Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Επίσκεψη Μητσοτάκη σε Ημαθία – Πέλλα

Την Τρίτη, στις 11 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση αγροτών στον κόμβο της Κουλούρας, μετά από το κάλεσμα του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας. Η κινητοποίηση έγινε στα πλαίσια των αποφάσεων της συνάντησης της ΠΕΜ (Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων) στη Βέροια.

Μεταξύ άλλων οι αγρότες διεκδικούν:

  • Μείωση του κόστους παραγωγής, αφορολόγητο πετρέλαιο, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, επιδότηση αγροεφοδίων και ζωοτροφών καθώς και κατάργηση του ΦΠΑ σε αυτά και στα είδη πρώτης ανάγκης για όλους.
  • Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους. Να καταβληθούν άμεσα οι αποζημιώσεις που δεν έχουν δοθεί.
  • Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν βιώσιμο εισόδημα στους αγρότες.
  • Καμιά διακοπή ρεύματος σε σπίτια και γεωτρήσεις.

Στη συνέχεια αντιπροσωπεία των αγροτών συνάντησε τον πρωθυπουργό που επισκέφθηκε την Πέλλα. Τονίσαμε στον πρωθυπουργό ότι αν δεν δείξει η κυβέρνηση ενδιαφέρον για τους αγρότες τότε θα σταματήσουν να παράγουν. Ο κ. Μητσοτάκης μας δήλωσε ότι είμαστε εδώ για να λύνουμε τα προβλήματα.

Ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεωργαντά, ο οποίος τον συνόδευε, τόνισε ότι στις συναντήσεις με τους αγρότες θα πρέπει να βρίσκονται λύσεις».



Επίσκεψη πρωθυπουργού στην Πέλλα

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός, στα πλαίσια της επίσκεψής του στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, πήγε σε μια επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον τομέα των φρέσκων φρούτων και λαχανικών, περιηγήθηκε στις εγκαταστάσεις και παρακολούθησε τη διαδικασία διαλογής και συσκευασίας προϊόντων.

«Χαίρομαι πάρα πολύ που μου δίνεται η δυνατότητα σήμερα να επισκεφτώ μία ιστορική αλλά και καινοτόμο εταιρεία η οποία δραστηριοποιείται στον εξαιρετικά κρίσιμο τομέα των εξαγωγών των νωπών προϊόντων μας. Μια εταιρεία που φροντίζει τους εργαζόμενους της και που αποτελεί υπόδειγμα για το πώς ο πρωτογενής τομέας μπορεί να στραφεί προς τις εξαγωγές και να μεγαλώσει μέσα από την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων.

Θέλω να τονίσω ότι φέτος οι εξαγωγές του πρωτογενούς μας τομέα είναι αυξημένες, μέχρι στιγμής, κατά σχεδόν 20% και αυτό δείχνει τη δυναμική την οποία έχει ο πρωτογενής τομέας, αρκεί να επενδύουμε στην ποιότητα, στη σωστή τυποποίηση, στις καλές σχέσεις με τους προμηθευτές μας. Η αξιοπιστία είναι εξαιρετικά κρίσιμη όταν μιλάμε για αγορές στην Ευρώπη, οι οποίες έχουν απαιτήσεις», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

«Νομίζω ότι αποτελείτε παράδειγμα προς μίμηση και βέβαια αντικείμενο στήριξης και από την πολιτεία, προκειμένου να συνεχίσετε να μεγαλώνετε. Και με αυτό τον τρόπο τα εξαιρετικά προϊόντα της Ελληνικής γης – γιατί καταλαβαίνω ότι τροφοδοτείστε σχεδόν από όλη την χώρα – να βρίσκουν την θέση που τους αξίζει – και τις τιμές που αξίζουν τα προϊόντα μας – στα ράφια της Ευρώπης. Οπότε και πάλι συγχαρητήρια», συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στα αγροτικά προϊόντα και στον πρωτογενή τομέα, όπου η Πέλλα παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο, το πρώτο οκτάμηνο του 2022 σημειώθηκε αύξηση της αξίας εξαγωγών πρωτογενούς τομέα από 24,6 δισ. ευρώ σε 35,3 δισ. ευρώ το 2022, συμβάλλοντας στην ευρύτερη αύξηση του μεριδίου που κατέχουν οι εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών στην οικονομική δραστηριότητα, καθώς αποτελούν πλέον το 41% του ΑΕΠ (έναντι 22% το 2010).

Αναφερόμενος στις δυνατότητες εγκατάστασης μικρών φωτοβολταϊκών σε βιομηχανικές και βιοτεχνικές μονάδες και στο πρόβλημα χωρητικότητας του δικτύου, ο Πρωθυπουργός ανέφερε: «Είναι μια σημαντική προτεραιότητα για εμάς να απελευθερώσουμε χώρο στο δίκτυο, ώστε όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις να μπορούν να κινηθούν σε αυτή τη λογική της αυτοπαραγωγής και της πώλησης της ενέργειας στο δίκτυο. Ξέρω ότι είναι κάτι που απασχολεί πάρα πολλές επιχειρήσεις ειδικά στην Βόρεια Ελλάδα και αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση να το αντιμετωπίσει».

Πηγή: Βεροιώτης

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ