Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Δόγμα Λιβανού: «Το μαχαίρι στο κόκκαλο, τέρμα στην ανομία στον αγροτικό τομέα. Έλεγχοι σε όλους και παντού»

«Το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκκαλο. Τέρμα στην ανομία στον αγροτικό τομέα. Μόνος στόχος η δίκαιη κατανομή των αγροτικών ενισχύσεων» δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός, όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο τύπου του ΥΠΑΑΤ.

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου, με εντολή Λιβανού ο ΟΠΕΚΕΠΕ διεξαγάγει σαρωτικούς ελέγχους για τον εντοπισμό περιπτώσεων μη ορθής διαχείρισης των αγροτικών ενισχύσεων. Οι έλεγχοι αυτοί απόδωσαν ήδη καρπούς, αφού εντοπίστηκαν:

Επιτήδειοι που δήλωναν εκτάσεις εκτός ελληνικής Επικράτειας ώστε να λαμβάνουν ενισχύσεις. Εξαιτίας της συντονισμένης και άψογα οργανωμένης εργασίας των ελεγκτών του ΟΠΕΚΕΠΕ αποκλείστηκαν της τάξης των 13.440 στρεμμάτων, που αντιστοιχούν σε 106 ΑΦΜ, ενώ ήδη ξεκίνησε και η διαδικασία αχρεωστήτων.

Πέντε ψευδείς δηλώσεις καλλιεργητών στη Λίμνη Κάρλα, κατόπιν καταγγελίας και ταχείας διερεύνησης αυτήν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Έγιναν σαρωτικοί έλεγχοι στις εκτάσεις που δηλώθηκαν ως «αγρανάπαυση» στην αίτηση ΟΣΔΕ 2020. Ειδικότερα, από τα 330.141 στρέμματα που δηλώθηκαν, τις προϋποθέσεις κάλυπταν μόλις 111.307 στρέμματα. Το δείγμα ελέγχου αφορούσε συνολικά 3.687 τεμάχια, που αντιστοιχούν σε 1.939 αιτήσεις γεωργών. Η απόρριψη των 218.834 στρεμμάτων, δηλαδή το 66,28%, διασφάλισε περίού €4.420.454,88 εκατομμύρια ευρώ βασικής ενίσχυσης.

Οι έλεγχοι αυτοί του ΟΠΕΚΕΠΕ έρχονται σε συνέχεια του δόγματος των συνεχών και διαδοχικών ελέγχων που εφαρμόζει ο Υπουργός Σπήλιος Λιβανός, προκειμένου να υπάρχει δικαιοσύνη και διαφάνεια στον αγροτικό τομέα.

Ενδεικτικά αναφέρονται:

  • η επανεργοποίηση των αρμόδιων επιτροπών για τους ελέγχους στα προϊόντα ΠΟΠ-ΠΓΕ, όπου και επιβλήθηκε σε περίπτωση παράβασης της νομοθεσίας το μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει επιβληθεί ποτέ Παράλληλα επαναλειτούργησαν οι επιτροπές ελέγχου για τα βιολογικά προϊόντα, όπου διεξάγονται σαρωτικοί έλεγχοι από τον ΕΛΓΟ-Δήμητρα και αναμένονται σημαντικά ευρήματα.
  • οι 6.673 έλεγχοι που διεξήχθησαν την περίοδο του Πάσχα από μεικτά κλιμάκια του ΥΠΑΑΤ και των συναρμόδιων υπουργείων, και είχαν ως συνέπεια την διαπίστωση 219 παραβάσεων και την σημαντική αύξηση των τιμών σε γάλα και κρέας για τον έλληνα παραγωγό.

Οι έλεγχοι θα είναι συνεχείς, σε όλους και παντού.

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ