Παρασκευή, 20 Δεκεμβρίου, 2024
spot_img
spot_img
spot_img

Ποια η πορεία στο επιτραπέζιο ροδάκινο

spot_img

Αυξημένη παραγωγή, όχι όμως και τιμή για το ροδάκινο

Μετά τον περσινό παγετό του Απριλίου, οι φετινές αποδόσεις της καλλιέργειας ροδακίνων έχουν αυξηθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα, όχι όμως και οι τιμές οι οποίες θεωρούνται χαμηλές και ως εκ τούτου αδυνατούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις του παραγωγού. Την ίδια στιγμή, όπως μας λένε παραγωγοί, αρκετοί έμποροι μην θέλοντας να δεσμεύσουν ακόμη κεφάλαια και να έχουν έχουν μειωμένο ρίσκο, καθώς ο άγνωστος Χ είναι η ζήτηση, αγοράζουν προϊόν αλλά με ανοιχτά συμβόλαια, δίνοντας έναντι, ενώ η εκκαθάριση πηγαίνει για Σεπτεμβρη.
Καλύτερες αποδόσεις αλλά οι τιμές δεν έχουν φτάσει ακόμη στα επιθυμητά επίπεδα, επηρεασμένες από την γενικότερη οικονομική κρίση δείχνει η φετινή καλλιέργεια σε ροδάκινα, μας λέει ο υπεύθυνος πωλήσεων στον ΑΣΕΠΟΠ Νάουσα, κ. Βασίλης Μπουγάς. Σημειώνεται ότι τα μέλη του Συνεταιρισμού είναι από 350 έως 500, ενώ τα στρέμματα που είναι καλλιεργημένα με ροδακινιές φτάνουν τα 7.000 στρέμματα
Σύμφωνα με τον ίδιο, αν και οι αποδόσεις φέτος είναι σημαντικά μεγαλύτερες, καθώς πέρυσι η καλλιέργεια είχε χτυπηθεί από τον παγετό και τρεις χαλαζοπτώσεις, το προϊόν είναι μικρότερο στο μέγεθος. Μία παράμετρος που επηρεάζει την εσωτερική ζήτηση, αλλά όχι το εξωτερικό, όπου εκεί παίζει πρωταρχικό ρόλο παίζει η ποιότητα και η γεύση του προϊόντος.
Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα η στρεμματική απόδοση είναι λίγο πιο κάτω από τους 2 τόνους περίπου.
Όσον αφορά την τιμή για την μεν Α κατηγορία κυμαίνεται στα 80 λεπτά το κιλό (τιμή παραγωγού), ενώ για τα ΒΑ η τιμή είναι στα 50 με 60 λεπτά για τον παραγωγό.
Το θέμα κατά τον ίδιο είναι, ότι πρέπει να δοθεί ακόμη μεγαλύτερη στήριξη για το ενεργειακό κόστος αλλά και για τα ανύπαρκτα εργατικά χέρια. Όπως λέει τον τελευταίο χρόνο, το κόστος ανά στρέμμα έχει αυξηθεί κατά 50%, ενώ σε αυτό το ποσοστό το 70% αφορά τις αυξήσεις στην ενέργεια και τα μεροκάματα.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα κατά τον ίδιο, ενόψει και της μεγάλης παραγωγής που έρχεται  είναι ότι δεν υπάρχουν εργάτες γης. Το θετικό είναι ότι σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης γίνονται κάποιες ενέργειες για την εύρεση εργατών από Αραβικές Χώρες , ενώ όπως λέει πρέπει κάποια στιγμή να επιδοτηθεί η εργασία και όχι μόνο η ανεργία.
Παρά το ότι υπάρχει έλλειψη προϊόντων από την Ισπανία, λόγω των ζημιών που είχε η χώρα από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, μας λέει ο κ. Χρήστος Γιαννακάκης, πρόεδρος στην Διεπαγγελματική Οργάνωση Πυρηνόκαρπων οι τιμές που επικρατούν στην παρούσα φάση δεν είναι καθόλου ικανοποιητικές. Ενημερωτικά, όπως μας λέει, σύμφωνα με τα στοιχεία της Οργάνωσης στις υπερπρώιμες-πρώιμες ποικιλίες, η απόδοση ανά στρέμμα κυμαίνεται μεταξύ 800 με 1000 κιλά περίπου, στις μεσοπρώιμες ανεβαίνει στους 3 τόνους το στρέμμα, ενώ στις όψιμες, η στρεμματική απόδοση είναι μεταξύ τεσσάρων με 4.5 τόνους περίπου. Υπογραμμίζει δε ότι η Ημαθία ελέγχει το 60% της εγχώριας παραγωγής και ακολουθεί η Πέλλα με το 30% ενώ το υπόλοιπο 10% μοιράζεται μεταξύ της Λάρισας και της Νότιας Ελλάδας.
Καλές αποδόσεις δείχνει η φετινή χρονιά για το ροδάκινο, μας λέει ο υπεύθυνος πωλήσεων στον ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού, κ. Γιώργος Κάντζιος. Η πρόβλεψη που έχει γίνει, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ότι φέτος ο ΑΣΕΠΟΠ θα διαχειριστεί 11.500 τόνους με 12.000 τόνους ροδάκινα και νεκταρίνια. Πέρυσι, θυμίζει ο ίδιος η καταστροφή λόγω του παγετού του Απριλίου ήταν καταστροφική καθώς ο ΑΣΕΠΟΠ συγκέντρωσε συνολικά 2.500 τόνους προϊόν.
Όσον αφορά την τρέχουσα περίοδο, επισημαίνει ο κ. Γ. Κάντζιος, προχωρά η ολοκλήρωση της συγκομιδής για τις υπερπρώιμες -πρώιμες ποικιλίες και από τον επόμενο μήνα ετοιμάζεται να ξεκινήσει η συγκομιδή στις μεσοπρώιμες. Η συγκομιδή ολοκληρώνεται τον Σεπτέμβριο με τις όψιμες ποικιλίες.
Μολονότι οι τιμές στις υπερπρώιμες ποικιλίες ξεκίνησε καλά, αν και οι ποσότητες είναι λίγες, στο 1,30 ευρώ το κιλό για τον παραγωγή, σήμερα όπου έχουν βγει περισσότερες ποσότητες υπάρχει πίεση στην τιμή που έχει πέσει και κάτω από 90 λεπτά.
Γενικώς πάντως υπογραμμίζει ο ίδιος, η ζήτηση είναι υποτονική και σε αυτό έχουν συμβάλλει διάφοροι παράγοντες, όπως η οικονομική κρίση, η μειωμένη αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, ο καιρός κ.λπ. Πίεση την οποία σαφώς και αισθάνεται ο παραγωγός ο οποίος έχει να αντιμετωπίσει και αυξημένα κόστη αλλά και τα προβλήματα στην συγκομιδή, καθώς δεν υπάρχουν εργάτες γης. Οπως λέει έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί τα κόστη για να μπορέσει ο παραγωγός να τα καλύψει θα έπρεπε κατά μέσο όρο η τιμή καθόλη την συγκομιδή από την αρχή μέχρι και το τέλος να μην πέφτει κάτω από τα 90 λεπτά το κιλό.
Υπάρχει παραγωγή, υπάρχει ζήτηση από τους εμπόρους, όμως οι τιμές που θα πληρωθούν οι παραγωγοί είναι ανοιχτές, μας λέει ο κ. Αργύρης Γραβάνης, μέλος στον ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου, τονίζοντας ότι επί του παρόντος παίρνουν έναντι. Όπως λέει περιμένει καλύτερη εικόνα των τιμών στα τέλη Ιουλίου, όπου στην ευρύτερη περιοχή θα έχει συγκομιστεί το 60 με 70% της παραγωγής. Σημειώνεται ότι στην περιοχή Τυρνάβου τα στρέμματα που έχουν ροδακινιές είναι περίπου 4.000.
Πέρυσι κατά τον ίδιο, παρά το ότι η παραγωγή ήταν σημαντικά μειωμένη λόγω του παγετού (του Απριλίου), η τιμή στα ροδάκινα για τις υπερπρώιμες ποικιλίες ήταν στο 1,30 ευρώ περίπου και τελικά για τις όψιμες κατέληξε στα 70 λεπτά.

ΠΟΥ ΔΙΑΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΚΑΤ’ ΕΥΘΕΙΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΡΟ, ΑΝΑΦΕΡΕΙ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΟΛΥΧΡΟΝΑΚΗΣ

«Γάγγραινα» τα ατυποποίητα φρουτολαχανικά

“Ο κλάδος πρέπει να απαλλαγεί από την «γάγγραινα» της δραστηριότητος ορισμένων «Βαλκάνιων, Ελλήνων κ.α εμπόρων» που εξακολουθούν να διακινούν κατευθείαν από τον αγρό ατυποποίητων ελληνικών φρούτων και λαχανικών”, επισημαίνει ο ειδικός σύμβουλος του Incofruit Hellas κ. Γιώργος Πολυχρονάκης.

Πιο αναλυτικά, για τα ραδάκινα και τα νεκταρίνια, ο κ. Πολυχρονάκης, αναφέρει τα εξής:
«Σε έκθεση της η ΕΕ, είχε εκτιμήσει την παραγωγή ροδάκινων και νεκταρινιών στην Ε.Ε. του 2021 με μείωση κατά -20% σε σύγκριση με την προηγούμενη εμπορική περίοδο, φτάνοντας τα 2,3 εκατ. τόνους, οφειλόμενη σε παγετούς που έπληξαν την παραγωγή στην ανθοφορία και από υψηλές θερμοκρασίες στις αρχές της Άνοιξης και της μείωσης λόγω εκρίζωσης κατά -3% των καλλιεργηθεισών εκτάσεων στην ΕΕ.

Ενώ η παραγωγή ροδάκινων και νεκταρινιών για νωπή κατανάλωση μειώθηκε σε όλες τις κύριες χώρες παραγωγής της ΕΕ, η πτώση αναμένονταν να είναι και ήταν η ισχυρότερη στην Ελλάδα (-45%) και στην Γαλλία (-34%). Στην Ισπανία και την Ιταλία , με μερίδιο αγοράς της ΕΕ 40% και 35% (2020) αντίστοιχα, η παραγωγή μειώθηκε κατά -7% και -11%.

Οι εκτιμήσεις μας για την αρξάμενη εμπορική περίοδο 2022, σε ότι αφορά τα ροδάκινα, με τις μέχρι σήμερα καιρικές συνθήκες (και εφ όσον εξελιχθεί ομαλά μέχρι την συγκομιδή) είναι ότι η παραγωγή στην χώρα μας θα είναι στα επίπεδα του 2020 των 750 χιλ. τόνων (συμπύρηνο 420-450.000 τόνοι και επιτραπέζιο 300-330.000 τόνοι) έναντι των 510 χιλ πέρυσι. Αντίστοιχα η παραγωγή νεκταρινιών για το 2022 εκτιμάται σε 135-140.000 τόνους (υπό τις ίδιες καιρικές προϋποθέσεις των ροδάκινων).
Οι εξαγωγές ροδάκινων & νεκταρινιών προβλέπεται ότι θα διαμορφωθούν στα επίπεδα του 2020 (εφ όσον λυθεί το πρόβλημα της έλλειψης εργατών γης για την συγκομιδή τους).

Όσον αφορά στη προσφορά είναι περιορισμένη φέτος επειδή οι οπωρώνες επηρεάστηκαν από τις καιρικές συνθήκες (μικροκαρπία) και χρειάζεται να γίνει επιλογή κατά την διαλογή των φρούτων για να  προσφερθούν στις ευρωπαϊκές αγορές αυτά με την καλύτερη ποιότητα  Η περίοδος είναι περίπλοκη τόσο για την παραγωγή όσο και για το εμπόριο.
Η διάθεση τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και για όποιες εξαγωγές, για τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια, είναι μέχρι στιγμή απρόσκοπτη με υψηλή ζήτηση έναντι του 2021 πλην όμως μειωμένη έναντι του 2020 (-54,8% & -57,1% σε ποσότητες αντιστοίχως) με τις τιμές να είναι σε υψηλότερα επίπεδα από πέρυσι με προοπτική ελαφριάς περαιτέρω ανόδου τους με το πέρας κάποιων θερινών φρούτων. Ωστόσο, οι τιμές αυτές δεν καλύπτουν το αυξημένο κόστος παραγωγής (λιπασμάτων, φυτοπροστατευτικών, ενέργειας, εργατικών κ.α εξόδων καλλιέργειας) ως και αυτών του εμπορίου (υλικά συσκευασίας, τυποποίηση κ.α) ως και των μεταφορικών που εκτιμώνται στο ύψος των 35% έναντι πέρσι .
Ολοκληρώνοντας χρειάζεται ο κλάδος να απαλλαγεί από την «γάγγραινα» της δραστηριότητος ορισμένων «Βαλκάνιων, Ελλήνων κ.α εμπόρων» που εξακολουθούν να διακινούν κατευθείαν από τον αγρό ατυποποίητων ελληνικών φρούτων και λαχανικών.
Από την ανάλυση των στοιχείων εξαγωγής 2021 & 2020 προκύπτει ότι υπάρχει μεγάλη διακίνηση προϊόντων χωρίς προστιθέμενη αξία (είτε ατυποποίητων είτε υποτιμολογημένων ποιοτικά ή τιμολογιακά) που θα πρέπει να ερευνηθεί αρμοδίως αλλά κυρίως της μη προσαρμογής της παραγωγής μας στις απαιτήσεις των καταναλωτών στην Κεντροδυτική Ευρώπη.
Ως εκ τούτου απαιτείται δραστηριοποίηση των αρμοδίων κρατικών ελεγκτικών αρχών με εντατικοποίηση των ελέγχων για αυστηρή τήρηση των ενωσιακών εμπορικών προδιαγραφών εμπορίας-ποιότητας για τα αποστελλόμενα-εξαγόμενα οπωροκηπευτικά προϊόντα όσο και της τήρησης των απαιτήσεων των πελατών-παραληπτών προς διασφάλιση της φήμης των ελληνικών νωπών φρούτων και λαχανικών, προς όφελος της παραγωγής και της εθνικής οικονομίας.

Χρειάζεται η χορήγηση σχετικής ενίσχυσης κοινοτικής και εθνικής προκειμένου τα προϊόντα μας να βελτιώσουν την ανταγωνιστκότητά τους δεδομένου ότι ακόμη και στην ομαλή συγκομιδή και εμπορία της παραγωγής θα επέλθει ζημιά για το εμπόριο και μείωση του εισοδήματος των παραγωγών».

Η πρόοδος της πορείας των μέχρι 23/6/2022 εξαγωγών είναι: 

Ελληνικές Εξαγωγές και Αποστολές Φρούτων και Λαχανικών
Εβδομάδα έως17.6.202223.6.2021
(σε μετρικούς τόνους)2021202220212022
Ροδάκινα3.6434.6335.8137.99237,5%
Νεκταρίνια1.5221.5522.2874.32989,3%

Το 2021 οι εξαγωγές ροδακίνων και νεκταρινιών εμφανίζεται στους παρακάτω Πίνακες: 

Ελλάδα: Παραγωγή και κατανάλωση φρέσκων ροδακίνων

Εμπορική περίοδος2020 2021 
Τελικό                   (επίσημα στοιχεία) Τελικό                              (επίσημα στοιχεία) 
ΕΚΤΑΣΗ (εκτάρια)3294532000**
Παραγωγή754.522510.000**
Εισαγωγές615 2.031 
ΣΥΝΟΛΟ755.137 512.031 
Απώλειες και αποσύρσεις    
Οικιακή κατανάλωση    
Μεταποίηση    
Εξαγωγές91.097 39.259 
ΣΥΝΟΛΟ91.097 39.259 
ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΞΑΓΩΓΩΝ
Χώρες προορισμού2020 2021 
Τελικό                   (επίσημα στοιχεία) Τελικό                            (επίσημα στοιχεία) 
 Τόνοι Τόνοι 
Ηνωμένο Βασίλειο274 48 
Αυστρία206 24 
Γερμανία6.682 2.483 
Λιθουανία1.035 293 
Σλοβακία524 78 
Πολωνία8.106 2.743 
Κύπρος864 1.099 
Τσεχική Δημοκρατία2.320 259 
Ρουμανία14.949 7.349 
Βουλγαρία12.494 11.688 
Άλλες χώρες της Ε.Ε.11.449 2.833 
>Υποσύνολο Ε.Ε.58.903 28.898 
Ρωσία0 0 
Ουκρανία21.474 6.900 
Μολδαβία450 67 
Αλβανία1.132 509 
Σερβία1.046 343 
Βόρεια Μακεδονία2.242 294 
Υποσύνολο άλλων χωρών26.344 8.113 
Διάφοροι προορισμοί5.850 2.249 
Γενικό σύνολο91.097 39.259 
Συνολικές τιμές σε ευρώ53.516.11430.383.537
Πηγή: INCOFRUIT- HELLAS based on data from ELSTAT  
** estimates incofruit
      Ελλάδα: παραγωγή και κατανάλωση φρέσκων νεκταρινιών
Εμπορική περίοδος2020 2021 
Τελικό                            (επίσημα στοιχεία) Τελικό                            (επίσημα στοιχεία)) 
ΕΚΤΑΣΗ (εκτάρια)**
Παραγωγή136.05675.000**
Εισαγωγές1.557 1.915 
ΣΥΝΟΛΟ    
Απώλειες και αποσύρσεις    
Οικιακή κατανάλωση    
Μεταποίηση    
Εξαγωγές64.370 19.707 
ΣΥΝΟΛΟ64.370 19.707 
  Πίνακας εξαγωγών
Χώρες  προορισμού2020 2021 
Τελικό                            (επίσημα στοιχεία) Τελικό                            (επίσημα στοιχεία) 
 τόνοι τόνοι 
Ουγγαρία2.963 621 
Αυστρία701 70 
Γερμανία4.928 1.140 
Λιθουανία757 171 
Σλοβακία850 37 
Πολωνία4.907 1.008 
Κύπρος1.050 1.011 
Τσεχική Δημοκρατία2.027 88 
Ρουμανία15.155 6.254 
Βουλγαρία6.784 4.985 
Άλλες χώρες της Ε.Ε.7.979 835 
>Υποσύνολο χωρών Ε.Ε48.101 16.221 
Ρωσία0 0 
Ουκρανία9.779 2.232 
Μολδαβία1.004125
Αλβανία560 253 
Σερβία1.024 138 
Βόρεια Μακεδονία1.243 104 
Υποσύνολο άλλων χωρών13.609 2.852 
Διάφοροι προορισμοί2.660 633 
Γενικό σύνολο64.370 19.707 
Συνολικές τιμές σε ευρώ47.929.56318.202.916
Πηγή: INCOFRUIT- HELLAS based on data from ELSTAT  
** estimates 
  • Της Δέσποινας Καραγιαννοπούλου

ΕΝΤΥΠΗ ΑΓΡΟΕΚΦΡΑΣΗ

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ