Η πανδημία πάγωσε (και) την εμπορική κίνηση των καρυδιών
Καλή η παραγωγή, αν και χαμηλότερες οι τιμές πώλησης λόγω του Κορωνοϊου έδειξε η τελευταία καλλιέργεια της καρυδιάς μας ανέφεραν αγρότες, οι οποίοι βεβαίως δεν παρέλειψαν να αναφερθούν εκτενώς στη ζημιά που έχουν κάνει τα Τούρκικα δενδρύλλια που έχουν κατακλύσει την αγορά, οδηγώντας στην καταστροφή ολόκληρες οικογένειες.
Σε ικανοποιητικά επίπεδα κινήθηκε σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Δάσιο, παραγωγό από την Ελασσόνα , η απόδοση της καρυδιάς, τονίζοντας ότι συγκριτικά με την αμέσως προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο δεν υπήρχε αυξομείωση. Σημειώνεται ότι η συγκομιδή στις πολύ πρώιμες ποικιλίες ξεκινά τη τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου και ολοκληρώνεται στα τέλη του Οκτωβρίου.
Ωστόσο, όπως επεσήμανε η καλή απόδοση δεν σημαίνει ότι πρόκειται για μια καλλιέργεια χωρίς προβλήματα. Το αντίθετο, αντιμετωπίζει δύο σοβαρά θέματα, εκ των οποίων το πρώτο έχει να κάνει με την τιμή, η οποία είναι χαμηλή και η οποία αν δεν είχε ξεσπάσει ο Κορωνοϊός θα ήταν σε υψηλότερα επίπεδα. Όμως, όπως λέει η πανδημία έχει παγώσει την εμπορική κίνηση των προϊόντων. Σύμφωνα με τον ίδιο, το γεγονός ότι δεν υπήρχαν για μεγάλο χρονικό διάστημα λαϊκές αγορές στη χώρα μας αυτό προκάλεσε καίριο πλήγμα στο εμπόρευμα, καθώς σημαντικά πάνω από το 50% του προϊόντος που συγκομίζεται εγχώριος διακινείται από αυτές. Και μάλιστα το χλωρό προϊόν, όπως μας λέει, αμέσως δηλαδή μετά την συγκομιδή του όπου διατηρεί όλα τα ωφέλιμα στοιχεία του.
Το δεύτερο βασικό πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει η καλλιέργεια έχει να κάνει με την είσοδο σε αυτή ανθρώπων που δεν τη ξέρουν καθόλου. Γεγονός που , όπως λέει, εκμεταλλεύτηκαν τα φυτώρια προωθώντας δέντρα όχι ελληνικά αλλά από την Τουρκία. τα οποία είτε δεν δίνουν προϊόν είτε δίνουν ελάχιστο προϊόν αλλά σημαντικά υποδεέστερο ποιοτικά από το ελληνικό συμπαρασύροντας το τελευταίο.
Καλή χαρακτηρίζει την τελευταία χρονικά απόδοση της καρυδιάς ο κ. Γιάννης Αλευράς, παραγωγός από το Τύρναβο, ο οποίος διαχειρίζεται 28 στρέμματα, εκ των οποίων τα 14, όπως μας τόνισε είναι νεότερα και εισέρχονται σταδιακά στην παραγωγή. Σύμφωνα με τον ίδιο ένα από τα βασικά μειονεκτήματα της καλλιέργειας είναι ότι ο παραγωγής πρέπει να περιμένει έως και μία δεκαετία να πάρει πλήρη απόδοση από την καλλιέργειά του. Η οποία στο στρέμμα μπορεί να φτάσει και τα 700 κιλά. Ενώ υπό κανονικές συνθήκες η τιμή στο κελυφωτό είναι από 3 έως και 3,5 ευρώ το κιλό, το 2020 έπεσε στα 2,5 ευρώ το κιλό. Όσον αφορά την ψίχα, ο κ. Αλευράς μας λέει ότι δεν συμφέρει να πωλείται κάτω από 10 ευρώ το κιλό (χονδρική τιμή), καθώς χρειάζονται τουλάχιστον 2 κιλά προϊόν για να δώσει ένα κιλό ψύχα.
Αν και η επέκταση στους ξηρούς καρπούς είναι σχετικά ένα νέο εγχείρημα του Συνεταιρισμού μας λέει ο κ. Χρήστος Παπαδημητρίου, εκπρόσωπος της Ομάδας Παραγωγών Ξηρών Καρπών του Καπνικού Συνεταιρισμού Ελασσόνας ωστόσο οι προοπτικές είναι καλές, συμβάλλοντας σε αυτό και το γεγονός ότι οι κλιματολογικές συνθήκες στην περιοχή ευνοούν την καλλιέργειά τους. Σήμερα μόνο ο Συνεταιρισμός διαχειρίζεται μέσω των μελών του 300 στρέμματα με καρυδιές, ενώ σε όλη την περιοχή μόνο με καρύδια εκτιμάται ότι καλλιεργούνται πάνω από 10.000 στρέμματα.
Τα τελευταία 10 με 15 χρόνια έχουν φυτευτεί σε ακατάλληλες περιοχές βάσει εδαφοκλιματικών κριτηρίων τεράστιες εκτάσεις με καρυδιές, μας λέει ο κ. Γιώργος Νάνος, Καθηγητής Δενδροκομίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Όπως εξηγεί η καλλιέργεια της καρυδιάς, συγκριτικά με το αμύγδαλο και το κάστανο είναι πιο απαιτητική και πιο ευαίσθητη . Θέλει ήπια κλίματα -όχι δηλαδή στους -15 βαθμούς τη θερμοκρασία γιατί θα παγώσει το προϊόν, αλλά και ούτε πάνω από 35 βαθμούς γιατί θα καεί- όπως στις πλαγιές της Θεσσαλίας και στην Κεντρική Ελλάδα , βαθύ έδαφος, πολύ νερό κ.λπ.Η ανεξέλεγκτη αυτή φύτευση κατά τον ίδιο οφείλεται στο γεγονός ότι η καλλιέργεια αφήνει ένα ακαθάριστο πρόσοδο, δέκα φορές περισσότερο από ότι αφήνουν άλλες καλλιέργειες. Όμως υπογραμμίζει εκτός από τις ακατάλληλες περιοχές που επιλέχθηκαν φυτεύτηκαν και λάθος ποικιλίες, οι οποίες είτε είναι ανεμβολίαστες είτε δεν βγάζουν προϊόν. Αποτέλεσμα αυτού ήταν ότι πολλοί αγρότες που επένδυσαν σε αυτές τις ποικιλίες κυριολεκτικά καταστράφηκαν.
Για πλήρη καταστροφή αρκετών οικογενειών μας μίλησε και ο κ. Γιώργος Κιάτος, γεωπόνος και ιδιοκτήτης καταστήματος γεωργικών εφοδίων στην περιοχή της Ελασσόνας. Όπως μας ανέφερε είναι γεγονός ότι λόγω της πανδημίας η τιμή στο καρύδι έπεσε από τα 3,5 ευρώ και πάνω που ήταν, στα 2,70 έως και 3,10 ευρώ το κιλό. Όμως αυτό δεν είναι το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η καλλιέργεια. Το βασικό είναι οι ακατάλληλες ποικιλίες που έχουν φυτευτεί τα τελευταία χρόνια και οι οποίες έχουν οδηγήσει πολλές οικογένειες στην καταστροφή. Ο ίδιος εκτιμά ότι σήμερα συνολικά στην Ελασσόνα και στα χωριά καλλιεργούνται από 25.000 μέχρι 30.000 στρέμματα με καρυδιές (πρώτη έρχεται η καλλιέργεια του αμυγδάλου με 40.000 στρέμματα). Από τα στρέμματα με τις καρυδιές υπογραμμίζει ο ίδιος, τα μισά θα καταστραφούν καθώς σε αυτά έχουν φυτευτεί τούρκικα δενδρύλλια, ο καρπός των οποίων δεν πουλιέται, ενώ τονίζει ότι ακόμη και αυτοί που έχουν αποφασίσει να εμβολιάσουν αυτά τα δενδρύλλια καλό είναι να μην το πράξουν καθώς στη δεκαετία τα δέντρα θα σπάσουν.
Της Δέσποινας Καραγιαννοπούλου
περισσότερα στην ΕΝΤΥΠΗ ΑΓΡΟΕΚΦΡΑΣΗ