Παραγωγική χρονιά αλλά με μειωμένες τιμές για το κελυφωτό φυστίκι
- Τι αναφέρουν στην «ΑγροΕκφραση» παραγωγοί και καλλιεργητές του προϊόντος
Καλή παραγωγικά χρονιά αλλά με χαμηλές τιμές είναι η φετινή για το κελυφωτό φυστίκι. Οι τιμές παραγωγού είναι στα 6,5 ευρώ το κιλό για το ανοιχτό φιστίκι και στα 5,5 ευρώ το κιλό για το κλειστό. Εξαίρεση οι συν/μοί, ο Συνεταιρισμός στην Αίγινα, όπου αγοράζει το προϊόν από τα μέλη του στα 8 ευρώ το κιλό (ανοιχτό), αλλά στο κλειστό πληρώνει λιγότερα δίνοντας 4,2 ευρώ το κιλό, ενώ ο Αγροτικός Συνεταιρισμός στο Στεφανοβικείο Μαγνησίας πλήρωσε με 7 ευρώ το ανοιχτό και 6,15 ευρώ το κλειστό από 9,30 ευρώ και 8 ευρώ που ήταν αντίστοιχα πέρυσι.
Είχαμε μια καλή Άνοιξη και άρα έχουμε και καλή γονιμοποίηση των δέντρων και ακόμη καλύτερη ποιότητα μας λέει ο αντιπρόεδρος του Συνεταιρισμού Μαρκόπουλου κ. Κολιαβασίλης Αλέξανδρος. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα στοιχεία φέτος δείχνουν ότι το 85% της παραγωγής στο Μαρκόπουλο είναι ανοιχτό φιστίκι, επιβεβαιώνοντας την καλή χρονιά, ενώ κάποια μεμονωμένα περιστατικά που εμφανίστηκαν με το έντομο Ψύλλα αντιμετωπίστηκαν γρήγορα.
Σήμερα στην περιοχή Μαρκόπουλο Αττικής τα στρέμματα με το κελυφωτό φυστίκι κυμαίνονται από 3.000 μέχρι 4.000 περίπου, ενώ πρόπερσι απέδωσαν 150 κιλά. Οι φετινές ενδείξεις είναι ότι η παραγωγή για το 2022 θα είναι πολύ μεγαλύτερη. Σημειώνεται ότι η φύτευση ακολουθεί την τακτική του 7Χ8 και άρα μιλάμε για 14 δέντρα στο στρέμμα.
Όσον αφορά τις τιμές, φέτος πωλείται στα 6,5 ευρώ το ανοιχτό και στα 5,5 ευρώ το κλειστό από 8,5 και 7,5 ευρώ το κιλό που ήταν πρόπερσι.
Βεβαίως τονίζει ο ίδιος οι φετινές τιμές δεν επαρκούν για τον καλλιεργητή που έχει να αντιμετωπίσει ένα κόστος της τάξεως του 6,2 ευρώ στο κιλό. Κόστος που δεν θεωρεί ότι θα αποκλιμακωθεί άμεσα πιέζοντας ,όπως λέει απίστευτα τον παραγωγό, ενώ αναφέρει χαρακτηριστικά την περίπτωση των λιπασμάτων που πριν τα 24 κιλά κόστιζαν 24 ευρώ και τώρα φτάνουν τα 40 ευρώ.
Στο κόστος αποδίδει ο ίδιος και το γεγονός ότι σε αρκετές φυστικιές δεν έγινε και 2ο τίναγμα και μάλιστα σε ποσοστό που μπορεί να φτάνει και το 60%.
Παρά την δυσχερή οικονομική συγκυρία που υφίσταται σε όλη την Ευρώπη και παρά το γεγονός ότι το φυστίκι δεν συγκαταλέγεται στα προϊόντα πρώτης γραμμής πιστεύει ότι ούτε και φέτος θα μείνει αδιάθετο προϊόν. Όπως λέει το 90% της παραγωγής διατίθεται σε χονδρέμπορους, οι οποίοι καλύπτουν βεβαίως τις ανάγκες της εσωτερικής αγοράς, ενώ μεγάλο μέρος αυτής κατευθύνεται στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Ιταλία.
Στα προπέρσινα επίπεδα και λίγο ψηλότερα κινείται η φετινή παραγωγή κελυφωτού φιστικιού μας λέει ο παραγωγός από το Μώλο Φθιώτιδας κ. Γιάννης Χονδρόπουλος, καθώς όπως και η ελιά το δέντρο δίνει μία χρονιά και όχι την επόμενη. Πρόπερσι η παραγωγή στο Μώλο από τα 3.000 στρέμματα στην περιοχή με την καλλιέργεια τα οποία διαχειρίζονται περίπου 200 καλλιεργητές έδωσε περί τους 1.000 τόνους προϊόν. Οσον αφορά τη μέση τιμή κόστους στην εξαετία 2016-2021 διαμορφώθηκε στα 5 ευρώ το κιλό, ενώ στη διετία 2020-2021 στα 4,20 ευρώ το κιλό.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η φετινή συγκομιδή ολοκληρώθηκε στα μέσα Σεπτεμβρίου και ήδη κάποιοι ανεξάρτητοι παραγωγοί που δεν συμμετέχουν στον τοπικό Συνεταιρισμό έχουν πουλήσει το 50% της παραγωγής τους. Οι τιμές είναι στα 6,5 ευρώ το κιλό για το ανοιχτό φιστίκι και στα 5,5 ευρώ το κιλό για το κλειστό.
Μολονότι υπάρχει ενδιαφέρον ενασχόλησης με την καλλιέργεια, καθώς μπαίνουν νέα κτήματα στην παραγωγή, ωστόσο αυτό θα μπορούσε να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο αν ενεργοποιούνταν πιο ουσιαστικά η συμβολαιακή καλλιέργεια τονίζει ο κ. Γ. Χονδρόπουλος. Όπως λέει μολονότι πέρασε ο νόμος από το Υπουργείο για μειωμένη φορολόγηση κατά 50% σε όσους συμμετέχουν σε συνεταιρισμούς και κάνουν συμβολαιακή γεωργία, ακόμη υπάρχει μία καχυποψία, ενώ υπάρχουν βεβαίως και τα πιο ανοιχτά μυαλά που ξέρουν ότι μέσω των συμβολαίων και δεν θα μείνει το προϊόν τους αδιάθετο και μειώνουν και το ρίσκο τους.
Oι φετινές τιμές πώλησης του προϊόντος υστερούν σημαντικά μας λέει ο κ. Θανάσης Ντούγκος, γεωπόνος-παραγωγός από τη Λάρισα, καθώς το μέσο κόστος στο κιλό ανέρχεται στα 5 ευρώ. Γενικά κατά τον ίδιο, η φετινή χρονιά είναι δύσκολη λόγω αφενός της οικονομικής δυσχέριας που υπάρχει και αφετέρου του γεγονότος ότι όσο και μεγάλη να είναι η θρεπτική αξία που στην περίπτωση του φιστικιού έχει αποδειχθεί με έρευνες δεν συγκαταλέγεται στα βασικά είδη διατροφής.
Κατάσταση που για τον ίδιο επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο για τον Έλληνα παραγωγό από τις ανεξέλεγκτες εισαγωγές που πραγματοποιούνται από το Ιράν και την Τουρκία. Μιλάμε για προϊόν που συγκριτικά με τις φετινές τιμές είναι φθηνότερο κατά 50 λεπτά μόνο, αλλά το βασικό είναι ότι δεν έχει ποιότητα, ενώ του έχει γίνει ανεξέλεγκτη χρήση φυτοϋγειονομικών προϊόντων που δεν έχουν την έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο ίδιος εκτιμά ότι μόνο το 15% της εγχώρια παραγωγής παραμένει στην Ελλάδα για την κάλυψη των αναγκών της εσωτερικής αγοράς και το υπόλοιπο είναι εισαγωγές. Οι ανεξέλεγκτες εισαγωγές και κατ επέκταση οι ελληνοποιήσεις, όπως και το γεγονός να μην αναγράφεται η χώρα προέλευσης είναι ζητήματα που απαιτούν άμεσα λύση από την Ελληνική Πολιτεία.
Όσον αφορά την φετινή παραγωγή στη Λάρισα, μας λέει ο κ. Ντούγκος φαίνεται να είναι καλή από πλευράς ποσότητας, ενώ οι τιμές είναι στα 6,5 ευρώ το κιλό το ανοιχτό προϊόν και 5,5 το κλειστό το κιλό. Ο ίδιος από τα 100 στρέμματα που διαχειρίζεται αναμένει φέτος στρεμματική απόδοση περί τα 200 κιλά, ενώ σε λίγα χρόνια θα μπουν σε πλήρη παραγωγή τα επιπλέον 100 στρέμματα που έχει προσθέσει στην καλλιέργειά του.
Δυστυχώς κατά τον ίδιο, η Λάρισα φέτος αλλά και άλλες περιοχές είχαν να αντιμετωπίσουν την σεπτόρια, μια ασθένεια που εξασθενεί το δέντρο και επηρεάζει την παραγωγή και της επόμενη χρονιάς. Ο ίδιος εκτιμά ότι η ασθένεια αυτή επηρέασε το 40% των δέντρων, ενώ κάποια φαινόμενα με την Ψύλλα αντιμετωπίστηκαν σωστά και άμεσα.
Μετά από μια μηδενική από πλευράς παραγωγή περσινή χρονιά φέτος αναμένουμε από 100 έως 120 τόνους προϊόν, μας λέει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φυστικοπαραγωγών Αίγινας, κ. Νίκο Γιαννούλη. Ο συνεταιρισμός, σύμφωνα με τον ίδιο αγοράζει από τα μέλη του 8 ευρώ το ανοιχτό προϊόν και 4,5 ευρώ το κλειστό.
Παρά τη σημαντική παραγωγή, η ζήτηση είναι τόσο μεγάλη που τελικά δεν μένει καθόλου προϊόν, υποστηρίζει ο ίδιος. Αυτό, ωστόσο, όπως λέει δεν αναιρεί τα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι καλλιεργητές που είναι νόμιμοι και αναφέρεται στην εισαγωγές που γίνονται και ελληνοποιούνται ως ελληνικές αλλά και στον αθέμιτο ανταγωνισμό που δέχονται από τις πωλήσεις χωρίς παραστατικά.
Στο νησί σημειώνει ο ίδιος διατίθεται δύο είδη φυστικιών το κελυφωτό ΠΟΠ που παίρνει τη σήμανση, εφόσον και ο καλλιεργητής έχει κάνει όλες τις απαιτούμενες τυπικές διαδικασίες που απαιτούνται για να πάρει το σήμα ΠΟΠ από την Πολιτεία και το κελυφωτό Αιγίνης (χωρίς το σήμα).
Δεν μας έχει μείνει σχεδόν καθόλου προϊόν, μας λέει ο αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού στο Στεφανοβικείο Μαγνησίας κ. Χρήστος Κουκουτσέλος, καθώς η ζήτηση από το εξωτερικό είναι τεράστια. Σύμφωνα με τον ίδιο έχουν έρθει έμποροι από το Ισραήλ, τη Συρία μέχρι και από την Τουρκία και αγοράζουν ελληνικό προϊόν. Μόλις πριν από μερικές μέρες όπως μας αποκάλυψε ο Συνεταιρισμός πούλησε 10 τόνους σε έμπορο από τη Συρία.
Φέτος ο Συνεταιρισμός μέσω των μελών του συγκόμισε 125 τόνους προϊόν και πλήρωσε με 7 ευρώ το ανοιχτό και 6,15 ευρώ το κλειστό από 9,30 ευρώ και 8 ευρώ που ήταν αντίστοιχα πέρυσι.
Μολονότι τα προηγούμενα χρόνια υπήρξε έξαρση στην καλλιέργεια του προϊόντος τα δύο τελευταία χρόνια έχει κοπάσει το ενδιαφέρον καθώς πολλοί αγρότες εκμεταλλευόμενοι το ράλι τιμών που σημειώνεται στο βαμβάκι, το σιτάρι και το καλαμπόκι αποφάσισαν να ασχοληθούν με τις συγκεκριμένες καλλιέργειες όπου η πληρωμή είναι άμεσα.
Όσον αφορά το μεγαλύτερο πρόβλημα που σήμερα αντιμετωπίζει η καλλιέργεια της φιστικιάς, κατά την γνώμη του είναι τα δυσεύρετα εργατικά χέρια αλλά και το εργατικό που έχει ανέβει στα 35 ευρώ από τα 30 ευρώ που ήταν.
Δέσποινα Καραγιαννοπούλου
ΕΝΤΥΠΗ ΑγροΈκφραση