Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Φρένο” στις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών

ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΟΝ ΜΑΞΙΜΟ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟ: 
“Φρένο” στις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών
 • Από 20% περιορίζεται στο 2% της εγκατάστασης!

 

Τη διαβεβαίωση ότι θα υπάρξει νομοτεχνική βελτίωση στο ενεργειακό νομοσχέδιο που προκάλεσε έντονη ανησυχία σε αγρότες, των οποίων η ιδιοκτησία συνορεύει με επένδυση ΑΠΕ, καθώς κινδυνεύουν με αναγκαστική απαλλοτρίωση του 20% των χωραφιών τους, παρείχε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας στον βουλευτή Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο.

Ο κυβερνητικός βουλευτής, αμέσως μόλις έγινε αποδέκτης διαμαρτυριών από αγρότες κυρίως των Φαρσάλων και την ενδελεχή ενημέρωση που είχε από τον εκπρόσωπο των θιγόμενων παραγωγών, κ. Δημήτρη Βουρλίτση, είχε συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό, στον οποίο και έθεσε το θέμα, ζητώντας να υπάρξει ρύθμιση του ζητήματος, ώστε να συνεχίσουν απρόσκοπτα να καλλιεργούν τα κτήματά τους.Σύμφωνα με το άρθρο 163 του υπό συζήτηση ενεργειακού νομοσχεδίου στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ο κάτοχος φωτοβολταϊκού πάρκου μπορεί να προβεί σε αναγκαστική απαλλοτρίωση του γηπέδου εγκατάστασης, εφόσον έχει εξαντλήσει κάθε άλλο μέσο απόκτησης της νόμιμης χρήσης αυτού, καθώς η επένδυση χαρακτηρίζεται ως δημόσιας ωφέλειας που εξυπηρετεί, εκτός των άλλων, τη δημόσια ασφάλεια και υγεία.Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξήγησε στον Θεσσαλό πολιτικό ότι σύμφωνα με την νομοθεσία που υφίστατο μέχρι την ανάληψη διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία η δυνατότητα απαλλοτρίωσης ήταν της τάξης του 100%. Με τον νόμο 4951/2022 (παρ. 7 του άρθρου 4) ο ίδιος μείωσε το ποσοστό της απαλλοτρίωσης στο 20%, αλλά, κατανοώντας τις ανησυχίες των παραγωγών, δεσμεύτηκε ότι θα φέρει νομοθετική βελτίωση, ώστε η δυνατότητα απαλλοτρίωσης για την εγκατάσταση ΑΠΕ να περιοριστεί δραματικά, από το 20% σε ποσοστό μόλις 2%.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος σε δήλωσή του ευχαρίστησε τον κ. Σκρέκα «για την άμεση ανταπόκριση και τη βούληση να δοθεί λύση στο πρόβλημα, μετά τις εύλογες ενστάσεις των παραγωγών. Σε στενή συνεργασία με τον αρμόδιο υπουργό, που διαθέτει ευήκοα ώτα, και τους παραγωγούς της Θεσσαλίας δρομολογούμε λύσεις και αντιμετωπίζουμε προβλήματα με στόχο να συνεχίσουν να παράγουν τα ποιοτικά αγροτικά προϊόντα του θεσσαλικού κάμπου».

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ