Δεκαετίες τώρα την έχουμε ζήσει από κοντά, πάντα πρόθυμη να προσφέρει αφιλοκερδώς τις γνώσεις και τον χρόνο της σε κάθε προσπάθεια, στις πιο απόμακρες γωνιές της Ελλάδας για να αναδειχθούν τα τοπικά προϊόντα και, φυσικά, πρώτα από όλα το ελαιόλαδο και οι επιτραπέζιες ελιές.
Η Ομότιμη Καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής, η αγαπητή μας Αντωνία Τριχοπούλου, πρέσβειρα της Μεσογειακής Διατροφής και των ελληνικών παραδοσιακών τροφίμων, εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών στην έδρα της Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας!
Η εκλογή της αποτελεί μια αναγνώριση του τεράστιου έργου της, ολόκληρης ζωής, για την έρευνα και προώθηση της Μεσογειακής Διατροφής και των ελληνικών παραδοσιακών τροφίμων. Δεκαετίες τώρα την έχουμε ζήσει από κοντά, πάντα πρόθυμη να προσφέρει αφιλοκερδώς τις γνώσεις και τον χρόνο της σε κάθε προσπάθεια, στις πιο απόμακρες γωνιές της Ελλάδας για να αναδειχθούν τα τοπικά προϊόντα και, φυσικά, πρώτα από όλα το ελαιόλαδο και οι επιτραπέζιες ελιές.
~~~~~
Παραθέτουμε ένα άρθρο της Αντωνίας Τριχοπούλου και της ερευνητικής Ομάδας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ (Βαρδής Ντίλης, Ευθυμία Βασιλοπούλου) δημοσιευμένο στο Ελιά & Ελαιόλαδο, τεύχος 74, Ιανουάριος 2011.
Το ερευνητικό πλαίσιο της συστηματικής μελέτης παραδοσιακών τροφίμων
Στις αρχές της δεκαετίας το 90, η ερευνητική ομάδα της Α. Τριχοπούλου ανέπτυξε πρωτόκολλο για την συστηματική μελέτη των ελληνικών παραδοσιακών τροφίμων. Το έναυσμα για την προσπάθεια αυτή ήταν το έκδηλο ενδιαφέρον για τις ευνοϊκές επιδράσεις της Μεσογειακής Διατροφής στην υγεία και τη μακροζωία. Τα αποτελέσματα από σειρά ερευνών καταδεικνύουν ότι η παραδοσιακή Μεσογειακή διατροφή είναι πρότυπο ισορροπημένης διατροφής. Επειδή η Μεσογειακή διατροφή εκφράζεται κατ’ εξοχήν από πληθώρα παραδοσιακών τροφίμων που την χαρακτηρίζουν, η διεξοδική μελέτη τους θα συνέβαλε αφενός στην αποσαφήνιση του ρόλου των παραδοσιακών τροφίμων στην υγεία, και αφετέρου, στη συστηματική καταγραφή τους.
Η ερευνητική δραστηριότητα αυτή συνεχίζεται με τη συνεργασία και άλλων φορέων μέσω ερευνητικών έργων που χρηματοδοτούνται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η μελέτη των παραδοσιακών τροφίμων περιλαμβάνει:
-Τη μελέτη της λαογραφικής ταυτότητας των τροφίμων, με στόχο την τεκμηρίωση του παραδοσιακού τους χαρακτήρα
– Τη λεπτομερή καταγραφή της παραδοσιακής διαδικασίας παρασκευής των τροφίμων
– Τον προσδιορισμό της σύνθεσης των τροφίμων και των πρώτων υλών παρασκευής τους σε θρεπτικά συστατικά και άλλες ουσίες με βιολογική σημασία.
– Την τεχνολογική μελέτη για τη δυνατότητα παραγωγής των τροφίμων σε μεγαλύτερη κλίμακα.
Οι πληροφορίες που συλλέγονται από τα παραπάνω στάδια ενσωματώνονται σε έναν ολοκληρωμένο φάκελο, στον οποίον αποτυπώνονται τα τεχνολογικά χαρακτηριστικά και η παραδοσιακή ταυτότητα των υπό μελέτη τροφίμων.
Ακολουθεί ένας κατάλογος με τα 13 τρόφιμα που έχουν μελετηθεί και το άρθρο κλείνει με τα εξής επιγραμματικά:
“Η προβολή και προώθηση των παραδοσιακών μας προϊόντων στηρίζει την αειφορία, την ελληνική τοπική αγροτική ανάπτυξη και την οικονομική βιωσιμότητα μικρών επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο αυτό, ο ακριβής ορισμός των παραδοσιακών τροφίμων, η συστηματική μελέτη και η κατοχύρωσή τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αποτελούν προϋποθέσεις για την εξασφάλιση συγκριτικού πλεονεκτήματος στην ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων ποιότητας.”
~~~~~

Μια μέρα σαν κι αυτή δεν μπορώ να μην αναφερθώ στον εκλιπόντα Δημήτρη Τριχόπουλο, Καθηγητή Επιδημιολογίας του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, αγαπημένο σύζυγο της Αντωνίας.
Πηγή: olivenews.gr- Βασίλης Ζαμπούνης