Τετάρτη, 8 Ιανουαρίου, 2025
spot_img
spot_img
spot_img

Λιγότερα στρέμματα περισσότερα προβλήματα για μπρόκολο και κουνουπίδι

spot_img

Σε καθεστώς αβεβαιότητας φαίνεται πως βρίσκονται αρκετοί παραγωγοί που καλλιεργούν μπρόκολο και κουνουπίδι στη Βόρεια Ελλάδα, υπό τον φόβο της πανδημίας και με νωπές ακόμη τις μνήμες από το πρώτο κύμα και τη ζημιά που υπέστησαν στο lockdown. Οι περισσότεροι εξ’ αυτών μάλιστα, όπως τονίζουν με έμφαση, επέλεξαν να καλλιεργήσουν λιγότερα στρέμματα ή ξεκίνησαν την παραγωγή τους με μεγάλο ρίσκο, φοβούμενοι πως οι λαϊκές θα κλείσουν ξανά ή θα επιβληθούν ακόμη πιο αυστηρά μέτρα, που θα έχουν ως συνέπεια να μείνουν αδιάθετα τα προϊόντα τους. Στο πρώτο κύμα της πανδημίας άλλωστε οι παραγωγοί υπέστησαν ένα μεγάλο οικονομικό πλήγμα, καθώς μπήκε ξαφνικά λουκέτο σε αρκετές λαϊκές της χώρας και η καταναλωτική κίνηση συρρικνώθηκε δραματικά, με αποτέλεσμα η ζημιά για τους παραγωγούς να είναι μεγάλη.

Με τα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού να μεταβάλλονται διαρκώς, δημιουργώντας ένα ιδιαίτερα ασταθές και αβέβαιο περιβάλλον, δεν ήταν λίγοι οι παραγωγοί που επέλεξαν να περιορίσουν αισθητά τα στρέμματα που καλλιεργούν για να αποφύγουν το ενδεχόμενο να μείνουν με τα… κουνουπίδια και τα μπρόκολα στα χέρια. “Το καλοκαίρι ήταν παρά πολύ ζεστό και δεν μπορούσαμε να σπείρουμε φυτά, τα έκαιγε. Μετά είχαμε την παγωνιά, που έκανε -6 και -7 και τα σακάτεψε. Κατά συνέπεια δεν έσπειρα μεγάλη ποσότητα φέτος, λίγα πράγματα σε σχέση με πέρσι” εξηγεί η Άννα Καραμιχάλη, παραγωγός βιολογικού μπρόκολου από την Χρυσούπολη της Καβάλας.

“Εγώ διαθέτω τα προϊόντα μου κυρίως στις βιολογικές λαϊκές στη Θεσσαλονίκη. Στο πρώτο lockdown συνεπώς έπαθα μεγάλη ζημιά, καθώς δεν μπορούσα να μετακινηθώ. Βλέπουμε ότι τα πράγματα δεν είναι πλέον όπως πέρσι. Ο κόσμος γενικά ζορίζεται, βγαίνει πολύ προσεκτικά. Βέβαια οι καταναλωτές που αγοράζουν βιολογικά ξέρουμε ότι γενικά αποφεύγουν τα μαγαζιά, προτιμούν τις λαϊκές που έχουμε φρέσκα προϊόντα. Δεν ξέρω ειλικρινά όλα αυτά τα μέτρα που δεν επιτρέπουν στον κόσμο να έρθει στις λαϊκές που αποσκοπούν. Δεν μπορεί ο κόσμος να μετακινηθεί” προσθέτει η ίδια, εξηγώντας πως αυτό έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις και στον κλάδο των παραγωγών.

Την ίδια στιγμή οι τιμές τόσο για το μπρόκολο όσο και το κουνουπίδι φαίνεται πως παραμένουν σε σταθερά επίπεδα, συγκριτικά με πέρσι, παρά το κλίμα που επικρατεί στην αγορά. “Ο καιρός ήταν ευνοϊκός για εμάς και πήγε καλά η παραγωγή. Δεν φοβήθηκα με τα μέτρα και επειδή είχα τα χωράφια έσπειρα κανονικά. Η τιμή είναι ίδια με πέρσι, δηλαδή στα 2,5 ευρώ το κιλό για το βιολογικό” προσθέτει από την πλευρά του ο Βασίλειος Τάσιος, που καλλιεργεί βιολογικό μπρόκολο στην Κρύα Βρύση Πέλλας. “Η καλλιέργεια μου εμένα πήγε καλά και δεν είχα προβλήματα από τον καιρό φέτος, οι μεγάλες βροχές και οι παγωνιές ήρθαν μετά, ενώ και η ποιότητα αλλά και η ζήτηση από πλευράς των πολιτών είναι πολύ καλή” τονίζει ο Μεχμέτ Αλή Ογλού, που καλλιεργεί μπρόκολα και κουνουπίδια στην Ξάνθη.Η καλή τιμή αλλά και η ζήτηση τόσο για το μπρόκολο όσο και για το κουνουπίδι, δημιουργεί ένα κλίμα αισιοδοξίας στους παραγωγούς, ωστόσο οι περισσότεροι διακρίνουν αισθητά τα κατάλοιπα των αυστηρών περιοριστικών μέτρων, με τους καταναλωτές να παραμένουν σε αρκετές περιπτώσεις επιφυλακτικοί ή ακόμη και να έχουν περιορίσει τις δαπάνες τους λόγω έλλειψης πόρων. Οι αγρότες στο σύνολό τους άλλωστε εκτιμούν πως έχουν υποστεί ένα γερό πλήγμα από την πανδημία, για το οποίο δεν έχουν λάβει ουσιαστική οικονομική στήριξη από την πολιτεία και εκφράζουν την πεποίθηση πως εάν δεν ληφθούν μέτρα ανακούφισης, ο κλάδος τους κινδυνεύει σοβαρά.

Του Γιώργου Μαυρίδη

ΕΝΤΥΠΗ ΑΓΡΟΕΚΦΡΑΣΗ

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ