Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Γ. Σαρακιώτης: «Την μπάλα στην εξέδρα πετά το Υπ. Ενέργειας για τα φωτοβολταϊκά στη Φθιώτιδα»

«Δεν είναι δυνατόν να μεταφέρω στη Βουλή τα αιτήματα των αγροτών του Δομοκού και πολλών άλλων περιοχών της Φθιώτιδας, που έχουν προβεί σε τόσα έξοδα για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και εσείς να μου απαντάτε για την Google και την Microsoft. Δεν μπορεί να πετάτε τόσο μακριά την μπάλα μέχρι την εξέδρα της Microsoft» διεμήνυσε μεταξύ άλλων προς τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Αμυρά ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων της Κ.Ο. ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία και Βουλευτής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στη Φθιώτιδα, Γιάννης Σαρακιώτης, κατά τη διάρκεια συζήτησης επίκαιρης ερώτησης τις καθυστερήσεις που διαπιστώνονται στις συνδέσεις των ολοκληρωμένων φωτοβολταϊκών έργων στην περιοχή.

Ξεκινώντας την τοποθέτησή του ο Βουλευτής Φθιώτιδας παρέθεσε σειρά συγκεκριμένων στοιχείων λέγοντας τα εξής:

«Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, καταγράφονται οι χαμηλές επιδόσεις της χώρας μας ως προς την υποδοχή νέων επενδύσεων για τα φωτοβολταϊκά έργα, αλλά και ως προς τους χρόνους έκδοσης προσφορών σύνδεσης και ηλέκτρισης νέων έργων κατά τα τελευταία τρία χρόνια. Θα σας αναφέρω απόσπασμα από έκθεση του Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά, όπου μεταξύ των υπολοίπων αναφέρεται ότι: “σημαντική αύξηση (σε μήνες) του χρόνου έκδοσης προσφορών σύνδεσης από τον ΔΕΔΔΗΕ αλλά και ηλέκτρισης των σχετικών φωτοβολταϊκών επενδύσεων κατόπιν της υπογραφής της σύμβασης σύνδεσης καταγράφηκε τα τελευταία τρία χρόνια.

Ο μέσος χρόνος από την πρωτοκόλληση ενός οριστικοποιημένου αιτήματος για όρους σύνδεσης στα γραφεία του διαχειριστή έως την έκδοση οριστικής προσφοράς σύνδεσης από 3,5 μήνες το 2019, ανήλθε στους 8,5 μήνες το 2020 και στους 11,7 μήνες το 2021.

Ο μέσος χρόνος από την υπογραφή της σύμβασης σύνδεσης με τον ΔΕΔΔΗΕ έως την ηλέκτριση μιας μονάδας από 6,7 μήνες το 2019, αυξήθηκε στους 7,4 μήνες το 2020 και στους 8,8 μήνες το 2021.

Το 2021 οι απορριπτικές απαντήσεις (αδυναμίες σύνδεσης) του διαχειριστή έφθαναν στο 80% των αιτημάτων όρων σύνδεσης όταν τα έτη 2018-2020 δεν ξεπερνούσαν το 40%”».

            Απαντώντας στον Υφυπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος, κατά τη δευτερολογία του ο κ. Σαρακιώτης ανέφερε ανάμεσα σε άλλα ότι:

            «Αναμασήσατε κι εσείς την καραμέλα ότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είναι ενάντια στις ΑΠΕ κτλ. Φαντάζομαι γνωρίζετε ότι, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία το μείγμα των ΑΠΕ στο συνολικό της χώρας ήταν κάτω από 15% όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Ο στόχος που είχε τεθεί από την Ε.Ε. ήταν το 18% και το φθάσαμε στο 19,8%! Ξεπεράσαμε και τους στόχους που είχαν τεθεί από την Ε.Ε.»

            Συνεχίζοντας την απάντησή του απέναντι στον ισχυρισμό των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας ότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. τάσσονταν κατά των ΑΠΕ, επικαλέστηκε την επιστολή του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας προς τους Υπουργούς Ενέργειας & Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης & Επενδύσεων, λέγοντας ότι:

            «Θα σας διαβάσω μία επιστολή, του κ. Σπανού, ο κ. Φάνης Σπανός είναι στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας και Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας και έχει αποστείλει στο Υπουργείο σας, αλλά και στο Υπουργείο Ανάπτυξης επιστολή πριν από ενάμιση χρόνο, στην οποία ζητά με ξεκάθαρο τρόπο να ανασταλεί κάθε αδειοδότηση και κάθε εγκατάσταση αδειοδοτημένης μονάδας. Άρα, αν θέλετε να βρείτε αυτούς που αντιδρούν απέναντι στις ΑΠΕ, ψάξτε να τους βρείτε στην παράταξή σας»

            Τέλος, σχολιάζοντας τη διαχείριση της ενεργειακής κρίσης από πλευράς της Κυβέρνησης ο κ. Σαρακιώτης επεσήμανε τις κωλυσιεργίες που διαπιστώνονται και στην υλοποίηση του προγράμματος “ΗΛΕΚΤΡΑ” για την εξοικονόμηση ενέργειας στα δημόσια κτίρια, τονίζοντας ότι:

            «Δε μπορώ να μη σχολιάσω όσα άκουσα στην προηγούμενη απάντηση που δόθηκε από τον συνάδελφο σας στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τον κ. Οικονόμου να επικαλείται το πρόγραμμα “ΗΛΕΚΤΡΑ”. Και χάρηκα ιδιαιτέρως, διότι το πρόγραμμα “ΗΛΕΚΤΡΑ” εκπονήθηκε από το ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και τον Γιώργο Σταθάκη το 2019. Βρέθηκε η χρηματοδότηση η οποία ήταν πάνω μισό δισ. ευρώ και τρία χρόνια τώρα το ξεχάσατε στο συρτάρι. Και έρχεται ο Υπουργός εδώ και επικαλείται ότι ΘΑ γίνει μελλοντικά, με έργα τα οποία είχαν ήδη προενταχθεί επί ΣΥ.ΡΙΖ.Α.. Έστω και τώρα, αναγνωρίζετε αυτά που έκανε ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ