Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Με άγριες διαθέσεις περιμένουν Γεωργαντά-Παπαγιαννίδη στην Νίκαια Λάρισας οι αγρότες

Από ότι φαίνεται με άγριες διαθέσεις περιμένουν οι αγρότες τους κο Γεωργαντά, κο Παπαγιαννίδη καθώς και το επιτελείο τους στην σημερινή ημερίδα για τη νέα ΚΑΠ και το ΠΑΑ 2/12/2022 στη Νίκαια Λάρισας.

Τα προβλήματα που πηγάζουν από αυτήν την διάθεση των αγροτών αλλά των γεωτεχνικών είναι τα παρακάτω:

Οι συνδεμένες ενισχύσεις

Το κόψιμο τελείως των συνδεδεμένων ενισχύσεων στα μήλα, στα ακρόδρυα δηλ αμύγδαλα,φιστίκια,κάστανα,καρύδια που έχει πολλούς καλλιεργητές η περιοχή της Κεντρικής Ελλάδας.

Το καλαμπόκι και ο αποκλεισμός λόγω της προϋπόθεσης της σύστσσης των νερών αποκλείει σχεδόν τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις των νομών Καρδίτσας, Λάρισας, και Μαγνησίας (κάμπος Αλμυρού) από την συνδεμένη ενίσχυση που μπορεί να φτάσει τα 55 ευρώ το στρέμμα.

Η νέα ΚΑΠ φέρνει μειωμένες επιδοτήσεις

Με αφορμή τη νέα ΚΑΠ που πήρε την έγκριση το Νοέμβριο έγιναν οι απαραίτητοι υπολογισμοί και διαπίστωσαν οι αγρότες ότι θα έχουν μειωμένες ενισχύσεις. Ενδεικτικό είναι η επιτροπή ΓΕΩΤΕΕ που έβγαλε και νούμερα και πόσο μειωμένες θα είναι. Αυτές οι απώλειες στις άμεσες ενισχύσεις θα είναι από 20% μέχρι και πάνω από 69% σε σχέση με παλιότερα για τους αγρότες Κεντρικής Ελλάδας με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ 2023-2027, σύμφωνα με στοιχεία σχετικής έκθεσης από την επιστημονική Ομάδα Εργασίας για τη νέα ΚΑΠ 2023-2027 του ΓΕΩΤΕΕ Κεντρικής Ελλάδας.

Αυτό φέρνει αυξημένη γκρίνια στις τάξεις των αγροτών που βλέπουν την οικονομική τους συρρίκνωση της τάξης τους.

Οι επιλαχόντες των σχεδίων βελτίωσης

Σε πρόσφατη συνέντευξη που έδωσε ο γενικός γραμματέας Δ.Παπαγιαννίδης Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην “Θεσσαλική Γη” του «Astratv», την περασμένη Τρίτη στον Χρήστο Αθανασιάδη δυναμίτισε το κλίμα στους 3800 επιλαχόντες των σχεδίων βελτίωσης. Η επιβεβαίωση της αρνητικής του στάσης ήταν αναμενόμενη αλλά οι φράσεις του “αποτυχόντες” και ” ο κάθε πικραμένος” προκάλεσε εκνευρισμό στις τάξεις των επιλαχόντων αγροτών.

Κόστος παραγωγής: ενέργεια-τιμές προϊόντων

Το κόστος παραγωγής είναι δυσβάσταχτο για τις καλλιέργειες γιατί το πετρέλαιο και ρεύμα να είναι σε πολύ υψηλές τιμές και οι αγρότες απελπισμένοι.

Από την άλλη οι τιμές στα αγροτικά προϊόντα και ειδικά στα φρούτα είναι τραγικά χαμηλές. Ροδάκινα, Αχλάδια, Επιτραπέζια σταφύλια, Ρόδια, Μήλα έχουν πέσει οι τιμές στα τάρταρα. Ενδεικτικά να συγκρίνουμε στο μήλο τιμή που κλείστηκε το Νοέμβρη 2022 ήταν στα 18 λεπτά, όταν πρόπερσι 2020 οι τιμές συμφωνίας (κλειστές και όχι ανοικτές) ήταν στα 38 λεπτά.

Τρακτέρ στους δρόμους

Χθες ανακοινώθηκε από τις επιτροπές αγροτών ότι στις πλατείες των χωριών θα βγάλουν τα τρακτέρ τους οι Θεσσαλοί αγρότες την Κυριακή 4 Δεκέμβρη, ενώ την Πέμπτη 8 Δεκέμβρη αναμένεται να στήσουν μπλόκο στον Ε 65.Ακόμα ένα πρώτο crash test θα είναι σήμερα όπου θα μαζευτούν να διαμαρτυρηθούν με αφορμή την παρουσία του υπουργού κου Γεωργαντά.

Να θυμίσουμε τα αιτήματά τους:
Οι αγρότες ζητούν άμεσα:

  • Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του ρεύματος, πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων και του ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια.
  • Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.
  • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για τα προϊόντα που υπάρχει πρόβλημα στη διάθεσή τους.
  • Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%.

Δείτε προηγούμενη σχετική ανάρτηση :

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ