Καλή παραγωγή αλλά πολύ χαμηλές τιμές καταγράφουν τα αγγούρια και τα αγγουράκια, ιδίως από το Μάρτιο και έπειτα γεγονός που οφείλεται σε ένα κράμα παραγόντων με βασικότερους τη διάθεση προϊόντος από την ανταγωνίστρια Ισπανία, την κλειστή εστίαση λόγω της πανδημίας και την υποτονική ζήτηση από τους καταναλωτές λόγω της κακής τους ψυχολογίας εξαιτίας του Κορωνοϊού.
H τιμή που σήμερα πληρώνεται ο παραγωγός αντιστοιχεί μόλις στο ήμισυ του κόστους παραγωγής που έχει το αγγούρι, μας λέει ο γενικός διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Τυμπακίου στο Ηράκλειο, κ. Γιάννης Χαραλαμπάκης. Σημειώνεται ότι η ετήσια παραγωγή του ΑΣ Τυμπακίου κυμαίνεται σε 2.500 τόνους περίπου, ενώ όπως μας επεσήμανε το στέλεχος του Συνεταιρισμού τον τελευταίο καιρό αρκετοί αγρότες αποσύρονται από την καλλιέργεια και στρέφονται σε προϊόντα που μπορούν να έχουν καλύτερες οικονομικές αποδόσεις, όπως για παράδειγμα η πιπεριά.Σύμφωνα λοιπόν με τον ίδιο, η τρέχουσα χονδρική τιμή στο χειμωνιάτικο αγγούρι (μακρύ) είναι στην παρούσα φάση στα 30 λεπτά το κιλό, όταν το κόστος παραγωγής κυμαίνεται από 50 έως και 60 λεπτά το κιλό. Παρόμοια, όσον αφορά την τιμή που πληρώνεται ο παραγωγός ισχύουν και στο αγγουράκι, που επίσης στην παρούσα φάση πωλείται στα 30 λεπτά το κιλό. Όμως σε αυτή την περίπτωση το κόστος παραγωγής είναι περισσότερο, καθώς η συγκεκριμένη ποικιλία απαιτεί περισσότερα εργατικά.Ενημερωτικά αξίζει να αναφερθεί ότι ένα στρέμμα με 1600 φυτά αποδίδει περί τους 12 τόνους προϊόν. Όπως λέει, αυτή η δυσμενής κατάσταση δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά ισχύει και στην Ευρώπη και στην βασική ανταγωνίστρια αγορά την Ισπανία. Είναι η περίοδος που υπάρχει πολύ προϊόν στην αγορά, καθώς πρόσφατα διέθεσαν αγγούρια και οι Ολλανδοί. Αναμφίβολα υποστηρίζει ο ίδιος, για αυτή την κατάσταση μερίδιο ευθύνης έχει και η πανδημία και ειδικότερα οι απαγορεύσεις που έχουν επιβληθεί σε όλο τον κόσμο ως μέτρο αναχαίτισης του ιού. Η κλειστή εστίαση (στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό), αλλά και η μηδενική παρουσία τουριστών έχουν οδηγήσει στο ναδίρ την κατανάλωση αγγουριών, όπως επιβεβαιώνει και η γεωμετρική αύξηση των αποταμιεύσεων-καταθέσεων.
Για ελεύθερη πτώση των τιμών μας έκανε λόγο και ο παραγωγός από την Κρήτη, κ. Γιάννης Πατεράκης γεγονός που κατά τον ίδιο οφείλεται στο ότι υπάρχει πληθώρα προϊόντος στην αγορά -από τη στιγμή που το διέθεσε και η Ισπανία- ενώ από την άλλη η κατανάλωση είναι στο ναδίρ, λόγω και της πανδημίας. Είναι χαρακτηριστική μας λέει πως ήταν οι τιμές τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο και πως είναι σήμερα. Συγκεκριμένα, στα μακριά αγγούρια Β κατηγορίας η τρέχουσα τιμή είναι στα 10-15 λεπτά, ενώ στις αρχές του έτους ήταν στα 40-50 λεπτά το κιλό. Η πρώιμη στην παρούσα φάση έχει τιμή 20-30 λεπτά, ενώ το πρώτο δίμηνο του έτους ήταν στο 1,30-1,40 ευρώ το κιλό. Η πρώτη κατηγορία πωλείται χονδρικώς σήμερα στα 40-50 λεπτά το κιλό, ενώ τον Ιανουάριο ο αγρότης πληρωνόταν με 1,5 ευρώ το κιλό. Όσον αφορά στα μικρά αγγουράκια η χονδρική τιμή πώλησής τους στην παρούσα φάση είναι στα 30 με 40 λεπτά το κιλό, ενώ το δίμηνο Ιανουάριο-Φεβρουάριο, η τιμή τους κυμαίνονταν από 0,90 λεπτά το κιλό μέχρι και 1 ευρώ το κιλό.
“Κάθε μέρα κάνουμε το σταυρό μας να πουλήσουμε τα προϊόντα μας” μας λέει χαρακτηριστικά ο κ. Μάριος Γενιατάκης, μέλος στην ομάδα παραγωγών Αγροπηγή στην Ιεράπετρα Κρήτης, όπου τα μέλη ανέρχονται στα 100 με 150, ενώ τα στρέμματα που διαχειρίζονται με αγγούρια φτάνουν και τα 600. Σύμφωνα με τον ίδιο, η κατάσταση όχι μόνο για τα αγγούρια αλλά για όλα τα προϊόντα είναι τραγική, λόγω των απαγορεύσεων που έχουν επιβληθεί, της ανύπαρκτης κατανάλωσης και της κακής ψυχολογίας που υπάρχει. Όπως λέει πάρα πολύ προϊόν είναι αδιάθετο, αν και τις τελευταίες ημέρες λόγω των προσπαθειών που γίνονται για να ανοίξει η αγορά φαίνεται κάποια κινητικότητα. Γεγονός που δεν σημαίνει και τίποτα αφού η χασούρα είναι μεγάλη, απλώς να αλλάξει λίγο η ψυχολογία προς το καλύτερο, υπογραμμίζει το μέλος της Αγροπηγής. Αναφερόμενος στο μέλλον, τόνισε ότι δεν μπορεί πραγματικά να γίνει κανένας προγραμματισμός γιατί ουσιαστικά κανείς δεν ξέρει τι μέλλει γενέσθαι. Απλώς σύμφωνα με τον ίδιο αρκετοί αγρότες αναζητούν ή στρέφονται σε άλλες καλλιέργειες, όπου τα προϊόντα μπορούν να κινηθούν πιο εύκολα και είναι και πιο αποδοτικά. Τάση που εντείνεται και από το ύψος των υποχρεώσεων που έχουν αυξηθεί ραγδαία. Και εξηγεί αρκετοί στην Κρήτη έχουν στραφεί σε βιολογικές καλλιέργειες. Απόρροια αυτού είναι ότι το κόστος παραγωγής σε ένα στρέμμα (θερμοκήπιο) με αγγούρια και εφόσον δεν υπάρχει ενοίκιο γης μπορεί να είναι από 6 έως και 6.500 ευρώ το χρόνο. Αν υπάρχει και ενοίκιο τότε το κόστος ανεβαίνει στα 9.000 ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, αρκετοί είναι αυτοί που αφήνουν την καλλιέργεια του αγγουριού για την καλλιέργεια της πιπεριάς.
Μόλις 13 ημέρες και συγκεκριμένα από τις 15 Ιανουαρίου μέχρι και 28 Ιανουαρίου είχαν τα αγγούρια ικανοποιητικές τιμές μας λέει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ιεράπετρας, κ. Φώντας Δουλούμης. Από κει και πέρα, σημείωσε ο ίδιος, η τιμή κατρακύλησε καθώς υπήρξε υπερπληθώρα προϊόντος στην αγορά. Όπως λέει δεν είχε μόνο η Ελλάδα καλή παραγωγή σε αγγούρια αλλά και η Ευρώπη με ότι αυτό συνεπάγεται. Και ενώ υπήρχε αύξηση συνολικά στην παραγωγή κατά 20%, από την άλλη λόγω του Κορωνοϊού, των απαγορεύσεων και της κακής ψυχολογίας υπήρχε μείωση στη ζήτηση τουλάχιστον κατά 30%. Αυτή η δυσμορφία, όπως επισημαίνει, ταλαιπώρησε όλη την Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο. Το θέμα κατά τον ίδιο είναι ότι κανείς δεν ξέρει τι ξημερώνει και δύο γεγονότα θα διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην πρωτογενή παραγωγή αλλά και συνολικά στις οικονομίες. Το ένα γεγονός αφορά την κλιματική αλλαγή και το άλλο γεγονός την πανδημία.
Εξάγουμε πολλά αλλά πολύ φθηνά στη Βουλγαρία, ενώ σε άλλες χώρες πουλάμε ακριβά
Σύμφωνα με τον ειδικό σύμβουλο του Incofruit Hellas κ. Γιώργο Πολυχρονάκη, η συνολική παγκόσμια παραγωγή αγγουριών & μικρών αγγουριών το 2019 ανήλθε σε 87.805.021 τόνους αυξημένη κατά 3,5% ‘έναντι του 2018.
Η Κίνα ήταν μακράν ο μεγαλύτερος παραγωγός, αντιπροσωπεύοντας πάνω από το 80,1% του παγκόσμιου συνόλου με 70.288.130 τόνους, ακολουθούμενη κατά σειρά από τις Τουρκία, Ρωσία, Ουκρανία, Ιράν κ.α.
Η χώρα μας κατατάχθηκε στην 25η θέση το 2019 με καλλιεργηθείσες εκτάσεις 1.898,2 εκτάρια με αγγούρια & αγγουράκια ενώ παρήχθηκαν 149.747 τόνοι.
Η παραγωγή το 2020 εκτιμάται ότι ήταν ελαφρώς αυξημένη έναντι του 2019 .
Οι εξαχθείσες ποσότητες μέχρι 9/4/2021 ήταν αυξημένες κατά 28,3% έναντι της αντίστοιχης περιόδου 2019/20 με προοπτικές στο τέλος της περιόδου να καταγράψουν ρεκόρ όλων των εποχών εκτιμώμενες σε 45.000 τόνους. Αντίστοιχα οι μεσοσταθμικές τιμές πώλησης στην εξαγωγή εκ των μέχρι 28/2/21 στοιχείων είναι αυξημένες κατά 11% ανά μονάδα έναντι της αντίστοιχης περιόδου.
Εκ της αναλύσεως των στοιχείων εξαγωγών της χώρας μας το 2020,προκύπτει ότι η Βουλγαρία απορροφά το 41,4% των συνολικών ποσοτήτων που εξήχθησαν. Η μέση τιμή πώλησης προς Βουλγαρία διαμορφώθηκε σε 0,264 ευρώ/κιλό, ενώ στις εξαγωγές προς άλλες χώρες η μέση τιμή πώλησής τους ήταν 1,08 ευρώ/κιλό. Ακόμη και την τρέχουσα περίοδο η τιμολόγηση το δίμηνο 2021 κατεγράφη σε 0,295 ευρώ/κιλό όταν προς τους άλλους προορισμούς η τιμή πώλησης ήταν σε 1,445 ευρώ/κιλό !!!
«Από την ανάλυση των παραπάνω στοιχείων προκύπτει ότι υπάρχει μεγάλη διακίνηση προϊόντων προς γειτονικές χώρες χωρίς προστιθέμενη αξία (είτε ατυποποίητων, είτε υποτιμολογημένων ποιοτικά ή τιμολογιακά) που θα πρέπει να ερευνηθεί αρμοδίως με την παραγωγή μας να έχει προσαρμοσθεί στις απαιτήσεις των καταναλωτών στην Κεντροδυτική Ευρώπη που δύναται να απολαύσει την αντίστοιχη της μέγιστης μέσης τιμής της Ισπανίας που κατέγραψε ιστορικό ρεκόρ εσόδων το 2020.
Χρειάζεται η εξασφάλιση της πιστοποίησης της ποιότητάς μας με εντατικοποίηση των ελέγχων και επιτήρηση της τήρησης των εθνικών και ενωσιακών προδιαγραφών προκειμένου να εκμεταλλευτούμε τα πλεονεκτήματα των παραγόμενων στην χώρα μας προϊόντων που κατατάσσονται στα ποιοτικότερα προϊόντα της Κοινότητας με σχεδόν μηδενικά υπολείμματα φυτοφαρμάκων.»
Της Δέσποινας Καραγιαννοπούλου
ΕΝΤΥΠΗ ΑΓΡΟΕΚΦΡΑΣΗ