Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Μεγάλες καταστροφές στην Πέλλα από τις πολλές βροχές και χαλαζοπτώσεις

Σαρωτικό ήταν το πέρασμα της κακοκαιρίας από την Πέλλα τα τελευταία 24ωρα με αποτέλεσμα οι αγρότες της περιοχής να βρίσκονται πλέον στη δύσκολη θέση της αποτίμησης του τεράστιου κόστος των ζημιών.

Βροχές και χαλαζόπτωση προκάλεσαν σοβαρά πλήγματα στη φετινή παραγωγή και μάλιστα σε μια κρίσιμη περίοδο για τον πρωτογενή τομέα της περιοχής.

Χωράφια σιτηρών, αλλά και φυτείες με πυρηνόκαρπα (ροδάκινα, βερίκοκα και κεράσια) υπέστησαν σοβαρότατες ζημιές, σε μια περίοδο που οι περισσότεροι αγρότες της περιοχής ασχολούνται είτε με τη διαδικασία του αραιώματος είτε με τη διαδικασία της συγκομιδής των καρπών.

«Οι ζημιές στα φρούτα στην ευρύτερη περιοχή του κάμπου των Γιαννιτσών είναι σημαντικές», όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Πέλλας Μιχάλης Φαρμάκης.

Όπως λέει ο ίδιος ζημιές, έχουν καταγραφεί σε καλλιέργειες ακτινιδίων, κερασιών και πρώιμων βερίκοκων.

«Είναι μια πολύ κρίσιμη περίοδος, αφού έχει αρχίσει η συγκομιδή στις πρώιμες ποικιλίες, που όπως φαίνεται θα έχει αρκετές απώλειες», λέει χαρακτηριστικά.

Προβλήματα παρατηρούνται και σε κάποιες υπερπρώιμες ποικιλίες ροδάκινων, ενώ ερωτηματικό αποτελούν οι όψιμες ποικιλίες οι οποίες θα αποτελέσουν και την κύρια πρώτη ύλη για την κονσερβοποιία.

Ζητήματα ωστόσο έχουν προκύψει και στις καλλιέργειες σιτηρών όπου και σε αυτά επίκειται ο θερισμός.

«Αρκετά στρέμματα με σιτάρι, καλαμπόκι και βαμβάκι έχουν “ξαπλώσει” λόγω της σφοδρότητας των φαινομένων, ενώ χωράφια έχουν πλημμυρίσει και ουσιαστικά αχρηστεύονται για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο», αναφέρει ο κ. Φαρμάκης.

Η μακρά όπως αποδείχθηκε προεκλογική περίοδος έχει φέρει και ζητήματα στην καταγραφή και αποζημίωση των αγροτών της Πέλλας που έχουν πληγεί.

Ήδη, έχουν γίνει οι πρώτες καταγραφές, ωστόσο η έλλειψη εκλεγμένης κυβέρνησης και ηγεσίας στο ΥΠΑΑΤ δεν μπορεί να επισπεύσει τις διαδικασίες για τις ζημιές σε μια περιφερειακή ενότητα που τροφοδοτεί με φρούτα και σιτηρά σχεδόν ολόκληρη τη χώρα.

Ο αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Ιορδάνης Τζαμτζής έχει αποστείλει ήδη επιστολή προς τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζο, ώστε να επιληφθεί της κατάστασης.

Σύμφωνα με τον κ. Τζαμτζή, περιοχές όπως Θεοδωράκι, Κρανιά, Λιθαριά, Άνυδρο, Μάνδαλο, Καλή, Λάκκα, Πλαγιάρι, Αραβησσό, Αχλαδοχώρι, Αμπελιές, Δαμιανό, Λεπτοκαριά, Σανδάλι, Καλλίπολη, Δροσερό, Γυψοχώρι, Παλιό και Νέο Μυλότοπο επλήγησαν σε σημαντικό βαθμό από τις χαλαζοπτώσεις, με τη ζημιά να εκτείνεται περίπου σε 15.000 στρέμματα.

Μάλιστα, ο αντιπεριφερειάρχης απευθύνει πρόσκληση στον ίδιο τον κ. Λυκουρέντζο να επισκεφθεί την Πέλλα για να πραγματοποιήσει αυτοψία των μεγάλων καταστροφών που έχουν υποστεί οι καλλιέργειες της περιοχής.

Πηγή: voria.gr

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ