Η κα Βρεττού είναι απο τις πρώτες γυναίκες που αναλαμβάνουν θέση διευθύνουσας συμβούλου ελληνικής τράπεζας και η νεότερη ηλικιακά CEO του κλάδου.
Δυναμικό comeback στον τραπεζικό κλάδο κάνει η Ελένη Βρεττού αναλαμβάνοντας τα ηνία της Attica Bank σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την τράπεζα, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του Business Daily.
Η κα Βρεττού, η οποία διετέλεσε Ανώτερη Γενική Διευθύντρια Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής της Τράπεζας Πειραιώς τα έτη 2019-2022, αναδείχθηκε ως η πλέον κατάλληλη υποψήφια για την «καυτή» θέση του CEO της Attica Bank μετά από πολύμηνη διαδικασία αναζήτησης κατάλληλων υποψηφιοτήτων. Θυμίζεται ότι τον περασμένο Φεβρουάριο ορίστηκε μεταβατική διοίκηση στην τράπεζα με επικεφαλής τον Μιχάλη Ανδρεάδη.
Πηγές με γνώση των διαδικασιών αναφέρουν στο BD ότι η κα Βρεττού ήταν «η καλύτερη επιλογή μεταξύ των υποψήφιων» και ότι «απολαμβάνει της καθολικής αποδοχής των μετόχων». Η ίδια αποδέχθηκε τη θέση μετά από προτάσεις που δέχθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος και από ανώτατα κυβερνητικά στελέχη δεδομένου του προφίλ της που αρμόζει απόλυτα με της ανάγκες της θέσης.
Σημειώνεται ότι από τον περασμένο Μάιο η κα Βρεττού κατέχει τη θέση Chief Strategy and IR Officer της Lamda Development, η διοίκηση της οποίας αποδέχεται πλήρως την απόφαση της κα Βρεττού δεδομένου ότι θα ολοκληρώσει τα projects που ανέλαβε στον όμιλο προτού αποχωρήσει για την Attica Bank. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι συζητήσεις για την οριστικοποίηση της σύμβασής της αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός των ημερών και η ίδια θα αναλάβει το τιμόνι της τράπεζας στα μέσα Σεπτεμβρίου.
Πρώτη γυναίκα CEO στο ελληνικό banking
Η κα Βρεττού είναι η απο τις πρώτες γυναίκες που αναλαμβάνουν θέση διευθύνουσα συμβούλου ελληνικής τράπεζας και η νεότερη ηλικιακά CEO του κλάδου. Το κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος διαθέτει εμπειρία άνω των 20 ετών στο banking, τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό. Έχει διατελέσει σε επιτελικές θέσεις στον πολυεθνικό όμιλο της HSBC στην Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ έχει εργαστεί παλαιότερα και στους τομείς του Risk και M&A στην Αμερική. Κατέχει πτυχίο Bachelor of Science in Economics από το The Wharton School του University of Pennsylvania.
Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, η ίδια θεωρεί το project εξυγίανσης της Attica Bank «ιδιαίτερα δύσκολο», ωστόσο είναι αποφασισμένη να το ολοκληρώσει με επιτυχία βγάζοντας τη μη συστημική τράπεζα από τις συμπληγάδες όπου βρίσκεται εγκλωβισμένη τα τελευταία χρόνια. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι, ωστόσο, η στήριξη των μετόχων στο δύσκολο έργο της νέας διοίκησης, η οποία φαίνεται πάντως πώς έχει εξασφαλιστεί.
Δύσκολο το έργο της νέας διοίκησης
Η μεγαλύτερη πρόκληση που έχει μπροστά της η Attica Bank είναι η ενίσχυση της κεφαλαιακής της βάσης με στόχο την ολοκλήρωση τριών τιτλοποιήσεων ύψους 2,6 δισ. ευρώ ώστε η τράπεζα να επιστρέψει στο «πράσινο». Για τον λόγο αυτό, έχει δρομολογηθεί αύξηση μετοχικού κεφαλαίου το ύψος της οποίας θα εξαρτηθεί από το pre-rating που θα εκδώσει εντός Αυγούστου ο οίκος αξιολόγησης DBRS.
Από τις εν λόγω εκτιμήσεις θα υπολογιστεί η κεφαλαιακή «τρύπα» την οποία θα κληθεί να καλύψει η ΑΜΚ που προγραμματίζεται για το φθινόπωρο, η οποία πάντως υπολογίζεται σε αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει δώσει παράταση στη διοίκηση της τράπεζας να παραδώσει τα νέα business και capital plans στα τέλη Αυγούστου, ωστόσο, δεδομένων των επικείμενων διοικητικών αλλαγών είναι πιθανό η προθεσμία αυτή να παραταθεί εκ νέου.

Η ανακοίνωση της Attica Bank
Το 2022 ήταν μια σημαντική χρονιά για την Attica Bank, με την Τράπεζα να παρουσιάζει βελτίωση σε σχεδόν όλες τις λειτουργικές γραμμές των επαναλαμβανόμενων οργανικών αποτελεσμάτων, σηματοδοτώντας την έναρξη της πλήρους και οριστικής εξυγίανσης του ισολογισμού της, με σημαντικότερα στοιχεία τον περιορισμό των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (ΜΕΑ) και την εξάλειψη της του DTC.
Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 473,3 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο του 2023, οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας αποκαθίστανται σε επίπεδα υψηλότερα των ελάχιστων εποπτικών απαιτήσεων και ανέρχονται pro-forma σε επίπεδο Ομίλου, ο δείκτης CET Ι και ο δείκτης συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας (CAD) σε 15,1% και 19,2%, αντίστοιχα.
Οι συνολικές καταθέσεις του Ομίλου αυξήθηκαν κατά περίπου 2% στο σύνολο του 2022 και κατά 9% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και ανήλθαν σε 2,97 δισ. ευρώ, χωρίς ενδείξεις αλλαγής στην σύνθεσή τους, αντικατοπτρίζοντας παράλληλα τη σημαντική άνοδο στην αύξηση των καταθέσεων από επιχειρήσεις. Το ισχυρό προφίλ ρευστότητας του Ομίλου επιβεβαιώνεται και από τον δείκτη κάλυψης ρευστότητας (LCR) και από τον δείκτη σταθερότητας χρηματοδότησης (NSFR) στο 131% τον Δεκέμβριο του 2022.
Η τράπεζα κατέγραψε αύξηση κατά περίπου 3% στις νέες χρηματοδοτήσεις και αναχρηματοδοτήσεις, ύψους €374 εκατ. το 2022. Αξιοσημείωτη είναι η σημαντική αύξηση των εξυπηρετούμενων δανείων κατά 10% σε ετήσια βάση, καθώς και η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΜΕΑ) κατά 5% σε ετήσια βάση (ή κατά €112 εκατ.) με τον σχετικό δείκτη να περιορίζεται κατά 310 μ.β., στο 65,7%. Αντίστοιχα, ο δείκτης κάλυψης ενισχύθηκε κατά περίπου 15 ποσοστιαίες μονάδες, στο 67%.
Ελένη Βρεττού: «Έτος μετασχηματισμού και σημαντικών αποφάσεων το 2022»
Η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Attica Bank, Ελένη Βρεττού δήλωσε σχετικά: «Το 2022 υπήρξε έτος μετασχηματισμού και σημαντικών αποφάσεων για την Attica Bank. Η δουλειά που ξεκίνησε πέρυσι σηματοδότησε τη μετάβαση και την επικέντρωση των προσπαθειών μας στην εξυγίανση και ανάπτυξη της Τράπεζας, ώστε να καταστεί ένας δυναμικός, ανταγωνιστικός και κερδοφόρος χρηματοπιστωτικός οργανισμός και επισφραγίστηκε με την επιτυχή ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 473,3 εκατ. ευρώ.
»Μέσα από την κεφαλαιακή ενίσχυση που πετύχαμε, η Τράπεζα θα μπορέσει να υλοποιήσει τους βασικούς στόχους της που αφορούν κυρίως την κάλυψη των άμεσων κεφαλαιακών αναγκών, την υλοποίηση του επιχειρηματικού σχεδίου της που περιλαμβάνει δυναμική και ολοκληρωμένη διαχείριση του χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων και κυρίως τη βιώσιμη κερδοφορία εντός της τριετίας εστιάζοντας σε δράσεις ανάπτυξης, αλλά και στη μείωση της βάσης κόστους μέσω καλύτερης εσωτερικής οργάνωσης, μείωσης των αμοιβών τρίτων και την επανεστίαση του δικτύου λιανικής.
»Αυτές είναι οι προτεραιότητές μας για το 2023 με στόχευση στη δυναμική και υγιή πιστωτική επέκταση, στην αύξηση των εσόδων μέσα από τη διεύρυνση της γκάμας των προϊόντων και υπηρεσιών μας, αλλά και στην αποδοτικότερη λειτουργία της Τράπεζας».