Το πρώτο lockdown «τους έπιασε στα… πράσα», με αποτέλεσμα να υποστούν ζημιές άνω του 40%, που δεν έχουν αποζημιωθεί
Να καλύψουν τη “χασούρα” της περσινής χρονιάς παλεύουν ακόμη οι παραγωγοί πράσου στη Βόρεια Ελλάδα, που κάνουν λόγο για μια καλή μέχρι στιγμής χρονιά αλλά με ανεξίτηλες τις πληγές που υπέστησαν με την έλευση του κορονοϊού και το πρώτο lockdown. Η έναρξη της πανδημίας και το ξαφνικό λουκέτο στις λαϊκές αγορές είχε ως αποτέλεσμα οι αγρότες στην περιοχή που καλλιεργούν πράσα να υποστούν ζημιά που ξεπερνάει το 40%, με ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής τους να μένει στα χωράφια, καθώς δεν είχαν αγορές να το διοχετεύσουν. Αντίστοιχα, το δεύτερο κύμα της πανδημίας τους βρίσκει σε ελαφρώς καλύτερη κατάσταση, ωστόσο με την εστίαση να παραμείνει ακόμη κλειστή, οι ίδιοι συνεχίζουν να μιλούν για απώλειες. Μάλιστα τονίζουν πως οι λαϊκές αγορές υπολειτουργούν, με λιγότερο αριθμό παραγωγών από το συνηθισμένο κάθε φορά, με αποτέλεσμα να έχουν περιορισμένες επιλογές για την πώληση των πράσων και το καταναλωτικό κοινό τους να έχει συρρικνωθεί αισθητά.
“Η παραγωγή φέτος ήταν καλή και βλέπουμε ότι υπάρχει αυξημένη ζήτηση για το πράσο στις λαϊκές” εξηγεί ο Σαμή Σαλήμ Ογλού, παραγωγός πράσων από την Ξάνθη, τονίζοντας ωστόσο πως “πέρσι όμως πάθαμε μεγάλη ζημιά. Μόλις άρχισε να φεύγει το πράσο, ήρθε ο κορονοϊός και έκλεισαν οι λαϊκές. Ο κόσμος δεν μπορούσε να βγει έξω και οι ηλικιωμένοι που έρχονταν στις λαϊκές ψώνιζαν από τα μάρκετ. Τα πράσα έμειναν στα χωράφια και πάθαμε ζημιά. Εμένα ένα 40% της παραγωγής έμεινε αδιάθετο και για αυτό δεν έχω φυσικά αποζημιωθεί”.
“Στο πρώτο lockdown, από τις 12 Μαρτίου έκλεισαν για δύο μήνες οι λαϊκές με αποφάσεις των Δημάρχων. Δεν έγινε ούτε μια λαϊκή στην περιοχή μας και αυτό είχε ως αποτέλεσμα το 100% της παραγωγής, από φυτά ρίζες μέχρι κηπευτικά προϊόντα να πεταχτούν. Τώρα οι λαϊκές δουλεύουν με το 50% και δεν νοείται κάθε 15 μέρες να κόβεις και να πουλάς και να πιστεύεις πως θα καταφέρεις να ορθοποδήσεις οικονομικά” τονίζει από την πλευρά του ο Γιώργος Κουτρουλός παραγωγός φυτών και κηπευτικών, πρόεδρος στο Σωματείο Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Ροδόπης.
“Το πρόβλημα με τα κηπευτικά είναι ότι λόγω της ζέστης που έκανε το φθινόπωρο, ωρίμασαν όλα μαζί και με δεδομένο ότι η εστίαση δεν δουλεύει και στις λαϊκές πάμε κάθε 15 ημέρες, δεν έχουμε που να διοχετεύσουμε τα προϊόντα αυτά. Οι συνάδελφοι στην Κρήτη έχουν πάρει ενισχύσεις για τα θερμοκήπια τους και εμείς ακόμη περιμένουμε. Είμαστε από άλλο Θεό εμείς δεν ξέρω; Έχουμε κάνει βέβαια τις παρεμβάσεις μας και περιμένουμε” προσθέτει ο ίδιος.
Μεταξύ άλλων οι παραγωγοί πράσου της περιοχής αλλά και γενικότερα οι αγρότες που καλλιεργούν κηπευτικά ζητούν ίση μεταχείριση από την πολιτεία αλλά και στήριξη από τους τοπικούς φορείς, για να παραμείνουν “ζωντανοί” και να καταφέρουν να καλύψουν τη μεγάλη ζημία που υπέστησαν με την έναρξη της πανδημίας
Του Γιώργου Μαυρίδη
περισσότερα στην ΕΝΤΥΠΗ ΑΓΡΟΕΚΦΡΑΣΗ