Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Οι παραγωγοί είναι αντιμέτωποι, φέτος, με την «τέλεια καταιγίδα» όσον αφορά το κόστος καλλιέργειας και εκτροφής των ζώων τους

Τον κώδωνα του κινδύνου για τη βιωσιμότητα των εαρινών καλλιεργειών, λόγω των εκρηκτικών ανατιμήσεων σε ενέργεια και αγροεφόδια, κρούει η αντιπολίτευση του Δήμου Κιλελέρ. Καλεί, μάλιστα, τη δημοτική αρχή να «σηκώσει» το θέμα αναλαμβάνοντας πρωτοβουλία για επαφές με τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες, ώστε να αναζητηθούν ρεαλιστικές λύσεις, που θα ανακουφίσουν αγρότες και κτηνοτρόφους.

Όπως σημειώνει ο επικεφαλής της παράταξης «Ενωμένο Κιλελέρ», κ. Γιάννης Ζαχαριάς, «οι παραγωγοί είναι αντιμέτωποι, φέτος, με την «τέλεια καταιγίδα» όσον αφορά το κόστος καλλιέργειας και εκτροφής των ζώων τους. Η ενεργειακή κρίση με τον πόλεμο στην Ουκρανία, έχουν οδηγήσει σε απαγορευτικά επίπεδα τις τιμές των καυσίμων, του ηλεκτρικού ρεύματος, των λιπασμάτων, των ζωοτροφών  και πολλών αγροεφοδίων. Έτσι, οι αγρότες βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο ενόψει της εγκατάστασης των εαρινών καλλιεργειών, όπως το καλαμπόκι, η βιομηχανική ντομάτα ή το βαμβάκι, και ο κίνδυνος να μείνουν ακαλλιέργητα πολλά χωράφια, είναι, σήμερα, απόλυτα υπαρκτός.

Το ίδιο σοβαρό είναι και το ζήτημα της διατροφικής επάρκειας για τη χώρα μας, τη στιγμή που γειτονικές χώρες εφαρμόζουν, ήδη, απαγορεύσεις στην εξαγωγή αγροτικών προϊόντων αλλά και πρώτων υλών για τη βιομηχανία. Ο φόβος ελλείψεων σε κομβικής σημασίας διατροφικά αγαθά είναι διάχυτος στην αγορά, γεγονός που καθιστά επιτακτική την ανάγκη να ληφθεί μέριμνα από την ελληνική πολιτεία για την εξασφάλιση όχι μόνο της ομαλής τροφοδοσίας αλλά και της διατήρησης των τιμών σε λογικά επίπεδα.

Η παράταξή μας καλεί τη δημοτική αρχή Κιλελέρ να βγει μπροστά και να θέσει με τον πιο εμφατικό τρόπο το ζήτημα του κόστους παραγωγής στην κυβέρνηση. Εμείς θα υποστηρίξουμε κάθε τέτοια πρωτοβουλία επιδιώκοντας επαφές με τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες, με στόχο την ανάδειξη ρεαλιστικών λύσεων για την άμεση ανακούφιση των παραγωγών.

Οφείλουμε, ακόμη, να υπογραμμίσουμε ότι το απαγορευτικό κόστος ενέργειας καθιστά ανεδαφική οποιαδήποτε δυνατότητα τιμολογιακής παρέμβασης της ΔΕΥΑ Κιλελέρ, για την ανακούφιση των καταναλωτών. Ναρκοθετεί και την ίδια τη βιωσιμότητα της επιχείρησης, η οποία έχει την ευθύνη και αρδευτικών γεωτρήσεων, που εξυπηρετούν μεγάλο αριθμό αρδευτών στον Δήμο μας. Σε μία ΔΕΥΑΚ, όπου η είσπραξη των τελών συνιστά, ήδη, μείζονα πρόκληση, μπορεί ο καθένας να αντιληφθεί τις επιπτώσεις που θα έχει το απαγορευτικό κόστος ενέργειας στη λειτουργία των αντλιοστασίων και των γεωτρήσεων.

Ως «Ενωμένο Κιλελέρ» θεωρούμε ότι ο Δήμος μας, που είναι από τους μεγαλύτερους αγροτικούς Δήμους της χώρας, πρέπει να έχει φωνή και να παρεμβαίνει σε κεντρικό επίπεδο για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των αγροτών και των κτηνοτρόφων μας. Σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε να κινούμαστε ως παράταξη ευελπιστώντας ότι από κοινού με τη δημοτική αρχή θα μπορέσουμε να πείσουμε την κεντρική εξουσία για την αναγκαιότητα σοβαρών λύσεων στα φλέγοντα προβλήματα του πρωτογενούς μας τομέα, τα οποία σχετίζονται με την προοπτική της ίδιας της ελληνικής υπαίθρου και των ανθρώπων της».

Ο κ.Γιάννης Ζαχαριάς

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ