Πέμπτη, 3 Απριλίου, 2025
spot_img
spot_img
spot_img

Θετικό πρόσημο για τους ελατοπαραγωγούς

spot_img
  • Αυξημένη η ζήτηση και φέτος, αν και αισθητά μειωμένη σε σχέση με πέρσι που ήταν μία χρονιά «ρεκόρ»

Ως μία καλή χρονιά χαρακτηρίζουν τη φετινή οι ελατοπαραγωγοί, που βλέπουν τη ζήτηση να παραμένει αυξημένη και το ενδιαφέρον των καταναλωτών «ζεστό». Ωστόσο όπως εξηγούν, η περσινή χρονιά ήταν ιδιαίτερη, μίας και λόγω της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων ο κόσμος κλείστηκε στα σπίτια του και στράφηκε μαζικά προς τα φυσικά έλατα για τις γιορτές. Οι ελατοπαραγωγοί βίωσαν έτσι μία χρονιά με ρεκόρ πωλήσεων, η οποία δύσκολα να επαναληφθεί όπως λένε.

Στον αντίποδα, οι τιμές παραμένουν σταθερές ενώ η Αθήνα συνεχίζει να αποτελεί τη «μεγάλη αγορά» στην οποία καταλήγουν τα περισσότερα φυσικά έλατα. Ακολουθεί η Θεσσαλονίκηπου απορροφά μεγάλες ποσότητες, ενώ όπως τονίζουν οι ελατοπαραγωγοί υπάρχει ένα οργανωμένο δίκτυο διάθεσης φυσικών ελάτων που εκτείνεται σε όλη την Ελλάδα και σχεδόν στα περισσότερα φυτώρια μπορεί κανείς να βρει το έλατο που ανταποκρίνεται στις ανάγκες του. Την ίδια στιγμή παρατηρείται μία μικρή αναζωπύρωση στο ενδιαφέρον των νέων για την εν λόγω καλλιέργεια, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που επενδύουν στο νέο πρόγραμμα αγροτών για να στραφούν στο έλατο.

Σε επίπεδα 2019

Όπως εξηγεί ο ελατοπαραγωγός από τον Ταξιάρχη Αχιλλέας Φιλιππούδης, η αγορά φυσικών ελάτων επέστρεψε στα επίπεδα του 2019, καταγράφοντας μεν πτώση σε σχέση με πέρσι, με το πρόσημο ωστόσο για τους παραγωγούς να παραμένει θετικό. «Η ζήτηση είναι πεσμένη συγκριτικά με πέρσι. Αλλά πέρσι ήταν το κάτι άλλο, ήταν όλα κλειστά και υπήρχε τεράστια ζήτηση για το έλατο, ο κόσμος δεν έβγαινε έξω. Οπότε ήταν αναμενόμενη αυτή η πτώση» τονίζει ο ίδιος εξηγώντας πως οι τιμές παραμένουν σταθερές.

«Οι τιμές ξεκινάνε από 40 ευρώ και φτάνουν μέχρι και τα 80 ευρώ στη Θεσσαλονίκη ενώ στην Αθήνα κυμαίνονται από 60 έως 90 ευρώ. Τα περισσότερα έλατα τα πουλάμε στην Αθήνα, λόγω πληθυσμού κυρίως. Δίνουμε όμως και σε όλη την Ελλάδα μέσω και του δικτύου συνεργατών μας, τα διαθέτουμε στα φυτώρια και αυτά με τη σειρά τους τα πουλάνε στους καταναλωτές» εξηγεί ο ελατοπαραγωγός, υπογραμμίζοντας πως το φυσικό έλατο αποτελεί τη «βαριά βιομηχανία» για την περιοχή μίας και κάθε χρόνο από τον Ταξιάρχη φεύγουν περίπου 30.000 έλατα και πρόκειται για την βασική πηγή εσόδων των κατοίκων της περιοχής.

Για θετικό πρόσημο στη φετινή παραγωγή κάνει λόγο και ο, ελατοπαραγωγός Θανάσης Καρανταγλής, που τονίζει ωστόσο πως δεν μπορεί η φετινή χρονιά να συγκριθεί με την περσινή. «Η ζήτηση είναι αυξημένη και πάμε αρκετά καλά φέτος. Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε με πέρσι που ήταν η καλύτερη χρονιά μας, αλλά το ξέραμε ότι φέτος θα υπάρχει πτώση, ήταν αναμενόμενο. Το lockdownέκλεισε τον κόσμο μέσα στα σπίτια και όλοι στράφηκαν στα έλατα» αναφέρει ο ίδιος.

Ενδιαφέρον από νέους

Ένα μικρό, αλλά ελπιδοφόρο, ενδιαφέρον των νέων αγροτών να ασχοληθούν με την καλλιέργεια του φυσικού ελάτου διακρίνει ο Αχιλλέας Φιλιππούδης, τονίζοντας μάλιστα πως το πρόγραμμα νέων αγροτών και η χρηματοδότηση που διασφαλίζει αποτελεί ένα καλό κίνητρο για όσους θέλουν να στραφούν στο έλατο. «Υπάρχει κόσμος που στρέφεται προς το έλατο, ο μόνος ανασταλτικός παράγοντας είναι ότι αργείς να πάρεις παραγωγή. Βλέπουμε όμως να υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον και τώρα με το πρόγραμμα των νέων αγροτών» εξηγεί ο ίδιος.

Παρά το γεγονός πως οι περισσότερες δενδροκαλλιέργειες δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα φέτος από τις καιρικές συνθήκες, την παρατεταμένη ανομβρία και τον παγετό της Άνοιξης, το έλατο κατάφερε να «αντισταθεί», μίας και πρόκειται για μία ιδιαίτερα ανθεκτική καλλιέργεια. «Το έλατο είναι αρκετό ανθεκτικό φυτό. Υπήρχε φέτος πρόβλημα με τη λειψυδρία αλλά στο έλατο δεν ήταν τόσο έντονο» εξηγεί Αχιλλέας Φιλιππούδης ενώ από την πλευρά του ο Θανάσης Καρανταγλής στέκεται ευρύτερα στην κλιματική αλλαγή, τονίζοντας πως «έχουν αλλάξει πλέον οι καιρικές συνθήκες. Η υπερβολική ζέστη είναι σίγουρα ένα πρόβλημα».

ΜΑΥΡΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΕΝΤΥΠΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΓΡΟΕΚΦΡΑΣΗ

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ