Η αγροτική βιομηχανία βρίσκεται υπό πίεση. Οι δραματικές αυξήσεις του κόστους παραγωγής θέτουν σε κίνδυνο την κερδοφορία των αγροτών. Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι αγρότες αναφέρουν ότι οι τιμές για εισροές όπως τα λιπάσματα και τα χημικά φυτοπροστασίας έχουν αυξηθεί κατά 80-250% τα τελευταία χρόνια.
Η κλιματική αλλαγή συμπιέζει επίσης τα κέρδη. Ένα θερμότερο κλίμα έχει ως αποτέλεσμα αυξημένη μεταβλητότητα του καιρού, συχνότερα άστατα καιρικά φαινόμενα, μεγαλύτερες ξηρασίες και νέες επεμβατικές καλλιέργειες και παράσιτα, τα οποία μειώνουν τις αποδόσεις. Στα νοτιοδυτικά της Αμερικής, για παράδειγμα, μια συνεχιζόμενη ξηρασία είναι τόσο έντονη που τις τελευταίες δύο δεκαετίες ήταν η πιο ξηρή της περιοχής εδώ και τουλάχιστον 1.200 χρόνια.
Για να αντιμετωπίσουν αυτές τις προκλήσεις και να παραμείνουν οικονομικά βιώσιμοι, οι αγρότες πρέπει να βρουν καινοτόμες λύσεις. Ο αυτοματισμός δείχνει σημαντική υπόσχεση για τη μείωση του αντίκτυπου της γεωργίας στην κλιματική αλλαγή και για να βοηθήσει τους καλλιεργητές να προσαρμοστούν στις οικονομικές του επιπτώσεις.
Οι λύσεις αυτόνομης γεωργίας υπάρχουν σε ένα φάσμα, που απαιτούν διάφορα επίπεδα υποστήριξης από τους χειριστές. Αυτό κυμαίνεται από ημι-αυτοματοποιημένη τεχνολογία που χρησιμοποιείται ευρέως σήμερα (π.χ. υποβοηθούμενο σύστημα διεύθυνσης) έως πλήρως αυτοματοποιημένα συστήματα (π.χ. ρομπότ ζιζανίων). Οι τεχνολογίες επόμενης γενιάς χρησιμοποιούν έναν συνδυασμό αισθητήρων, αναλυτικών στοιχείων, ρομποτικής και εξοπλισμού για να βοηθήσουν τους αγρότες να λαμβάνουν πιο έξυπνες αποφάσεις στο χωράφι και να κάνουν περισσότερα με λιγότερα.
Επιπλέον, οι πρόσφατες εξελίξεις στη γενετική τεχνητή νοημοσύνη παρουσιάζουν μελλοντικές ευκαιρίες για αυτοματοποίηση της λήψης αποφάσεων χρησιμοποιώντας τεράστια σύνολα δεδομένων που ήδη υπάρχουν. Πιθανά παραδείγματα περιλαμβάνουν τη βοήθεια των αγροτών να αναπτύξουν στρατηγικά σχέδια σχετικά με τις εισροές (λιπάσματα, φυτοπροστασία και σπόρους) να εφαρμόσουν, σε ποιες ώρες και τι ποσοστά, για να υποστηρίξουν καλύτερα την κερδοφορία και τις βιώσιμες πρακτικές μιας εκμετάλλευσης.
Η αυτοματοποιημένη τεχνολογία μπορεί να προσφέρει σημαντική αξία τόσο στους καλλιεργητές σειρών όσο και στους ειδικούς καλλιεργητές. Για παράδειγμα, οι περιπτώσεις πλήρως αυτόνομης χρήσης σε οπωρώνες και αμπελώνες μπορούν να αποδώσουν περισσότερα από 400 δολάρια ανά στρέμμα ετησίως σε αξία, διπλασιάζοντας έως τετραπλασιάζοντας τις αποδόσεις των επενδύσεων των αγροτών στον αυτοματισμό.
Είναι ακόμη νωρίς για την αυτονομία. Η έρευνα 2022 Farmers Global Insights της McKinsey αποκαλύπτει ότι λιγότερο από το 5% των αγροτών σε όλη την Ασία, την Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και τη Νότια Αμερική χρησιμοποιούν την τεχνολογία επόμενης γενιάς, σε σύγκριση με το 21% που χρησιμοποιούν λογισμικό διαχείρισης αγροκτημάτων.
Παρατηρήσαμε δύο τάσεις που είναι πιθανό να τονώσουν την υιοθέτηση της εν λόγω τεχνολογίας: πιέσεις στην οικονομία των αγροκτημάτων και ώθηση προς πιο βιώσιμες γεωργικές πρακτικές. Σε αυτό το άρθρο, ρίχνουμε μια βαθύτερη ματιά σε αυτές τις τάσεις και πώς είναι τοποθετημένες για να αλλάξουν το μέλλον του αγροτικού εξοπλισμού και των γεωργικών λειτουργιών.
Η οικονομία των αγροκτημάτων είναι ένα άμεσο σημείο «πόνου» για τους αγρότες
Ο αυτοματισμός των εκμεταλλεύσεων μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση δύο προβλημάτων που ταλαιπωρούν τους αγρότες εδώ και αρκετά χρόνια: το αυξανόμενο κόστος των χημικών και οι προκλήσεις εργασίας.
Κόστος εισροών
Οι διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας και οι γεωπολιτικές προκλήσεις έχουν ωθήσει τις τιμές των ευρέως χρησιμοποιούμενων λιπασμάτων (για παράδειγμα, ουρία, φωσφορικό διαμμώνιο και ποτάσα) κατά περισσότερο από 15% ετησίως τα τελευταία πέντε χρόνια (Σχήμα 1). Σε μια έρευνα της McKinsey πέρυσι, οι αγρότες των ΗΠΑ κατέταξαν το κόστος των εισροών ως τον υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνο για την κερδοφορία τους, με την τιμή των λιπασμάτων και των χημικών φυτοπροστασίας να αυξάνονται περισσότερο (Σχήμα 2).
Ο αυτοματισμός μπορεί να συμβάλει στη μείωση αυτού του κόστους δίνοντας τη δυνατότητα στους αγρότες να χρησιμοποιούν πιο αποτελεσματικά φυτοφάρμακα και λιπάσματα.
Για παράδειγμα, ο αυτοματοποιημένος ψεκασμός ακριβείας που ενεργοποιείται από αισθητήρες και δεδομένα πεδίου (τόσο αποθηκευμένα όσο και σε πραγματικό χρόνο) μπορεί να ανιχνεύσει τα κενά μεταξύ των καλλιεργειών και να προσαρμόσει ανάλογα τον όγκο και το χρόνο του ψεκαζόμενου χημικού, χρησιμοποιώντας λιγότερα χημικά. Ορισμένες τεχνολογίες εφαρμογής ζιζανιοκτόνων χρησιμοποιούν την όραση υπολογιστή για να ψεκάζουν επιλεκτικά τα ζιζάνια και να αποφεύγουν τις καλλιέργειες.
Σε μεγάλες φάρμες καλαμποκιού στις ΗΠΑ, αυτές οι λύσεις έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν το κόστος ζιζανιοκτόνων κατά 80%, δημιουργώντας αξία 30 δολάρια ανά στρέμμα και περίοδο απόσβεσης δύο ετών. Παρομοίως, τα ρομπότ εφαρμογής λιπάσματος που είναι ενεργοποιημένα με αισθητήρες μπορούν να ελέγχουν την ποσότητα λιπάσματος που εφαρμόζεται απευθείας σε μεμονωμένους σπόρους κατά τη διαδικασία φύτευσης. Αυτό μπορεί να εξοικονομήσει περισσότερα από 93 εκατομμύρια γαλόνια αρχικού λιπάσματος ετησίως μόνο στις φάρμες καλαμποκιού των ΗΠΑ.
Εργατικές προκλήσεις
Τα εργασιακά αποτελούν επίσης ένα επίμονο πρόβλημα για τους αγρότες. Οι αγρότες διατρέχουν υψηλό κίνδυνο τραυματισμών και έχουν το υψηλότερο ποσοστό θανατηφόρων επαγγελματικών τραυματισμών στις Ηνωμένες Πολιτείες.8Η παρατεταμένη έκθεση σε χημικές ουσίες και στον ήλιο προσθέτει επίσης στην αντίληψη της αγροτικής εργασίας ως δύσκολης και επικίνδυνης.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, για παράδειγμα, περισσότερα από 22 εκατομμύρια λίβρες φρούτων και λαχανικών σπαταλήθηκαν το 2022 λόγω έλλειψης εργαζομένων για να μαζέψουν καλλιέργειες.
Τέτοιες ελλείψεις εργατικού δυναμικού και απαιτήσεις από τους εργαζομένους να αποζημιωθούν για αντίξοες συνθήκες εργασίας έχουν επιταχύνει την αύξηση των μισθών των αγροτών. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι μισθοί αυξήθηκαν 4% ετησίως μεταξύ 2015 και Ιανουαρίου 2022, σε σύγκριση με λιγότερο από 1 τοις εκατό ετησίως μεταξύ 2000 και 2014 (Σχήμα 3).
Ο αυτοματισμός μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων με διάφορους τρόπους. Μπορεί να βελτιώσει τις συνθήκες εργασίας στο αγρόκτημα, να μειώσει τις επιχειρησιακές δεξιότητες που απαιτούνται από τους εργαζόμενους και να μειώσει το εργατικό κόστος μιας φάρμας.
Για παράδειγμα, η ημιαυτόματη τεχνολογία, όπως τα συστήματα υποβοηθούμενης διεύθυνσης, καθοδηγεί τους ελκυστήρες για να μειώσουν την επικάλυψη μεταξύ των περασμάτων, καθιστώντας τη λειτουργία του εξοπλισμού λιγότερο επιβαρυντική. Ο πλήρως αυτόνομος εξοπλισμός το κάνει ένα βήμα παραπέρα. Αντί να κάθονται σε μια καμπίνα και να κάνουν επικίνδυνες δραστηριότητες όπως ο ψεκασμός, οι χειριστές μηχανών μπορούν να χρησιμεύσουν ως διαχειριστές στόλου που επιβλέπουν πολλά μηχανήματα.
Αυτό ενισχύει επίσης την παραγωγικότητα των εργαζομένων και μειώνει το κόστος εργασίας. Σε ένα σενάριο στο οποίο η αυτοματοποίηση επιτρέπει σε έναν εργαζόμενο σε μια φάρμα καλαμποκιού στις ΗΠΑ να διαχειρίζεται τέσσερις μηχανές, η εξοικονόμηση ανέρχεται σε 15 έως 20 δολάρια ανά στρέμμα, η οποία μπορεί να ξεκλειδώσει περίπου 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε αξία ετησίως σε όλες τις φάρμες καλαμποκιού στις ΗΠΑ.
Για τις ειδικές καλλιέργειες των ΗΠΑ, για τις οποίες η εργασία είναι μεγαλύτερος παράγοντας κόστους, οι δυνατότητες αξίας για τους καλλιεργητές είναι ακόμη μεγαλύτερες. Για παράδειγμα, στο ίδιο σενάριο στο οποίο ένας εργάτης διαχειρίζεται τέσσερις μηχανές, το αυτοματοποιημένο βοτάνισμα και το κούρεμα μόνο θα μπορούσε να αποφέρει 30 δολάρια ανά στρέμμα σε εξοικονόμηση εργασίας στους αμπελώνες των ΗΠΑ.
Ο αυτοματισμός θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στη μείωση του κόστους του ζιζανιοκτόνου, διατηρώντας παράλληλα τις αποδόσεις λόγω της ικανότητας να ολοκληρώνεται η μηχανική απομάκρυνση των ζιζανίων πιο συχνά, λόγω χαλαρών απαιτήσεων εργασίας (εξοικονόμηση 100 δολάρια ανά στρέμμα).
Η βιωσιμότητα είναι έτοιμη να γίνει μελλοντικός καταλύτης για την αλλαγή
Σε αντίθεση με το κόστος των εισροών, που αποτελούν άμεσο αιφνίδιο άνεμο για υιοθέτηση, οι πιέσεις για τη βιωσιμότητα δεν έχουν ακόμη πραγματοποιηθεί πλήρως και αναμένεται να γίνουν σημαντικές στο εγγύς μέλλον. Σε λίγα χρόνια, ωστόσο, η δράση σε δύο μέτωπα —ρυθμιστικές αρχές και καταναλωτές— θα μπορούσε να είναι ακόμη μεγαλύτερος επιταχυντής για τις τεχνολογίες αυτοματισμού.
Ρυθμιστικές αρχές
Σε όλο τον κόσμο, πολλές κυβερνήσεις έχουν θέσει φιλόδοξους στόχους για πιο περιβαλλοντικά βιώσιμες πρακτικές (Σχήμα 4). Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, για παράδειγμα, απαιτεί μετασχηματισμό της ευρωπαϊκής γεωργίας έως το 2030, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης κατά 50% της χρήσης φυτοφαρμάκων, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2020.
Επιπλέον, το σχέδιο επιδιώκει τη μετάβαση του ενός τέταρτου της συνολικής γεωργικής γης σε βιολογική γεωργία για τη μείωση της χρήσης συνθετικών λιπασμάτων και ζιζανιοκτόνων. Ομοίως, ο Καναδάς θέλει οι αγρότες να χρησιμοποιούν 30% λιγότερα λιπάσματα έως το 2030 από ό,τι το 2020. Οι Καναδοί καλλιεργητές που δεν εκπληρώνουν τον στόχο θα κινδυνεύσουν να χάσουν την πρόσβαση σε κρατική βοήθεια και επιχορηγήσεις 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αγορά πιο πράσινου αγροτικού εξοπλισμού.
Ο αυτοματισμός αποτελεί σημαντικό μοχλό για την ικανοποίηση αυτών των απαιτήσεων. Χρησιμοποιώντας αυτοματοποιημένο εξοπλισμό ψεκασμού ακριβείας σε συνδυασμό με αυτοματοποιημένα διαλύματα ζιζανίων ή κουρέματος, οι αγρότες μπορούν να μειώσουν δραματικά τη χρήση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων ή ενδεχομένως να τα εξαλείψουν εντελώς.
Επιπλέον, επειδή ο αυτοματοποιημένος εξοπλισμός καταγράφει ψηφιακά ό,τι έχει εφαρμοστεί στις καλλιέργειες, οι αγρότες μπορούν να συλλέγουν απρόσκοπτα δεδομένα και να κρατούν αρχεία για τις δραστηριότητές τους. Αυτό διευκολύνει τους αγρότες να συμμετάσχουν σε τρέχοντα προγράμματα, όπως η πιστοποίηση βιολογικών προϊόντων και το GLOBALG.AP.
Καταναλωτές
Το ενδιαφέρον των καταναλωτών για ένα πιο βιώσιμο σύστημα τροφίμων αυξάνεται, με κίνητρα αγοραστών να ασκούν πίεση στους αγρότες για να αλλάξουν τον τρόπο παραγωγής τροφίμων.
Μια μελέτη καταναλωτών της McKinsey στις ΗΠΑ το 2023 διαπίστωσε ότι οι βιώσιμες μάρκες βλέπουν ήδη πρόοδο στην αγορά, λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος των καταναλωτών. Τα προϊόντα που κάνουν περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και σχετικούς με τη διακυβέρνηση ισχυρισμούς (ESG) είχαν κατά μέσο όρο 28% σωρευτική αύξηση τα τελευταία πέντε χρόνια, σε σύγκριση με 20% για προϊόντα που δεν προβάλλουν τέτοιους ισχυρισμούς. Τα προϊόντα που κάνουν πολλούς τύπους ισχυρισμών ESG —όπως η περιβαλλοντική βιωσιμότητα και οι μέθοδοι βιολογικής γεωργίας— αυξήθηκαν περίπου δύο φορές πιο γρήγορα από τα προϊόντα που έκαναν μόνο έναν ισχυρισμό.13
Ανταποκρινόμενες στη ζήτηση των καταναλωτών, οι εταιρείες καταναλωτικών συσκευασμένων αγαθών (CPG) έχουν αναλάβει ενεργά μια σειρά περιβαλλοντικών δεσμεύσεων, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο προέρχονται και καλλιεργούνται οι πρώτες ύλες και τα συστατικά που περιέχονται στα προϊόντα τους (Σχήμα 5).
Η Nestlé, για παράδειγμα, έχει δεσμευτεί να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050, να βελτιώσει την ιχνηλασιμότητα των πρώτων υλών της και να μειώσει τη χρήση χημικών στα αγροκτήματα έως το 2030.14Η περαιτέρω υιοθέτηση προϊόντων με γνώμονα τη βιωσιμότητα από τους καταναλωτές είναι πιθανό να επιταχύνει τα ταξίδια ESG των εταιρειών.
Λύσεις λογισμικού—συμπεριλαμβανομένων πλατφορμών μέτρησης, αναφοράς και επαλήθευσης αγροκτημάτων (MRV), καθώς και συστήματα διαχείρισης αγροκτημάτων— προσφέρουν ήδη δρόμους στους αγρότες ώστε να αρχίσουν να παρέχουν στους καταναλωτές ιχνηλασιμότητα από φάρμα σε πιάτο.
Αυτό περιλαμβάνει τη συγκέντρωση και αποθήκευση δεδομένων σχετικά με τις τοποθεσίες φύτευσης, τον χρόνο ανάπτυξης και τη χρήση λιπασμάτων και χημικών φυτοπροστασίας. Ο αυτόνομος εξοπλισμός με κάμερες και αισθητήρες μπορεί να το κάνει ένα βήμα παραπέρα συλλέγοντας και μεταδίδοντας πλούσια, τυποποιημένα δεδομένα με ελάχιστη προσπάθεια από τους αγρότες.
Αυτό μπορεί να βοηθήσει τους αγρότες να τεκμηριώσουν τις βιώσιμες γεωργικές πρακτικές που επιθυμούν όλο και περισσότερο οι εταιρείες CPG, συμπεριλαμβανομένων των μειωμένων χημικών εφαρμογών, της αποτελεσματικότερης άρδευσης και των καλύτερων συνθηκών συγκομιδής.
Ο ενθουσιασμός για την αυτοματοποίηση είναι πιθανό να αυξηθεί
Η υιοθέτηση αυτοματοποιημένου αγροτικού εξοπλισμού θα επηρεαστεί από πολλούς παράγοντες, όπως η τεχνολογική ωριμότητα και απόδοση, οι μακροοικονομικές συνθήκες, η γεωπολιτική δυναμική, οι ρυθμιστικές αποφάσεις και οι περιβαλλοντικές αλλαγές. Καθώς διαμορφώνουν τις προσφορές τους, οι γεωργικές εταιρείες μπορεί να θέλουν να εξετάσουν διάφορους μοχλούς:
* Επικοινωνήστε με σαφήνεια την απόδοση επένδυσης (ROI) και τους βραχυπρόθεσμους οδηγούς αξίας του αυτόνομου εξοπλισμού ως μέρος της πρότασης αξίας, των θέσεων πώλησης και των υλικών πωλήσεών τους.
* Φανταστείτε ξανά την εμπειρία της γεωργίας με όχι μόνο αυτοματοποιημένο εξοπλισμό, αλλά και μια σουίτα λογισμικού και υπηρεσιών που δημιουργούν ένα ψηφιακό οικοσύστημα για τη μέτρηση, την παρακολούθηση και τη βελτιστοποίηση όλων όσων συμβαίνουν σε ένα χωράφι.
* Αναπτύξτε επιχειρηματικά μοντέλα για να μειώσετε το αρχικό κόστος κεφαλαίου που σχετίζεται με τον νέο εξοπλισμό αυτοματισμού. Για παράδειγμα, τα μοντέλα στα οποία οι αγρότες πληρώνουν τακτικά τέλη συνδρομής ή μοιράζονται ένα μέρος της εξοικονόμησης κόστους τους με έναν πωλητή (όπως μέσω της τιμής σε απόδοση) μπορούν να βοηθήσουν να γίνει η νέα τεχνολογία πιο ελκυστική και προσιτή για τους αγρότες.
* Συνεργαστείτε πιο στενά με εταιρείες CPG για να συμβάλετε στην αύξηση της διαφάνειας και της ιχνηλασιμότητας στη γεωργία, ενώ υποστηρίζετε τους αγρότες με τα εργαλεία και τις δυνατότητες που διευκολύνουν τη συλλογή και την κοινή χρήση δεδομένων.
Εάν η οικονομία και η βιωσιμότητα των αγροκτημάτων συνεχίσουν να ασκούν πίεση στους αγρότες, αναμένουμε ότι η υιοθέτηση της αυτοματοποιημένης τεχνολογίας θα επιταχυνθεί δραματικά. Καθώς περισσότεροι καλλιεργητές αντιλαμβάνονται την τριπλή νίκη που μπορεί να αντιπροσωπεύει ο αυτοματισμός των γεωργικών εκμεταλλεύσεων—μεγαλύτερη γεωργική παραγωγικότητα και κέρδη, βελτιωμένη ασφάλεια των αγροκτημάτων και πρόοδοι προς τους περιβαλλοντικούς στόχους βιωσιμότητας—θα εξαπλωθεί ο ενθουσιασμός για αυτές τις τεχνολογίες.
Πηγή: agrocapital.gr