Παρασκευή, 20 Δεκεμβρίου, 2024
spot_img
spot_img
spot_img

Ποια η παραγωγή καρυδιού και σε ποιες τιμές κυμαίνεται

spot_img

  • Επισημαίνουν στην «Α» παραγωγοί, καλλιεργητές και επιστήμονες γνώστες του προϊόντος  

Στο στάδιο της συγκομιδής των καρυδιών μπαίνουν σταδιακά αυτή την περίοδο οι παραγωγοί, ανάλογα με την ποικιλία στην οποία έχουν επενδύσει, με την πρώτη εικόνα ωστόσο να δείχνει μια χρονιά μέτρια. Οι αποδόσεις είναι αισθητά μειωμένες συγκριτικά με πέρσι και όπως εξηγούν οι παραγωγοί αυτό αποδίδεται κυρίως στην έντονη λειψυδρία που παρατηρήθηκε φέτος καθώς και στις υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ήδη από τους πρώτους θερινούς μήνες. Δεν είναι λίγοι μάλιστα οι παραγωγοί που παρουσιάζονται απογοητευμένοι και εκφράζουν αμφιβολίες για το εάν θα συνεχίσουν να επενδύουν στο καρύδι, ενώ την ίδια στιγμή το υψηλό κόστος παραγωγής και η αναζήτηση εργατικών χεριών παραμένουν τα δύο μεγάλα «αγκάθια».

Προβληματισμός στον Ίασμο

Στη Θράκη, τα τελευταία χρόνια γίνονται κάποιες προσπάθειες ώστε η καλλιέργεια του καρυδιού να επεκταθεί, ωστόσο η πλειοψηφία των παραγωγών φαίνεται πως παραμένει πιστή σε άλλες επιλογές όπως το βαμβάκι και τα σιτηρά. Στο καρύδι, καταγράφονται φέτος σημαντικά προβλήματα στο κομμάτι της απόδοσης, καθώς στη Θράκη το πρόβλημα της λειψυδρίας ήταν ιδιαίτερα έντονο. «Τα πράγματα φέτος δεν είναι καλά. Είχαμε μεγάλο πρόβλημα στην περιοχή με τη ζέστη και τη λειψυδρία. Στην δική μου περίπτωση μπορώ να πω βέβαια ότι είμαι σχετικά καλά. Το μεγάλο μου ζήτημα φέτος ήταν η καρπόδεση και έτσι δεν έχω μεγάλη ποσότητα. Προβλήματα βέβαια υπήρχαν παντού και πάντα θα υπάρχουν» εξηγεί ο Χαράλαμπος Σαχουλίδης από τον Ίασμο Ροδόπης, ο οποίος τα τελευταία χρόνια επενδύει στο καρύδι σε ένα κτήμα 30 στρεμμάτων. Όπως σημειώνει εμφατικά ο ίδιος, στην περιοχή δεν αποκλείεται η παραγωγή να είναι φέτος μειωμένη έως και 50% σε σχέση με άλλες χρονιές, ενώ στέκεται κυρίως στο ζήτημα της διάθεσης των καρυδιών και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί της Θράκης.

«Ένα μεγάλο ζήτημα για εμάς είναι αυτό της διάθεσης. Δυστυχώς εμείς είμαστε μακριά από το κέντρο και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να πουλάμε πιο φθηνά το καρύδι, γιατί και ο έμπορος συμπεριλαμβάνει το μεταφορικό κόστος. Αυτή τη στιγμή οριακά βγάζεις ένα μικρό κέρδος από το καρύδι, αλλά θέλει υπομονή, επιμονή και προσπάθεια. Το θέμα της οργάνωσης είναι επίσης σημαντικό. Εγώ το επιχείρησα και συνεχίζω να το επιχειρώ, αλλά προς το παρόν δεν έχει καρποφορήσει η δημιουργία μιας ομάδας παραγωγών, ώστε να μπορούμε να διεκδικούμε όλοι μαζί και καλύτερες τιμές» προσθέτει ο ίδιος.

Μειωμένη παραγωγή, αλλά με προοπτικές

Αντίστοιχη είναι η εικόνα που επικρατεί και στις καλλιέργειες καρυδιού στην Ξάνθη, με τους παραγωγούς να κάνουν λόγο για μειωμένες αποδόσεις, λόγω κυρίως των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν φέτος. Ωστόσο, υπάρχουν παραγωγοί που παραμένουν αφοσιωμένοι σε αυτό που κάνουν, με μεράκι και αγάπη για το καρύδι και συνεχίζουν να επενδύουν εκτιμώντας πως πρόκειται για μια δυναμική καλλιέργεια με πολλές προοπτικές.

«Εμείς ως προς το κομμάτι της ποσότητας είμαστε καλά. Το μεγάλο πρόβλημά μας φέτος ήταν η λειψυδρία. Δεν είχαμε βροχές στην περιοχή και οι υψηλές θερμοκρασίες ξεκίνησαν πολύ νωρίς το καλοκαίρι. Αυτό είχε ως συνέπεια το να αυξήσουμε τα ποτίσματα μας και επομένως να αυξηθεί και το κόστος παραγωγής. Τώρα ξεκινάει το στάδιο της συγκομιδής, κάναμε κάποιες δοκιμές και θα δούμε πως θα πάει στο τέλος. Η παραγωγή σίγουρα είναι μειωμένη σε σχέση με άλλες χρονιές, αλλά για παράδειγμα πέρσι εμείς είχαμε μια πραγματικά καλή χρονιά οπότε ήταν αναμενόμενο φέτος να μην είναι στο ίδιο επίπεδο» σημειώνει από την πλευρά του ο Νίκος Βραχιώλης από την Nuts Hellas – Καρυδεώνες Βραχιώλη, στη Λεύκη Ξάνθης. Όπως εξηγεί ο δραστήριος παραγωγός που έχει επενδύσει στο καρύδι με 140 στρέμματα, το θέμα της απόδοσης σχετίζεται και με τη γενικότερη συμπεριφορά που επιδεικνύει κανείς απέναντι στα δέντρα, το πως τα φροντίζει και τι παρεμβάσεις κάνει. «Είναι μια συλλογή ενεργειών και από προηγούμενες παρεμβάσεις, το πως δηλαδή θα συμπεριφερθούμε στο δέντρο και πως θα το περιποιηθούμε. Είναι σαν τον άνθρωπο, αν χτίσεις καλό ανοσοποιητικό, τότε σίγουρα δεν θα έχεις πολλά προβλήματα» επισημαίνει, ενώ και ο ίδιος από την πλευρά του στέκεται στο ζήτημα της διάθεσης των καρυδιών και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί που βρίσκονται μακριά από την Αθήνα.

Διαρκής ανάγκη για ενημέρωση

«Φέτος στο καρύδι η παραγωγή είναι μειωμένη λόγω της κλιματικής κρίσης. Με τις υψηλές θερμοκρασίες είχαμε μια μικροκαρπία. Τα 40άρια δεν άφησαν το καρύδι να μεγαλώσει σωστά. Οι τιμές ωστόσο είναι πάνω κάτω ίδιες με πέρσι» αναφέρει ο Αλέξανδρος Παπαχατζής, καθηγητής «Δενδροκομίας» και Πρόεδρος του τμήματος Γεωπονίας – Αγροτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. «Ένα μεγάλο ζήτημα και στο καρύδι, όπως και σε όλες τις δεντροκαλλιέργειες είναι αυτό της σωστής ενημέρωσης των παραγωγών. Πρέπει να υπάρχει άμεση διασύνδεση των Πανεπιστημίων με την κοινωνία και αυτό κάνουμε και εμείς στο HORTLAB μέσω των σεμιναρίων και των ενημερωτικών δράσεων μας. Υπάρχουν καινοτόμες λύσεις για την εκμηχάνιση της παραγωγής και για αυτό που αποκαλείται γεωργία ακριβείας. Με τέτοιες λύσεις η παραγωγή γίνεται καλύτερη και πιο αποδοτική» προσθέτει ο ίδιος.

Του Γιώργου ΜαυρίδηΕΝΤΥΠΗ ΑΓΡΟΕΚΦΡΑΣΗ

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ