Σε ανακοίνωσή της η τράπεζα Πειραιώς αναφέρει: Περιορισμένη διάθεση για ρίσκο επικράτησε στην παγκόσμια επενδυτική κοινότητα, με τις μετοχικές αγορές να καταγράφουν οριακά κέρδη σε μηνιαίο επίπεδο, στον απόηχο των μεικτών μακροστοιχείων που ανακοινώθηκαν σε ΗΠΑ (βελτιωμένοι πρόδρομοι δείκτες, πιθανή εξασθένιση της δυναμικής στην αγορά εργασίας) και Ευρωζώνη (στάσιμη οικονομική δραστηριότητα, πρόδρομοι δείκτες λιγότερο ενθαρρυντικοί). Τα στοιχεία, όμως, του πληθωρισμού συνεχίζουν να εντείνουν τις πιέσεις προς τις Κεντρικές Τράπεζες (Fed & EKT), για περαιτέρω σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής και πιθανή διατήρησή της για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Βελτίωση παρουσιάζει το επενδυτικό κλίμα ένεκα των καλύτερων εταιρικών αποτελεσμάτων Α’ τριμήνου, ενώ σε πολιτικό επίπεδο ανησυχία προκαλεί η δυστοκία κατάληξης σε συμφωνία για την αύξηση του ανώτατου ορίου του κρατικού χρέους στις ΗΠΑ. Μαζί με τις μετοχικές αγορές, ελαφρά ενισχύθηκαν οι αποδόσεις στις ομολογιακές εκδόσεις της 2ετίας και 10ετίας των ΗΠΑ, βρίσκοντας στήριξη στις δηλώσεις αξιωματούχων της Fed, κάτι που ενίσχυσε τη δυναμική του δολαρίου, επηρεάζοντας αξίες που αποτυπώνονται σε δολαριακούς όρους, όπως εμπορεύματα, βιομηχανικά και πολύτιμα μέταλλα, καθώς και ενέργεια.
Μεικτή εικόνα παρουσίασαν οι τιμές των αγροτικών προϊόντων, με τη ζάχαρη, το βαμβάκι, τον χυμό πορτοκαλιού και το ρύζι να καταγράφουν κέρδη, ενώ πτωτικά κινήθηκαν το σιτάρι, το καλαμπόκι, η σόγια και τα βοοειδή. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (ΝΟΑΑ), οι ουδέτερες συνθήκες αναμένεται να συνεχιστούν τους επόμενους δύο μήνες, ακολουθούμενες από 90% πιθανότητα εμφάνισης του El-Ninio τον χειμώνα.
Για το σιτάρι, η μειωμένη ζήτηση και η ενισχυμένη παραγωγή αναμένεται να έχουν αρνητική επίδραση στην τιμή του, όπως και η παράταση της συμφωνίας για τα ουκρανικά σιτηρά. Η μειωμένη παραγωγή λόγω ξηρασίας, όπως και τα χαμηλά αποθέματα, αναμένεται να έχουν θετική επίδραση στην τιμή της ζάχαρης. Η πιθανή κίνηση της Κίνας για περιορισμό των εισαγωγών καλαμποκιού και σόγιας, όπως και η υπερβάλλουσα προσφορά τους, αναμένεται να θέσουν σε πτωτική πορεία τις τιμές τους. Η αναμενόμενη ενισχυμένη κατανάλωση βαμβακιού, στηριζόμενη στις χαμηλότερες τιμές, δύναται να υποστηρίξει θετικά την τιμή του. Για τα βοοειδή, η περιορισμένη παραγωγή βοοειδών, παρά την υποχώρηση των τιμών στις ζωοτροφές, προβλέπεται να ενισχύσει την τιμή του. Αν και βραχυπρόθεσμα η τιμή του ρυζιού αναμένεται να μειωθεί λόγω της εκτιμώμενης ενισχυμένης παραγωγής, η εμφάνιση του El-Ninio αναμένεται να πλήξει τις καλλιέργειες ρυζιού, ενισχύοντας σημαντικά την τιμή του, με τις χώρες-παραγωγούς να συστήσουν τον περιορισμό των καλλιεργήσιμων εκτάσεων.
Σε μηνιαίο επίπεδο, σημαντικές πτωτικές πιέσεις δέχθηκαν τόσο ο δείκτης των εμπορευμάτων (-5,39%) όσο και των αγροτικών προϊόντων (-3,47%). Λόγοι της πτώσης πιθανά να αποτέλεσαν η άνοδος του δολαρίου και των στοιχείων για την κινεζική οικονομία, καθώς δεν φαίνεται μέχρι στιγμής να έχει πραγματοποιηθεί η πολυαναμενόμενη ανάκαμψή της, όπως εκτιμούσε η αγορά. Παράλληλα, η τεχνική εικόνα του δείκτη παραμένει σχετικά αρνητική. Αν και οι παγκόσμιες προοπτικές δεν είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές για τα εμπορεύματα, μια αλλαγή στάσης της Fed στο θέμα των επιτοκίων, περιορίζοντας ταυτόχρονα τη δυναμική του δολαρίου, θα μπορούσε να αποτελέσει έναν ενισχυτικό παράγοντα των τιμών τους.
Το Δελτίο Τιμών Αγροτικών Προϊόντων, το οποίο υλοποιείται, για τον Αγροτικό Τομέα της Τράπεζας Πειραιώς από τη Μονάδα Οικονομικής Ανάλυσης & Επενδυτικής Στρατηγικής, απευθύνεται σε εξαιρετικά ευρύ κοινό, που δραστηριοποιείται στον αγροδιατροφικό τομέα.
Επισυνάπτεται το 5ο Δελτίο Τιμών Αγροτικών Προϊόντων για το 2023, της Τράπεζας Πειραιώς.