Με πρωτοβουλία του Συλλόγου Λογιστών – Φοροτεχνικών Νομού Λασιθίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση ενημέρωσης προς τους φορείς της Ιεράπετρας σχετικά με την ηλεκτρονική τιμολόγηση – ηλεκτρονικά βιβλία και την υποχρέωση εφαρμογής τους σε όλους τους επαγγελματικούς κλάδου από την αρχή του νέου έτους.
Στην συνάντηση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι από τον Ενιαίο Αγροτικό Σύλλογο Ιεράπετρας, τους Συλλόγους Εστίασης Ιεράπετρας και Μακρύ Γιαλού, Εμπορικό Σύλλογο, Αγροτική Επιτροπή Δήμου Ιεράπετρας και Ο.Ε.Φ.Ε.
Αναφορικά με τον κλάδο των αγροτών και κτηνοτρόφων, επισημάνθηκαν οι δυσκολίες που προκύπτουν με τα έως τώρα δεδομένα. Σημαντική παράμετρος είναι το έλλειμμα ουσιαστικής ενημέρωσης και εκπαίδευσης από την πλευρά της Πολιτείας αλλά και το υψηλό κόστος εξοπλισμού που απαιτείται για την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου.
Ως συμπέρασμα της σύσκεψης κρίνεται απαραίτητη η παράταση της πιλοτικής εφαρμογής του μέτρου και όχι η υποχρεωτικότητα του από την 1/1/2022 για όλα τα επαγγέλματα όπως έχει ανακοινωθεί από το ΥπΟΙΚ.
Η παράταση αυτή κρίνεται άκρως αναγκαία ώστε να υπάρξει κατάλληλη προετοιμασία από το σύνολο του εμπορικού και αγροτικού κόσμου ώστε να αποφευχθεί η επιβολή σημαντικών προστίμων σε πληθώρα περιπτώσεων που θα οφείλονται στην ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού να αντιμετωπίσει ορθά ένα τόσο σημαντικό ζήτημα.
Τέλος, είναι πολύ σημαντικό να υπάρξουν μία σειρά από ενημερωτικές εκδηλώσεις ώστε να αποκτήσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι τις κατάλληλες γνώσεις έγκαιρα. Σίγουρα, είναι ένα θέμα που θα απασχολήσει έντονα το σύνολο της κοινωνίας μας στους επόμενους μήνες.

Σήμερα έστειλε αίτημα για παράταση στον κ.Σταικούρα και κ.Λιβανό ο αγροτικός σύλλογος Ιεράπετρας που αναφέρει:
Θέμα «Ηλεκτρονικά Βιβλία / Ηλεκτρονικό Τιμολόγιο στους αγρότες και κτηνοτρόφους».
Κύριοι Υπουργοί,
Σας στέλνουμε αυτή την επιστολή για να σας αναδείξουμε τις ιδιαιτερότητες που έχει η εφαρμογή του Μέτρου Ηλεκτρονικό Τιμολόγιο / Ηλεκτρονικά Βιβλία στον πρωτογενή τομέα.
Στόχος του Μέτρου είναι, η χρήση του και από τους αγρότες / κτηνοτρόφους σε καθημερινή βάση ώστε η Πολιτεία να γνωρίζει άμεσα τις εμπορικές δραστηριότητες των εμπλεκομένων.
Δυστυχώς, στις περιπτώσεις του πρωτογενούς τομέα, αυτό εμπεριέχει μεγάλη δυσκολία για να εφαρμοστεί στην πράξη καθώς όπως γνωρίζετε οι προαναφερόμενοι αγρότες και κτηνοτρόφοι στηρίζουν εδώ και δεκαετίες την ελληνική οικονομία με το κύριο γνωστικό τους αντικείμενο που είναι η ΠΑΡΑΓΩΓΉ.
Από 1/1/2022 θα υποχρεώνονται να διεκπεραιώνουν μια πολύ σημαντική διαδικασία (ηλεκτρονικά τιμολόγια) έχοντας παντελώς έλλειψη γνώσεων και εξειδίκευσης σε όλα τα επίπεδα, (τεχνικά, θεσμικά και φορολογικά). Αν συνυπολογιστεί και η δεδομένη επιβολή προστίμων από λάθη και παραλείψεις λόγω άγνοιας, τότε αντιλαμβάνεστε ότι πρόκειται για μια πολύ βίαιη μεταβολή της καθημερινότητας των αγροτών και κτηνοτρόφων.
Να τονίσουμε επίσης ότι ο Μ.Ο. ηλικίας των εμπλεκομένων στον πρωτογενή τομέα είναι μεγάλος, με ότι αυτό συνεπάγεται στην επάρκεια εμπειρίας στην χρήση συστημάτων τεχνολογίας και λογισμικού περιβάλλοντος.
Επίσης, για όλα τα προηγούμενα απαιτείται να δαπανηθεί ένα σημαντικό χρηματικό ποσό από κάθε παραγωγό για την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού.
Για όλους τους παραπάνω λόγους σας καλούμε να παρέμβετε άμεσα ώστε να ανασταλεί η υποχρέωση εφαρμογής του Μέτρου από 1/1/2022.
Σας καλούμε επίσης να σχεδιάσετε μία μεταβατική περίοδο όπου με στοχευόμενες δράσεις σας να ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΤΕ την προμήθεια του τεχνολογικού εξοπλισμού καθώς και την εκπαίδευση / υποστήριξη των παραγωγών.
Είναι ξεκάθαρα ένα δύσκολο εγχείρημα αλλά προτεραιότητα για εμάς είναι η σωστή εφαρμογή του, ώστε να έχει τις λιγότερες το δυνατόν αρνητικές επιπτώσεις για την κοινωνία.
Ευελπιστούμε στην θετική σας ανταπόκριση στο αίτημα μας.
Εκ του Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
Γαϊτάνης Ιωάννης Βιαννιτάκης Μιχαήλ