Τρίτη, 8 Απριλίου, 2025
spot_img
spot_img
spot_img

Την σκανδαλώδη δυσμενή μεταχείρηση της Θεσσαλίας στην κατανομή εθνικου αποθέματος 2017-2020 αναδεικνύει η Λακούλη

spot_img

Ερώτηση για τα Βοσκοτόπια και την ενσωμάτωσή τους στη Νέα ΚΑΠ κατέθεσε η βουλευτής Λάρισας του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ κα Λίτσα Λιακούλη, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σ. Λιβανό,ότι συνεισέφερε με 14,5% και της κατανεμήθηκε το μισό 7,5%. Αναλυτικότερα:

Θέμα: Σκανδαλώδης, άνιση και δυσμενής μεταχείριση των γεωργών και κτηνοτρόφων της Θεσσαλίας από τις αδιαφανείς διαδικασίες κατανομής του εθνικού αποθέματος από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και το ΥΠΑΑΤ την περίοδο 2017-2020.

Κύριε Υπουργέ,
Μετά από επίμονες και αλλεπάλληλες ερωτήσεις της ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής από τις 6.10.2020 μέχρι σήμερα, για να δοθούν στην δημοσιότητα τα στοιχεία κατανομής του εθνικού αποθέματος από το 2017 έως το 2020, μόλις στις 12.7.2021 ο ΟΠΕΚΕΠΕ εξέδωσε ανακοίνωση με την συνολική εικόνα της κατανομής.

  • Με βάση τα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ οι παραγωγοί της Περιφέρειας Θεσσαλίας με την γραμμική μείωση που υπέστησαν από το 2017 έως το 2020, συνεισέφεραν το 14,5% του Εθνικού Αποθέματος. Δηλαδή συνεισέφεραν με ποσοστό διπλάσιο αυτού που έλαβαν οι νέοι αγρότες της Θεσσαλίας τελικά έλαβαν από την κατανομή.
  • η πρωτοπόρος και πιο τις πιο παραγωγικές περιοχές στη χώρα με πλούσια ποικιλία παραγωγής γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, περιφέρεια της Θεσσαλίας, όπου υπάρχει ανάγκη και ενδιαφέρον για την είσοδο νέων στον πρωτογενή τομέα, την περίοδο 2017-2020, έλαβε μόλις το 7,5% της κατανομής του Εθνικού Αποθέματος,
  • Το 2020: Εθνικό Απόθεμα κατανεμήθηκε σε 1.904 Θεσσαλούς παραγωγούς που έλαβαν 2.6 εκ ευρώ (Μ.Ο 1.487 ευρώ ανά παραγωγό ) ήτοι το 5,6 % του συνολικού ποσού που κατανεμήθηκε στη χώρα.

Δηλαδή το 2020 που την ευθύνη έχει αποκλειστικά η Κυβέρνηση της ΝΔ, οι νέοι Θεσσαλοί γεωργοί και κτηνοτρόφοι αντιμετωπίστηκαν ακόμη πιο δυσμενώς.
Συνοψίζοντας τα παραπάνω η πρωτοπόρους και πιο τις πιο παραγωγικές περιοχές στη χώρα με πλούσια ποικιλία παραγωγής γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, περιφέρεια της Θεσσαλίας, όπου υπάρχει ανάγκη και ενδιαφέρον για την είσοδο νέων στον πρωτογενή τομέα, την περίοδο 2017-2020, έλαβε μόλις το 7,5% της κατανομής του Εθνικού Αποθέματος,
Την άποψη αυτή των παραγωγών για άνιση και δυσμενή μεταχείριση ενισχύει επί πλέον το εξής αντικειμενικό γεγονός. Το εθνικό απόθεμα δημιουργείται με την ίδια γραμμική μείωση των δικαιωμάτων ενίσχυσης όλων των παραγωγών της χώρας. Με αυτό τον τρόπο και κάθε περιφέρεια ανάλογα με τους παραγωγούς και τα δικαιώματα που κατέχουν συμβάλλει ανάλογα στη δημιουργία του.

Με βάση τα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ οι παραγωγοί της Περιφέρειας Θεσσαλίας με την γραμμική μείωση που υπέστησαν από το 2017 έως το 2020, συνεισέφεραν το 14,5% του Εθνικού Αποθέματος. Δηλαδή συνεισέφεραν με ποσοστό διπλάσιο αυτού που έλαβαν οι νέοι αγρότες της Θεσσαλίας τελικά έλαβαν από την κατανομή.
Είναι κατανοητό ότι δεν μπορεί επακριβώς να κατανεμηθεί το ίδιο ακριβώς ποσό που μια περιφέρεια συνέβαλε, αλλά εδώ δεν συμβαίνει αυτό. Λόγω της αδιαφάνειας και της κακής διαχείρισης της όλης διαδικασίας από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, δεν υπήρξε ισόρροπη κατανομή μεταξύ των παραγωγικών δραστηριοτήτων. Προφανώς με απαράδεκτη ανοχή του ΟΠΕΚΕΠΕ είχαμε μεταφορά πόρων σε άλλες μη παραγωγικές δραστηριότητες. Στο ημερήσιο τύπο και τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης αυτό το διάστημα αναδείχθηκαν πολλές τέτοιες κραυγαλέες περιπτώσεις κατανομής. Την ώρα που οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να αγοράσουν ζωοτροφές βλέπουν κάποιους επιτήδειους να τους κατανέμεται Εθνικό Απόθεμα των 20.000 ευρώ ακόμα και παραπάνω, με απλή δήλωση βοσκότοπου σε καλή γεωργική κατάσταση, δηλαδή δίχως καμία καλλιεργητική φροντίδα και κόστος. Αυτό εξοργίζει του Θεσσαλούς αγρότες.
Μια άλλη απαράδεκτη κατάσταση που συνοδεύει αυτή την κακή διαχείριση κατανομής του εθνικού αποθέματος εις βάρος των παραγωγών και κτηνοτρόφων είναι ότι, αυτοί που τους κατανέμεται εθνικό απόθεμα των 20.000 ευρώ το αντιμετωπίζουν ως λάφυρο της ρουσφετολογικής συναλλαγής. Αμέσως μετά την πρώτη κατανομή και πληρωμή τους από τον ΟΠΕΚΕΠΕ προβαίνουν σε διαδικασία μεταβίβασης για να χαθούν τα ίχνη της παράνομης κατανομής κερδοσκοπώντας εις βάρος ανυποψίαστων αγροτών
που θα τα αγοράσουν. Για το 2021 με βάση τα στοιχεία που έχουν μεταφερθεί από τους ίδιους τους παραγωγούς, η κατάσταση που διαμορφώθηκε από αιτήσεις για κατανομή εθνικού αποθέματος σε μη παραγωγικές δραστηριότητες είναι ακόμη χειρότερη, πράγμα που δείχνει ότι η Κυβέρνηση της ΝΔ αδυνατεί να κατανοήσει το πρόβλημα ή το χειρότερο κλείνει το μάτι στους κάθε μορφής «παράγοντες» που αντιλαμβάνονται την κατανομή του εθνικού αποθέματος ως ρουσφέτι και «λάφυρο».


Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός:
1. Με ποιο τρόπο θα αποκατασταθεί η αδικία εις βάρος των Θεσσαλών γεωργών και
κτηνοτρόφων στην κατανομή του εθνικού αποθέματος;
2. Τα ποσά από τις παράνομες κατανομές 2017-2020 θα επιστρέψουν στους γεωργούς και κτηνοτρόφους που παρακρατήθηκαν;
3. Σε πόσες περιπτώσεις από το 2017 έως το 2020 κατανεμήθηκε εθνικό απόθεμα στη Θεσσαλία για αγρανάπαυση και βοσκότοπο σε καλή γεωργική κατάσταση και ποια ήταν τα ποσά κατανομής;
4. Με ποια μέτρα θα αποτρέψετε την κερδοσκοπία από τις μεταβιβάσεις του εθνικού
αποθέματος 2020;
5. Με ποια συγκεκριμένα μέτρα θα αλλάξετε τις διαδικασίες κατανομής ώστε να υπάρχει διαφάνεια και στοιχειώδης ισόρροπη μεταχείριση μεταξύ των περιφερειών στην κατανομή του 2021 και σε παραγωγικές δραστηριότητες;
Η Ερωτώσα Βουλευτής Ευαγγελία Λιακούλη

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ