Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ολόκληρο το προσχέδιο νόμου για τις λαϊκές αγορές, που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ 

«Θύελλα» αντιδράσεων έχει προκαλέσει το Σχέδιο Νόμου για τις λαϊκές αγορές που έχει εκπονήσει το υπουργείο Ανάπτυξης, τόσο στις Ομοσπονδίες του κλάδου όλης της χώρας όσο και σε απλούς αγρότες, παραγωγούς-πωλητές λαϊκών αγορών, οι οποίοι βλέπουν ότι επέρχονται τέτοιες αλλαγές που θα εξωθήσουν εκτός επαγγέλματος πολλούς αγρότες που δραστηριοποιούνται χρόνια με το συγκεκριμένο επάγγελμα.

 Τηλεγραφικά, με το σχέδιο νόμου, προβλέπονται τα εξής:

  1. Παραχωρείται η λειτουργία των λαϊκών αγορών σε ιδιωτικούς φορείς (ΣΔΙΤ) αφαιρώντας την αρμοδιότητα από τις Περιφέρειες και τους Δήμους.
  2. Καταργούνται οι Επιτροπές Λαϊκών Αγορών (Διοικητικά Συμβούλια), και αποκλείονται οι εκπρόσωποι των παραγωγών από τη λήψη αποφάσεων.
  3. Ο ιδιωτικός φορέας θα καθορίζει την αξία κάθε προκηρυσσόμενης θέσης πωλητή.
  4. Τις θέσεις στις Λαϊκές, που παίρνουν μέχρι σήμερα οι παραγωγοί με σύστημα μοριοδότησης,  όπως η παλαιότητα άδειας, ηλικία, εντοπιότητα, τώρα θα τις παίρνουν με …πλειστηριασμό, ανά 3ετία, δηλαδή όποιος έχει τα περισσότερα λεφτά!!!
  5. Εισάγεται νέο σύστημα μοριοδότησης με δύο πίνακες:
  6. Με κοινωνικά κριτήρια την ανεργία, την πολυτεκνία, το νεαρό της ηλικίας, δηλαδή μέχρι 35 ετών και τους τίτλους σπουδών («αλήθεια πως λειτουργούν ως κριτήριο και πρόκριμα οι όποιοι τίτλοι σπουδών με την δυνατότητα να κατέχει κάποιος πάγκο πωλητή λαϊκών αγορών;», επισημαίνουν ορθά τα σωματεία),
  7. Ένας πίνακας όπου τα μόρια τα παίρνει όποιος δώσει τα περισσότερα λεφτά για μια θέση. Το σύνολο των κοινωνικών κριτηρίων θα δίνει το πολύ 40 μόρια, ενώ ο πρώτος πλειοδότης θα παίρνει 60 μόρια. Με λίγα λόγια τη διεκδικούμενη θέση θα την παίρνει η πλειοδότρια εταιρία, την οποία πολύ δύσκολα θα μπορούν να ανταγωνιστούν οι μικροπαραγωγοί.

Αναλυτικά, ολόκληρο το προσχέδιο νόμου για το υπαίθριο εμπόριο και

τις λαϊκές αγορές, έχει ως εξής:

 

Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [745.08 KB]

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ