Ενημερωτικό φυλλάδιο έβγαλε η ΔΑΟΚ Δράμας για το Xylella fastidiosa, παθογόνο βακτήριο.
Ας δούμε αναλυτικά τι αναφέρει:
Πού διαπιστώθηκε
Το φυτοπαθογόνο βακτήριο Xylella fastidiosa διαπιστώθηκε αρχικώς σε ελιές το 2013 στην Απουλία της Ιταλίας και αργότερα στην Τοσκάνη. Η ασθένεια έκτοτε ανιχνεύθηκε στη Γαλλία (Κορσική, Κυανή Ακτή), στην Ισπανία (Αλικάντε, Βαλένθια, Μαδρίτη, Ανδαλουσία), Πορτογαλία(Πόρτο) και στο Ισραήλ. Πρόσφατα ανακοινώθηκε από το Τμήμα Γεωργίας της Κύπρου η ανίχνευση τού παθογόνου σε αποστολή δενδρυλλίων προελεύσεως Ισπανίας που φυτεύθηκαν στην Κύπρο. Η ασθένεια εξαπλώνεται σε μεγάλες αποστάσεις μέσω του μολυσμένου πολλαπλασιαστικού υλικού.Το βακτήριο απειλεί μεταξύ άλλων την ελιά,την άμπελο και τα οπωροφόρα δένδρα.Δεν έχει διαπιστωθεί η παρουσία του στην Ελλάδα.
Τι προκαλεί;
Η ασθένεια επιβεβαιώθηκε στην ελιά,αμυγδαλιά, πικροδάφνη,καρυδιά, κερασιά,βερικοκιά, άμπελο, λεβάντα, πελαργόνιο, δενδρολίβανο και πολλά άλλα φυτά, με συμπτώματα ξηράνσεων στα φύλλα και ταχύτατης αποπληξίας κατά τις θερμές περιόδους του έτους.Το εν λόγω παθογόνο εντάχθηκε από το 2014 στο ετήσιο πρόγραμμα επισκοπήσεων επιβλαβών οργανισμών, για τη διαπίστωση της παρουσίας του ή μη στη Χώρα μας και της τυχόν διασποράς του.
Πού οφείλεται η ασθένεια;
Το Xylella fastidiosa είναι ένα βακτήριο, που αναπτύσσεται στα ξυλώδη αγγεία των φυτών ξενιστών του. Έχει άριστη θερμοκρασία ανάπτυξης26-28 °C. Εισέρχεται στα αγγεία όπου μετακινείται τόσο καθοδικά, όσο και ανοδικά. Οι αναπτυσσόμενοι πληθυσμοί του βακτηρίου περιορίζουν την μετακίνηση του νερού στα ξυλώδη αγγεία και η ανάπτυξη των συμπτωμάτων σχετίζεται με υψηλό ποσοστό φραγμένων αγγείων. Το Xylellafastidiosa μολύνει μεγάλο αριθμό ειδών φυτών που μπορεί να μην εμφανίζουν συμπτώματα και να λειτουργούν έτσι ως πηγές μολύσματος για τα έντομα φορείς του.
Ποια φυτά προσβάλλονται;
Το βακτήριο έχει πολλά υποείδη και πολλούς ξενιστές. Οι κυριότεροι ξενιστές του είναι η ελιά, η άμπελος, η αμυγδαλιά, η ροδακινιά, η βερικοκιά, η δαμασκηνιά, οι βελανιδιές, τα εσπεριδοειδή, η μηδική, διάφορα ζιζάνια όπως ο βέλιουρας και άλλα. Εκτεταμένες περιοχές με ελαιώνες στην Ιταλία και Ισπανία έχουν προσβληθεί από το παθογόνο. Ειδικότερα, ευπαθή φυτά στο στέλεχος του βακτηρίου που προσβάλλει την ελιά είναι και τα παρακάτω είδη: αμυγδαλιά,κερασιά, τομάτα, μελιτζάνα,δενδρολίβανο, μυρτιά, σπάρτιο, ράμνος και πολλά άλλα καλλωπιστικά.
Πώς μεταδίδεται;
Η μεταφορά του παθογόνου σε μεγάλες αποστάσεις γίνεται με μολυσμένο πολλαπλασιαστικό υλικό (φυτά προς φύτευση). Με βάση την Εκτελεστική Απόφαση της Επιτροπής με αρ. 2015/789/ΕΕ(όπως τροποποιήθηκε και ισχύει) επιβάλλονται μέτρα για την εισαγωγή φυτών-ξενιστών προς φύτευση από τρίτες χώρες προς την Ε.Ε. Το Παράρτημα της Απόφασης περιλαμβάνει εκτεταμένο πίνακα ευπαθών φυτών.Όλα τα φυτά προς φύτευση, είτε παράγονται στην Ε.Ε., είτε προέρχονται από τρίτες χώρες και διακινούνται στην Ε.Ε., απαιτείται να διακινούνται με φυτοϋγειονομικό διαβατήριο.Κατά παρέκκλιση των παραπάνω, τα φυτά αμπέλου προς φύτευση μπορούν να διακινηθούν εντός της Ένωσης εφόσον υποστούν επεξεργασία με θερμοθεραπεία σε ειδικά αδειοδοτημένη εγκατάσταση.Οι φυτωριακές μονάδες οφείλουν να τηρούν πιστά τη φυτοϋγειονομική νομοθεσία και να τηρούν αρχείο ιχνηλασιμότητας. Ουσιώδης υποχρέωσή τους είναι η ενημέρωση των οικείων Δ.Α.Ο.Κ. για τις παραλαβές φυτών από άλλες χώρες.
Τι πρέπει να κάνω;
Είναι ευθύνη όλων να συμβάλλουν στην προστασία του φυτικού κεφαλαίου της Χώρας. Στην περίπτωση που υποπέσουν στην αντίληψή σας ύποπτα συμπτώματα (ελιά, αμπέλι, οπωροφόρα, καλλωπιστικά) παρακαλούμε να ενημερώσετε αμέσως τους φυτοϋγειονομικούς ελεγκτές της οικείας ΔΑΟΚ για περαιτέρω διερεύνηση.
Διαβάστε ΕΔΩ το φυλλάδιο: