Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Ποια η πορεία της καλλιέργειας Ηλίανθου

Έντονος προβληματισμός αλλά και ανησυχία επικρατεί στους κόλπους των αγροτών που καλλιεργούν ηλίανθο στη Βόρεια Ελλάδα-και όχι μόνο- με ορατό τον κίνδυνο κατάρρευσης των τιμών φέτος. Το τελευταίο διάστημα ολοένα και περισσότερο πληθαίνουν οι αναφορές πως αναμένεται μεγάλη πτώση στην τιμή του ηλίανθου, μια εξέλιξη μάλιστα που αποδίδεται στο γενικότερο κλίμα που έχει διαμορφωθεί στην αγορά των καυσίμων από την πανδημία του κορονοϊού. Οι παραγωγοί δεν κρύβουν τον φόβο τους και διατηρούν στάση αναμονής, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν για φέτος τον ηλίανθο και να στραφούν σε άλλες καλλιέργειες.

Πιέζουν για καλές τιμές οι Ενώσεις

Προσπάθειες για να διαπραγματευτούν καλές τιμές για τους αγρότες που καλλιεργούν ηλίανθο καταβάλλουν αρκετές Αγροτικές Ενώσεις, με πλέον χαρακτηριστική την περίπτωση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών Ορεστιάδας Η ΕΝΩΣΗ, που κατάφερε πέρσι να πιάσει τιμή στα 37 λεπτά το κιλό ανοίγοντας τον δρόμο για να ακολουθήσουν και άλλοι.

Ο φετινός διαγωνισμός ωστόσο πώλησης της εσοδείας, που θα βγει τη νέα καλλιεργητική περίοδο, τον οποίον προκήρυξε ο Α.Σ.Δ. Ορεστιάδας, κρίθηκε άγονος πριν από μερικές ημέρες, καθώς οι προσφορές των εταιριών βιοντίζελ που συμμετείχαν δεν ήταν δελεαστικές. Άξιο αναφοράς πως ο εν λόγω διαγωνισμός αφορά την πώληση 20.000 τόνων ηλίανθου, που αναμένεται να παραχθεί στην περιοχή από τους αγρότες.

Ο διαγωνισμός που είχαμε την περασμένη Παρασκευή κρίθηκε άγονος, γιατί δεν υπήρχε συμφέρουσα τιμή. Εμείς θεωρούμε τα 37 λεπτά μια συμφέρουσα τιμή. Εάν αυτά που ακούμε για τιμές κάτω από τα 35 λεπτά γίνουν πραγματικότητα, τότε δεν πρόκειται να καλλιεργηθεί ούτε στρέμμα. Είναι ασύμφορο! τονίζει ο πρόεδρος του Α.Σ.Δ. Ορεστιάδας, Λάμπης Κουμπρίδης για να προσθέσει πως πιστεύω ότι δεν θα τη ρίξουν στα τάρταρα την τιμή. Εμείς θα κάνουμε και νέο διαγωνισμό υπάρχει ακόμη χρόνος και γίνονται κάποιες συζητήσεις. Η χρονιά πέρσι ήταν μέτρια προς καλή, εμείς ξεκινήσαμε στα 37 λεπτά και γενικά μπορώ να πω ότι οι αποδόσεις ήταν σχετικά καλές και βγήκε ένα μεροκάματο”.

Εάν κρίνω από την ελαιοκράμβη που βλέπουμε μείωση 4 λεπτά στο κιλό, ίσως κάτι αντίστοιχο συμβεί και στον ηλίανθο. Προς το παρόν ακούμε για μειώσεις και βρισκόμαστε σε στάση αναμονής, ελπίζω ωστόσο εάν υπάρξει μείωση να είναι μικρή. Γιατί εάν έχουμε μεγάλες πτώσεις στην τιμή τότε θα σπαρθούν και λιγότερα στρέμματα και θα στραφούν οι συνάδελφοι σε βαμβάκι ή καλαμπόκι” εκτιμά ο Κώστας Δαλάτσης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ξάνθης.

Μάλιστα όπως εξηγεί ο ίδιος, πέρσι τέτοια εποχή η εικόνα ήταν πιο ξεκάθαρη για την παραγωγή ενώ φέτος επικρατεί αναταραχή η οποία αποδίδεται κυρίως στην πανδημία και τις επιπτώσεις της στην αγορά καυσίμων. Τα λιπάσματα, που είναι βασικό προϊόν, έχουν αυξηθεί. Τα καύσιμα επίσης. Συνεπώς όταν από τα 37 λεπτά πας στα 32 ή και στα 30 καταλαβαίνεις πως η διαφορά είναι μεγάλη. Με απλά μαθητικά δεν βγαίνει! Είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα πάμε σε άλλες καλλιέργειες αν και ελπίζω ότι έστω και την τελευταία στιγμή θα αλλάξει το κλίμα που επικρατεί” προσθέσει χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Συνεκτιμώντας μάλιστα τις “πληγές” που έχει δεχθεί ο κλάδος τους, τους τελευταίος μήνες με την πανδημία του κορονοϊού, οι αγρότες ζητούν επιτακτικά – τουλάχιστον – τη διατήρηση των τιμών στα περσινά επίπεδα, ώστε να μπορέσουν να σπείρουν, ελπίζοντας στην κάλυψη έστω των βασικών λειτουργικών εξόδων τους και στη συγκομιδή του όποιου κέρδους προκύψει.

Γιώργος Μαυρίδης

ΕΝΤΥΠΗ ΑΓΡΟΚΦΡΑΣΗ

 

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ