Παρασκευή, 4 Απριλίου, 2025
spot_img
spot_img
spot_img

Ινδοί κτηνοτρόφοι στην Θεσσαλία

spot_img


Επίσκεψη σε γαλακτοπαραγωγικές φάρμες στην Θεσσαλία πραγματοποίησαν 18 κτηνοτρόφοιαπό την Ινδία που ήρθαν στην Ελλάδα τις προηγούμενες ημέρες, στα πλαίσια του προγράμματος πρακτικής άσκησης διάρκειας 60 ωρών, με τίτλο “Καλές Πρακτικές για την Αύξηση της Παραγωγής Γάλακτος σε Ινδικά Αγροκτήματα”.
Ο φετινός κύκλος που ολοκληρώθηκε πριν μερικές ημέρες είναι ο 7ος, ενώ από την
επόμενη χρονιά αναμένεται να ξεκινήσει και ο νέος κύκλος, με τη χώρα μας να υποδέχεται νέους ενδιαφερόμενους.
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ & ΟΙ ΦΑΡΜΕΣ
To πρόγραμμα εκπαίδευσης εκπόνησε η Narwal Dairy Farm με τη στήριξη του Ελληνοϊνδικού Επιμελητηρίου και της Salas Group. Οι Ινδοί κτηνοτρόφοι έμειναν μια
εβδομάδα στην Ελλάδα μοιράζοντας τον χρόνο τους μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλίας όπου επισκέφθηκαν συγκεκριμένες φάρμες και εταιρείες.
Ειδικότερα επισκέφθηκαν:
• τη φάρμα Γκόγκου και το τυροκομείο Βοσκός στην Δολίχη
• τη φάρμα Καζάνα και τη μονάδα βιοαερίου Biogas στο Αργυροπούλι
• τη φάρμα του Πανεπιστημίου Γαιόπολις και τη φάρμα Καλέτση στα Τρίκαλα
ΠΏΣ ΕΠΗΡΕΑΣΕ Ο DANIEL
Μιλώντας ο Τάσος Βασιλειάδης, Founder και CEO του Joist Innovation Park, ανέφερε ότι υπήρχαν φάρμες που λόγω των ζημιών που υπέστησαν από τον
Daniel δεν μπόρεσαν να υποδεχτούν κτηνοτρόφους, ωστόσο, επειδή το βασικό ενδιαφέρον εστιάζει στην αγελαδοτροφία δεν υπήρξε σημαντικό κώλυμα.
ΟΙ ΤΟΜΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Ο κ. Βασιλειάδης τόνισε οι εκπαιδευόμενοι ήρθαν στην Ελλάδα αναζητώντας καινοτομίες και τρόπους να ενισχύσουν την παραγωγή τους, ποιοτικά αλλά και σε επίπεδο capacity.
“Η εκπαίδευση που έλαβαν αφορά την ποιότητα στο γάλα και τον τρόπο παραγωγής. Μεταξύ άλλων είδαν νέες μεθόδους, όπως ρομποτικά συστήματα για τις φάρμες, ενημερώθηκαν για ασθένειες ζώων και γενικά είδαν στην πράξη πως δουλεύουν οι Έλληνες κτηνοτρόφοι. Επιπλέον ήρθαν σε επαφή και με εταιρείες, συζητώντας κυρίως το πλαίσιο συνεργασίας των εταιρειών με τους κτηνοτρόφους παραγωγούς αλλά και το δίκτυο διανομής στην Ελλάδα”. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι υπάρχει ένα
online σύστημα αξιολόγησης του προγράμμα τος μέσα από το οποίο το Joist Innovation Park λαμβάνει feedback από τους συμμετέχοντας όταν έχουν γυρίσει στην πατρίδα τους.
Συγκεκριμένα εκπαιδεύτηκαν πάνω:
• στις διαδικασίες φροντίδας και ελέγχου στα μοσχάρια αμέσως μετά τον το τοκετό
• στη σημασία του ελέγχου του πρώτου γάλακτος στη μείωση της νοσηρότη-
τας και θνησιμότητας των νεογέννητων μοσχαριών
• στις ιδανικές συνθήκες χώρων για τον τοκετό αγελάδων
• στις συνθήκες σωστού ενσταυλισμού αγελάδων γαλακτοπαραγωγής και τη
σημασία της ομαδοποίησης

• στη σωστή διατροφή που πρέπει να έχουν οι αγελάδες
• στην αξιοποίηση των αποβλήτων των αγελάδων για την παραγωγή βιοαερίου
Αξίζει να αναφερθεί ότι στους παραγωγούς από την Ινδία απονεμήθηκαν πιστοποιητι-
κά εκπαίδευσης από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη
Αυγενάκη.
Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ SALAS GROUP
Ο κ. Βασιλειάδης συμπλήρωσε ότι μέσα από το Ελληνοϊνδικό Επιμελητήριο έχει ξεκινήσει και συνεργασία με την Salas Group, συζητώντας στο πλαίσιο αυτό καινοτόμες λύσεις και ιδέες για τον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ
Ανέφερε, τέλος, ότι πρόθεση του Joist Innovation Park είναι το πρόγραμμα να επε-
κταθεί πέρα από τον κλάδο της κτηνοτροφίας και στην ιχθυοκαλλιέργεια. Πρόκειται
για ένα ακόμα πρόγραμμα, το οποίο έχει εκπονηθεί σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο
Θεσσαλίας και θα τρέξει πιο δυνατά το επόμενο διάστημα.
Πηγή: FNB DAILY-Στέλλα Αυγουστάκη


   
fototypos051223d1

Απονομή πιστοποιητικών εκπαίδευσης
σε Ινδούς κτηνοτρόφους στη Λάρισα

Τη βούληση της Ελλάδας να αποτελέσει πύλη των ινδικών προϊόντων στην Ευρώπη, επανέλαβε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, κατά την απονομή των πιστοποιητικών εκπαίδευσης σε Ινδούς σπουδαστές που εκπαιδεύθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος «Καλές πρακτικές για την αύξηση της παραγωγής γάλακτος σε ινδικά αγροκτήματα».
Πρόκειται για τον 7ο κύκλο αποφοίτων, στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος.
Ο ΥπΑΑΤ τόνισε ότι «Θέλουμε η Ελλάδα να αποτελέσει εμπορικό κόμβο μεταξύ Μέσης Ανατολής και Ευρώπης για τις ινδικές αγροτικές εξαγωγές, μια πύλη εισόδου της Ινδίας στην ευρωπαϊκή αγορά. Η χώρα μας αποτελεί πυλώνα σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή, γεγονός που την καθιστά έναν αξιόπιστο εταίρο για την Ινδία».
Υπενθυμίζεται ότι προ μηνός ο ΥπΑΑΤ είχε επισκεφθεί την Ινδία, σε συνέχεια της επίσκεψης του Ινδού Πρωθυπουργού, Narendra Modi στην Ελλάδα και είχε επαφές με υπουργούς που έχουν σχέση με τον αγροδιατροφικό τομέα. Στο ίδιο πλαίσιο τον Ιανουάριο θα επισκεφθεί την Ελλάδα ο Ινδός υπουργός Ιχθυηρών, Κτηνοτροφίας και Γαλακτοκομίας, κ. Parshottam Rupala.
Όπως είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «η Ελλάδα αποτελεί χώρα υψηλού επενδυτικού ενδιαφέροντος, ιδίως μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, γεγονός που προσελκύει Ινδούς επιχειρηματίες να επενδύσουν στη χώρα μας. Η Ινδία αποτελεί –πλέον- την πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο, που σε συνδυασμό με τον υψηλό ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης, κατατάσσεται ως ένας εκ των ταχέως αναπτυσσόμενους οικονομικούς γίγαντες του πλανήτη. Το ανθρώπινο κεφάλαιο που διαθέτει, ιδίως στους τομείς της τεχνολογίας και της καινοτομίας, καθώς και η τεράστια ζήτηση της αγοράς για προϊόντα και υπηρεσίες, την καθιστούν τον ιδανικό εταίρο για διεθνείς συνεργασίες».
Καταλήγοντας ανέφερε ότι «Ελλάδα και Ινδία είναι δύο χώρες με κοινό χαρακτηριστικό την μακρά ιστορία. Μπορούμε να αποκτήσουμε κι ένα ακόμα: Την καλή συνεργασία στον αγροδιατροφικό χώρο. Αποτελούμε άλλωστε χώρες που ο αγροδιατροφικός τομέας έχει ισχυρό αποτύπωμα στις κοινωνίες μας. Επενδύουμε λοιπόν στις καλές σχέσεις, ευελπιστώντας στο αμοιβαίο όφελος».
Το πρόγραμμα εκπαίδευσης γίνεται στο Joist Innovation Park με τη συνεργασία του ινδικού φορέα Narwal Dairy Farm και τη στήριξη του Ελληνοινδικού Επιμελητηρίου και της Sallas Group.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Ινδός Πρέσβυς Roundendra Dandon, ο νέος Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, ο ΓΓ Απόδημου Ελληνισμού, Γιάννης Χρυσουλάκης, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Χαράλαμπος Μπιλλίνης, η διοίκηση της Joist  και ο ΓΓ του ελληνοινδικού επιμελητηρίου, Δημήτρης Μελάς.
Νωρίτερα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, επισκέφθηκε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας όπου συναντήθηκε με τον πρύτανη, Χαράλαμπο Μπιλλίνη με τον οποίο συζήτησε το ενδεχόμενο Δημιουργίας Τεχνολογικού Πάρκου μεταξύ του Πανεπιστημίου, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Δήμου Λάρισας και της Joist, σε εκτάσεις που ανήκουν στο ΥΠΑΑΤ. Στόχος της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας είναι η ενίσχυση της προσπάθειας εισαγωγής της τεχνολογίας στον αγροδιατροφικό χώρο.
Στη συνάντηση παρέστη και ο νέος Περιφερειάρχης, Δημήτρης Κουρέτας.

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ