Σάββατο, 19 Απριλίου, 2025
spot_img
spot_img
spot_img

Το «ράλι» τιμών στις ζωοτροφές εξοντώνει τους κτηνοτρόφους

Προβληματισμένοι για το μέλλον της κτηνοτροφίας παραμένουν οι κτηνοτρόφοι στη Βόρεια Ελλάδα, που διατηρούν τις επιφυλάξεις τους παρά την αισθητή άνοδο των τιμών στο γάλα. Μεγάλο βράχνα, όπως εξηγούν, αποτελεί η ραγδαία άνοδος που καταγράφουν οι ζωοτροφές αλλά και ευρύτερα τα δυσβάσταχτα λειτουργικά κόστη για μια κτηνοτροφική μονάδα, που δεν αφήνουν περιθώρια χαράς και καθιστούν την άνοδο των τιμών στο γάλα ως «δώρο, άδωρο». Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί στον κλάδο της κτηνοτροφίας το οξύμωρο γεγονός που καταγράφεται στη Βόρεια Ελλάδα, όπου τη στιγμή που το πρόβειο γάλα αγγίζει το 1 ευρώ, δεν είναι λίγες οι κτηνοτροφικές μονάδες που κατεβάζουν ρολά με τους κτηνοτρόφους να εγκαταλείπουν το επάγγελμα λέγοντας πως αυτό έχει καταστεί ασύμφορο οικονομικά.

Αισιοδοξία ακόμη και για 1,20 ευρώ!

«Το αιγοπρόβειο πάει πάρα πολύ καλά. Έρχονται εκπρόσωποι των τυροκομικών μονάδων και παρακαλάνε, δίνουν προκαταβολές και θέλουν να δεσμεύσουν την παραγωγή των κτηνοτρόφων. Αυτή τη στιγμή το γάλα είναι στα 92 με 94 λεπτά στους περισσότερους και όσο πλησιάζει ο Αύγουστος θα αυξηθεί κι άλλο» εξηγεί ο Νίκος Δημόπουλος, πρόεδρος των κτηνοτρόφων Καβάλας, τονίζοντας πως οι έμποροι υπόσχονται ακόμη καλύτερες τιμές στο γάλα για την επόμενη χρονιά. Το ίδιο κλίμα μεταφέρει και ο Αθανάσιος Λουκμακιάς, κτηνοτρόφος από την Ξάνθη και μέλος του ΔΣ του ΣΕΚ, εξηγώντας πως «οι τιμές έχουν ελαφρώς ανέβει. Το αιγοπρόβειο είναι στα 95 με 97 λεπτά, ενώ στο αγελαδινό οι τιμές είναι σταθερά στα 36 λεπτά. Αυτό όμως που βλέπουμε είναι μια μεγάλη κινητικότητα από τις γαλακτοβιομηχανίες, για να απορροφήσουν πρόβειο γάλα. Στην Ξάνθη για παράδειγμα βλέπουμε πως έρχονται και νέες βιομηχανίες γάλακτος που θέλουν να συνάψουν συμβάσεις με τους κτηνοτρόφους. Μάλιστα ακούγεται πως το γάλα θα φτάσει ακόμη και το 1,20 ευρώ από την επόμενη χρονιά».

Στενάζουν λόγω λειτουργικών εξόδων

Την ίδια στιγμή ωστόσο καταγράφεται κατακόρυφη άνοδος και στα λειτουργικά κόστη μιας κτηνοτροφικής μονάδας, γεγονός που δεν αφήνει περιθώρια σε αρκετούς κτηνοτρόφους οι οποίοι αποφασίζουν να κατεβάσουν ρολά. «Το κλίμα για το γάλα είναι πολύ καλό. Υπάρχει όμως και το αντίβαρο που είναι οι ζωοτροφές που βρίσκονται στα ύψη» τονίζει ο Νίκος Δημόπουλος, για να προσθέσει πως «εάν συνεχίσουν έτσι οι τιμές, τον χειμώνα θα γονατίσουν όλοι. Το τριφύλλι είναι πιο ακριβό κατά 40% και 50%. Το καλαμπόκι θα ανέβει. Τα φάρμακα έχουν ανέβει πάρα πολύ και το ίδιο ισχύει και για το πετρέλαιο. Δεν υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στο κόστος παραγωγής και στην τιμή πώλησης και αυτό οδηγεί τους κτηνοτρόφους στην οικονομική εξόντωση».

«Είναι η πρώτη φορά από τότε που ήρθε το ευρώ που βλέπουμε τέτοιες τιμές στο γάλα. Παρόλα αυτά εμείς δεν μένουμε ευχαριστημένοι. Το κόστος παραγωγής έχει ξεφύγει. Ενώ ακούγεται ότι το γάλα θα φτάσει στο 1,20 ευρώ, σήμερα που μιλάμε πωλούνται πρόβατα και κλείνουν μονάδες επειδή λένε οι συνάδελφοι ότι δεν αντέχουν και είναι δυσβάσταχτο το κόστος. Πριν δύο βδομάδες στην Ξάνθη πουλήθηκε μια μονάδα με 850 παραγωγικά πρόβατα. Αυτός ο άνθρωπος λέει πως δεν συμφέρει, παρά την αύξηση στο γάλα» εξηγεί από την πλευρά του ο Αθανάσιος Λουκμακιάς, τονίζοντας πως «τον Ιούλιο του 2019 πουλούσα γάλα στα 75 λεπτά. Τον Ιούλιο του 2020 στα 82 λεπτά. Σήμερα δίνω στα 94 λεπτά και προβλέπουμε ότι τέτοια εποχή του χρόνου θα δίνω στα 1,20 ευρώ. Ταυτόχρονα όμως κλείνουν κτηνοτροφικές μονάδες. Κρατιόμαστε με νύχια και με δόντια, όλα έχουν αυξηθεί. Οι ζωοτροφές, το πετρέλαιο, ακόμη και ένα απλό σχοινί να πας να αγοράσεις είναι πιο ακριβό. Υπό άλλες συνθήκες με τέτοιες τιμές στο γάλα θα άνοιγαν νέες κτηνοτροφικές μονάδες. Τώρα βλέπουμε να πωλούνται ζώα και να κλείνουν μονάδες».

Ανάμεσα στις προτάσεις που έχουν καταθέσει οι κτηνοτρόφοι και αυτή της μείωσης του ΦΠΑ κατά 50%, ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα των κτηνοτρόφων και να μπορέσουν να παραμείνουν ζωντανοί. Πρόταση ωστόσο που προς το παρόν δεν έχει εισακουστεί. Μάλιστα, όπως επισημαίνουν με νόημα οι κτηνοτρόφοι στη Βόρεια Ελλάδα, αν και η άνοδος των τιμών στο γάλα βρίσκεται προς τη σωστή κατεύθυνση, εάν δεν συνοδεύεται από αντίστοιχες ελαφρύνσεις στο λειτουργικό κόστος μιας κτηνοτροφικής μονάδας, το μέλλον της κτηνοτροφίας παραμένει κάτι παραπάνω από αβέβαιο και δυσοίωνο.

ΕΝΤΥΠΗ ΑΓΡΟΕΚΦΡΑΣΗ – Γιώργος Μαυρίδης

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ