Με αφορμή τη χθεσινή έναρξη του μποϊκοτάζ στα γαλακτοκομικά από το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ), λόγω της αισχροκέρδειας και της κερδοσκοπίας που παρατηρείται στα συγκεκριμένα προϊόντα, το Κτηνοτροφικό Τμήμα της Προοδευτικής Αγροτικής Κίνησης (ΠΑΚ) Θεσσαλίας, επισημαίνει τα εξής:
Καταρχάς, όλοι οι καταναλωτές και όλες οι καταναλωτικές οργανώσεις, αποτελούν εν δυνάμει σύμμαχοι των κτηνοτρόφων και γενικότερα των αγροτών, διότι, πέραν των άλλων, όλοι οι αγρότες είναι και οι ίδιοι καταναλωτές και βιώνουν κι αυτοί την ίδια κατάσταση στα ράφια των σούπερ μάρκετ και τη βιώνουν ακόμα περισσότερο, μιας και τα αγροτικά τους προϊόντα φεύγουν από το χωράφι και το στάβλο, σε τιμές σχεδόν εξευτελιστικές.
Συνεπώς, κάθε προσπάθεια ανάσχεσης αυτής της απαράδεκτης αισχροκέρδειας που υφίστανται όλοι οι καταναλωτές, θα πρέπει να γίνεται από κοινού, με τους συντελεστές της πρωτογενούς παραγωγής και να στοχεύει στους πραγματικούς υπαίτιους, που στην προκειμένη περίπτωση, είναι τα υπουργεία Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης.
Μάλιστα ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Άδωνις Γεωργιάδης, πολύ πρόσφατα, σε μια από τις αμέτρητες τηλεοπτικές του εμφανίσεις, χωρίς να αισχύνεται, ανέφερε πως η εξωφρενική ακρίβεια στα γαλακτοκομικά προϊόντα, οφείλεται στις τιμές παραγωγού, που είναι «οι υψηλότερες της 25ετίας», ερχόμενος σε οξεία αντιπαράθεση με τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Καταναλωτή, κ. Γιώργο Λεχουρίτη.
Ας πληροφορήσουμε τον κ. Γεωργιάδη λοιπόν και την κυβέρνηση συνολικά, ότι το αγελαδινό γάλα από 0,50-0,55 ευρώ το λίτρο, πουλιέται στο ράφι 1,36 έως 2 ευρώ, δηλαδή, αύξηση 126% έως και πάνω από 200%.
Παράλληλα, για ένα κιλό φέτα ΠΟΠ, που σήμερα στα σούπερ μάρκετ πωλείται από 14-15 ευρώ το κιλό έως και 19,50 ευρώ, απαιτούνται 4 κιλά γάλακτος (70% πρόβειο και 30% αίγειο) και με δεδομένο ότι η τιμή παραγωγού πρόβειου γάλακτος σήμερα βρίσκεται στο 1,65 ευρώ το κιλό, τότε προσθέτοντας, φτάνουμε κοντά στα 6,60 ευρώ, που είναι το κόστος λόγω παραγωγών, ενώ από τα τυροκομεία, το ένα κιλό φέτας φεύγει προς τα σούπερ μάρκετ γύρω στα 8,30 ευρώ.
Επίσης, θα πρέπει να ενημερώσουμε τον κ. Γεωργιάδη, ότι μπορεί η τιμή πώλησης ενός κιλού πρόβειου γάλακτος να είναι 1,65 ευρώ, αλλά 1,65 ευρώ, έχει φτάσει και το κόστος παραγωγής, με αποκλειστική ευθύνη τόσο του ιδίου, όσο και των συναρμόδιων υπουργείων, αφού οι τιμές στην ενέργεια (ρεύμα, πετρέλαιο) αλλά και οι ζωοτροφές, έφτασαν στα ύψη, χωρίς να γίνεται καμία προσπάθεια μείωσής τους, παρά μόνο μοιράζοντας φιλοδωρήματα, τύπου pass.
Για να επανέλθουμε στο ΙΝΚΑ, να επισημάνουμε, ότι τεράστιες αυξήσεις, πέραν των γαλακτοκομικών, υπάρχουν και σε όλα σχεδόν τα αγροδιατροφικά προϊόντα.
Για παράδειγμα:
● Tα μήλα φεύγουν από το χωράφι με 0,17-0,20 ευρώ και στο ράφι πωλούνται έως 2,20.
● Τα λεμόνια φεύγουν από το χωράφι 0,20 ευρώ και στο ράφι φτάνουν έως 1,28.
● Τα πορτοκάλια φεύγουν από το χωράφι 0,18 και στο ράφι φτάνουν κοντά στο 1 ευρώ.
Άρα, το πρόβλημα είναι γενικό και όχι μόνο στα γαλακτοκομικά προϊόντα και συνεπώς, όπως προαναφέραμε, θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία, καταναλωτών και συντελεστών αγροτικής παραγωγής, ώστε με κοινή προσπάθεια, να ωφεληθούν όλα τα μέρη και κυρίως να αφυπνιστεί η κυβέρνηση, που βρίσκεται σε μόνιμο λήθαργο, και δεν πραγματοποιεί συστηματικούς ελέγχους στην αγορά, σε όλα τα στάδια, ξεκινώντας από το χωράφι και το στάβλο και φτάνοντας στο ράφι, ώστε να χτυπήσει την αισχροκέρδεια.