Άρθρο του Βασίλη Φραντζολά
Προβλήματα με την “ελληνική” δακοκτονία, τα λάθη, οι σχετικές οδηγίες της Περιφέρειας της Τοσκάνη
Γεια σας,ελπίζω να σας είστε όλοι καλά, έτοιμοι για τον αντιδακικό αγώνα που ξεκίνησε με καλά και κακά σημάδια… Τα καλά σημάδια είναι η πολύ έντονη καρποφορία σε ορισμένες όμως περιοχές (κυρίως Κρήτη) ενώ στις υπόλοιπες περιοχές η καρποφορία είναι από καλή μέχρι μέτρια. Τα κακά σημάδια είναι ότι ο δάκος ήδη επελαύνει στις περισσότερες περιοχές και η κατάσταση θα επιδεινωθεί από τις προβλεπόμενες βροχές αύριο και μεθαύριο (υψηλή υγρασία = αύξηση παρουσίας δάκων, ως γνωστόν). Προβλήματα με τον δάκο αναμένεται να αντιμετωπίσουν κυρίως οι περιοχές με μέτρια ή χαμηλή καρποφορία.
Γράφω ότι η καλύτερη αντιμετώπιση του προβλήματος γίνεται με την κατά το δυνατόν ενωρίτερα συλλογή των καρπών !!! Επίσης, αν ο πρώτος δολωματικός δεν έγινε κατά την πήξη του πυρήνα, σημαίνει ότι οι δάκοι που μπήκαν στον ελαιώνα τον Ιούνιο -προερχόμενοι από την προηγούμενη περίοδο – αφέθηκαν τελείως ανενόχλητοι να γεννήσουν και να δημιουργήσουν ίσως και από 300 αυγά ο κάθε θηλυκός. Αν πολλαπλασιάσει κάποιος τον αριθμό 150 των νέων θηλυκών από κάθε αυγό (= 300/2 θηλυκοι) επί 150 (οι νέοι θηλυκοί της επόμενης γενιάς) τότε θα γίνει κατανοητή η ζημιά που γίνεται με την καθυστερημένη πραγματοποίηση του πρώτου δολωματικού. Σημείωστε επίσης ότι τα πρωτεινικά δολώματα που χρησιμοποιούνται επί δεκαετίες χωρίς να τα αλλάζουν πολύ αποτελεματικότερα νιτρικά, μέσα σε 3-4 μέρες έχουν εξαφανιστεί (μελέτη Δρ. Κ. Βαρίκου) και απλά μένει το δηλητήριο στα δέντρα…
Με αφορμή αυτή την (πάλι) κακή κατάσταση σας στέλνω με αυτό το μειλ να διαβάσετε σε συντομία που οφείλεται στη χώρα μας η …. κακοδαινομία με τον δάκο και δεύτερο ποιά είναι τα μέσα αντιμετώπισης και οι Οδηγίες στην Ιταλία και ειδικότερα στην Περιφέρεια της Τοσκάνης.
Επίσης σας επισυνἀπτω το τεύχος που ετοιμάσαμε στο ΥΠΑΑΤ στα πλαίσια λειτουργίας της Επιτροπής για το ελαιόλαδο με τις νέες Οδηγίες για την αντιμετώπιση του δάκου, βασισμένες στις αρχές της Ολοκληρωμένης Διαχείρησης. Το κείμενο αυτό, δουλεμένο με προσοχή επί 3 μήνες με διάφορους γνωστούς και έμπειρους εντομολόγους, πετάχθηκε στα σκουπίδια, ως ανεμένετο γενικώς … Η Ελλάδα όμως ποτέ δεν πεθαίνει ! Ελπίζω όλα αυτά να σας βοηθήσουν για την αντιμετώπιση του δάκου από εδώ και πέρα… Είναι πάντοτε στη διάθεση σας για απορίες, ερωτήματα, σχόλια, κλπ !!Νάστε καλά !
Βασίλης Φραντζολάς
