξεις, οι εμπειρογνώμονες της επιστημονικής κοινότητας που συμμετείχαν στο 5ο διεθνές συμπόσιο του Yale για το ελαιόλαδο και την υγεία -που πραγματοποιήθηκε στην Πορτογαλία από τις 11 έως τις 13 Δεκεμβρίου- αισθάνθηκαν την ανάγκη να συντάξουν την παρούσα επιστολή προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασφάλειας Τροφίμων, και σε όλες τις ευρώ-μεσογειακές κυβερνήσεις και τα υπουργεία γεωργίας και υγείας, προκειμένου να επισημανθεί ότι η λανθασμένη δήλωση που υιοθέτησε ο ΠΟΥ σχετικά με τη συνολική πρόσληψη λιπαρών οξέων είναι επιζήμια για τη μεσογειακή διατροφή, της οποίας τα οφέλη για την ανθρώπινη υγεία έχουν τεκμηριωθεί ευρέως στην ιατρική βιβλιογραφία τις τελευταίες πέντε δεκαετίες. Αυτή η δήλωση που εξέδωσε πρόσφατα ο ΠΟΥ διαγράφει όλη την προσπάθεια που έχει καταβάλει η επιστημονική μας κοινότητα τις τελευταίες δεκαετίες για την προώθηση του τεκμηριωμένου διατροφικού μοντέλου που είναι γνωστό ως μεσογειακή διατροφή και ταυτόχρονα μπορεί τελικά να οδηγήσει σε αρνητικές συνέπειες για την υγεία του πληθυσμού, την οικονομία, τον πολιτισμό και το περιβάλλον της ευρώ-μεσογειακής περιοχής.
Στην πραγματικότητα, οι νέες διατροφικές κατευθυντήριες γραμμές του ΠΟΥ έχει γίνει ευρέως αντιληπτό ότι υποδεικνύουν ότι το συνολικό λίπος πρέπει να μειωθεί. Ωστόσο, ο όρος “ολικό λίπος” που χρησιμοποιείται στις κατευθυντήριες γραμμές του ΠΟΥ δεν είναι ένας συγκεκριμένος όρος, διότι δεν κάνει διάκριση μεταξύ του ελαιολάδου και άλλων λιπαρών (και τα δύο προέρχονται από ζώα και λαχανικά). Στην πραγματικότητα, τα λίπη και τα έλαια είναι διακριτές κατηγορίες που ανήκουν στην ίδια ευρεία ομάδα λιπιδίων και το ίδιο το ελαιόλαδο αντιπροσωπεύει μια διακεκριμένη κατηγορία μεταξύ των ελαίων. Για τους ανθρώπους που ζουν στη νότια Ευρώπη, «λίπος» σημαίνει κυρίως ελαιόλαδο. Για όσους ζουν στη βόρεια και κεντρική Ευρώπη, η λέξη «λίπος» συνδέεται με το ζωικό λίπος. Η γενική σύσταση του ΠΟΥ σχετικά με τη μείωση της πρόσληψης λίπους μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της κατανάλωσης ελαιολάδου στη νότια Ευρώπη και ταυτόχρονη μείωση λαχανικών και οσπρίων σε εβδομαδιαία πρόσληψη, ενώ επιστημονικά στοιχεία έχουν επανειλημμένα και συντριπτικά δείξει ότι οι αντιοξειδωτικές ενώσεις που υπάρχουν στο ελαιόλαδο και τα λαχανικά είναι προικισμένα με πολλές ευεργετικές βιολογικές δραστηριότητες.
Μια εννοιολογική έκθεση που διεξήχθη στην Ισπανία από 8 επιστημονικές εταιρείες που σχετίζονται με τη διατροφή, την ενδοκρινολογία, την εσωτερική ιατρική και άλλους ιατρικούς κλάδους έδειξε ότι μια τυπική μεσογειακή διατροφή θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει έως και το 35% της συνολικής ενέργειας που παρέχεται από τα διαιτητικά λίπη, τα οποία αποτελούνται κυρίως από ελαιόλαδο, αλλά η κατανάλωσή του δεν συνέβαλε στην αύξηση του σωματικού βάρους.
Σε αυτή τη βάση, ζητάμε την αναθεώρηση της προαναφερθείσας δήλωσης που περιέχεται στις νέες κατευθυντήριες γραμμές του ΠΟΥ, αυξάνοντας τη συνολική πρόσληψη λίπους τουλάχιστον έως και 35% και να διαφοροποιήσουμε τα «λίπη» από τα «έλαια» και το ελαιόλαδο από άλλα φυτικά έλαια όταν αναφέρεται στον «τύπο λίπους που καταναλώνεται».
Βιβλιογραφικές αναφορές:
1.World Health Organization, Total fat intake for the Prevention of Unhealthy Weight Gain in Adults and Children[internet], WHO guideline, Geneva, 2023
2. Ludwig D.et al. Low-fat Diet redux at WHO, The American Journal of Clinical Nutrition, 2023, Nov
3. Zupo R, et al. Scientific evidence supporting the newly developed one-health labeling tool ‘’Med-Index’’: an umbrella systematic review on health benefits of mediterranean diet principles and adherence in a planeterranean perspective .J Transl Med. 2023 Oct 26:21(1):755
Παρόντες στο 5ο διεθνές συμπόσιο του Yale για το ελαιόλαδο και την υγεία :
Πηγή: olivenews.gr