Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Παράταση προσωρινής απασχόλησης εργατών γης για επιπλέον 90 ημέρες – ποιο πρόβλημα δημιουργήθηκε

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός , σε συνεργασία με τον Υπουργό  Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και μετά από  διαβούλευση με τον πρόεδρο της ΕΘΕΑΣ Χρήστο Γιαννακάκη, θα εκδώσουν άμεσα σχετική κοινή υπουργική απόφαση και των λοιπών αρμόδιων Υπουργών,  για την παράταση προσωρινής απασχόλησης εργατών γης για επιπλέον 90 ημέρες.

Για την έκδοσή της απαιτείται μόνο υπεύθυνη δήλωση του εργοδότη, φωτοαντίγραφο της αστυνομικής του ταυτότητας ή του διαβατηρίου του ίδιου και του εργαζόμενου που θα υποβάλλονται στην κατά τόπο αρμόδια Διεύθυνση Αλλοδαπών ή στη Διεύθυνση Αστυνομίας της Ελληνικής Αστυνομίας έως και 15ημέρες από την  λήξη της αρχικής περιόδου ισχύος της επιτρεπόμενης διάρκειας διαμονής του εργαζόμενου.

Με αυτή τη διαδικασία θα εκδίδονται  υπηρεσιακά σημειώματα για παράταση μέχρι 90 ημέρες της προσωρινής απασχόλησης μετακαλούμενων πολιτών στην εποχική αγροτική οικονομία.

  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΧΡ. ΓΙΑΝΝΑΚΑΚΗ                                                       

  Βέροια    18 Αυγούστου 2021

     ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΗΝ  ΠΑΡΑΤΑΣΗ  ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ  ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ  ΓΗΣ

            Σχετικά με το ζήτημα  που προέκυψε τις τελευταίες ημέρες  και αφορά την παράταση της παραμονής των εργατών γης πολιτών τρίτων χωρών ,  οι οποίοι ήρθαν στη Ελλάδα  με ειδική διάταξη νόμου για να καλύψουν με νόμιμο τρόπο τις ανάγκες της αγροτικής παραγωγής, εκδόθηκαν οδηγίες  από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας οι οποίες δημιούργησαν  πρόβλημα στους αγρότες και πρόσθετες δαπάνες .

           Τα επισπεύδοντα Υπουργεία Προστασίας του Πολίτη  και Αγροτικής Ανάπτυξης , μετά από αίτημα των Συνεταιρισμών,  ασχολήθηκαν με το θέμα και συνέταξαν σχετική  Κοινή Υπουργική   Απόφαση (ΚΥΑ)   η οποία έδινε λύση , όπως αντίστοιχα είχε δοθεί λύση και κατά την περσινή  χρονιά  με  τροποποίηση  της οδηγίας  από   το  Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη .    Την εν λόγω Κοινή Υπουργική Απόφαση που  ετοιμάστηκε,  θα συνυπέγραφαν και τα Υπουργεία Οικονομικών , ΑΑΔΕ, Μεταναστευτικής Πολιτικής , Εσωτερικών , Εργασίας και Επικρατείας .

             Με την  ανωτέρω  ΚΥΑ ,  απαλλάσσονταν οι εργοδότες Αγρότες από την υποχρέωση α) καταβολής νέου παραβόλου εκ 30 ευρώ για την παράταση της Βίζας και β)  προσκόμισης ασφαλιστηρίου συμβολαίου από Ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία το οποίο σύμφωνα με προσφορές που υπάρχουν  κοστίζει περίπου  80 ευρώ ανά αφαλιζόμενο εργάτη. Δηλαδή μία πρόσθετη επιβάρυνση αλλά   και γραφειοκρατία και   ταλαιπωρία του Αγρότη χωρίς λόγο . Κι ενώ όλα έβαιναν καλώς κι ενώ η ΚΥΑ διαμορφώθηκε σύμφωνα και με τις υποδείξεις των Νομικών τμημάτων των  συνυπογραφόντων Υπουργείων , η υπόθεση κόλλησε   λόγω  ζητημάτων που έθεσε το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής .

              Επειδή δεν θέλουμε να εισέλθουμε στα ενδότερα των πολιτικών παρασκηνίων αλλά να παραμείνουμε επι της ουσίας του προβλήματος και να διευκολύνουμε την λύση του , έχουμε  να κάνουμε  τα παρακάτω εύλογα ερωτήματα ,   πως  είναι δυνατόν να εισέρχονται στην χώρα οι εποχιακοί εργάτες για τρείς μήνες  με τη ρύθμιση του νόμου 4783 / 21 άρθρο 16 ,  χωρίς υποχρέωση  ταξιδιωτικής ιατρικής ασφάλισης και χωρίς υποχρέωση θεώρησης (βίζας)    και  στην παράταση της παραμονής τους να ζητούνται και ιδιωτική ασφάλιση και θεώρηση (βίζα)  για τούς  μήνες  της  πρόσθετης παραμονής .

Ιδιαίτερα  δε στο θέμα της ασφάλισης  είναι γνωστό   ότι για τους εργάτες  « χορηγούνται παροχές υγείας μετά την είσοδο τους στην χώρα και την έναρξη της απασχόλησης τους» Νόμος 4251/14 άρθρο 18 παρ. 1 ,  άρα είναι καλυμμένοι  από θέματα υγειονομικής περίθαλψης  και επίσης  εκδίδεται αριθμός ΑΜΚΑ  άρα ασφαλίζονται  και αγοράζονται τα σχετικά εργόσημα από τον Εθνικό Ασφαλιστικό φορέα  ΕΦΚΑ .

              Και ενώ την προηγούμενη χρονιά το θέμα  είχε αντιμετωπιστεί για πρώτη φορά και είχε λυθεί επιτυχώς ,  χωρίς  κανένα πρόβλημα και επιβάρυνση των Αγροτών , τώρα τι συμβαίνει και προκαλούμε την αγανάκτηση του κόσμου χωρίς λόγο ;

 Ποιός είναι ο λόγος  που οδηγούμε   τους  Αγρότες  σε απελπισία εν μέσω της συγκομιδής της αγροτικής τους παραγωγής – όσης τους απέμεινε  μετά από τις συνεχείς θεομηνίες και ζημίες – την οποία δεν μπορούν να ολοκληρώσουν λόγω ιδιοτροπιών  της Διοίκησης ;    

Πολιτική Βούληση και συναίσθηση  απαιτείται και τίποτε άλλο .

Γιαννακάκης Χρήστος, Πρόεδρος ΕΘΕΑΣ

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ