Το επόμενο Σώμα των Επιτρόπων θα πρέπει να έχει έναν «ισχυρό» επίτροπο για τη γεωργία, ώστε στο πρόσωπό του να αντικατοπτρίζεται η ξεχωριστή σημασία των τροφίμων και της γεωργίας στην πολιτική ατζέντα, δήλωσε η πρόεδρος της COPA, της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής ένωσης αγροτών, σε συνέντευξή του στο Euractiv.
Η Christiane Lambert, η πρόεδρος της COPA και πρώτη γυναίκα που είναι στο τιμόνι της πιο αντιπροσωπευτικής οργάνωσης αγροτών της ΕΕ, θα παραιτηθεί τον Σεπτέμβριο μετά από τέσσερα χρόνια στο τιμόνι.
Η θητεία της ξεκίνησε το 1ο έτος της πανδημίας, συνεχίστηκε με το πλήγμα του νέου πολέμου στην Ευρώπη και ολοκληρώνεται με τα συλλαλητήρια των αγροτών σε όλη την ήπειρο, σε ένα κρεσέντο που φαίνεται ότι άλλαξε την προσέγγιση της ΕΕ στη γεωργία.
Κατά την έναρξη της θητείας, το 2019, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΕ «μιλούσαν μόνο για το περιβάλλον» και «θεωρούσαν ότι η επισιτιστική ασφάλεια δεν αποτελούσε πρόβλημα», διότι αν μας έλειπαν τρόφιμα και άλλα αγροτικά προϊόντα, «μπορούσαμε να τα αγοράσουμε από άλλη χώρα».
Μετά το διπλό σοκ όμως της πανδημίας και της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, «όλες οι κυβερνήσεις [της ΕΕ] λένε τώρα» ότι η επισιτιστική ασφάλεια και η παραγωγή είναι «εξίσου σημαντικές με το περιβάλλον».
Τα κινήματα των αγροτών κατηγόρησαν ουκ ολίγες φορές την ΕΕ για οπισθοδρόμηση της ατζέντας της με την υπογραφή της Πράσινης Συμφωνίας.
«Χρειαζόμαστε γυναίκες και άνδρες που έχουν επίγνωση» του κλιματικού ζητήματος και της περιβαλλοντικής μετάβασης, σημείωσε η Lambert.
Ωστόσο, πρόσθεσε, «αν εξετάσουμε τις πραγματικές συνθήκες της γεωργίας, πρέπει να καταλάβουμε ότι η εφαρμογή ορισμένων πράσινων απαιτήσεων, ανεξαρτήτως συνθηκών, είναι αδύνατη». «Πρέπει να προσαρμόσουμε το ρυθμό των αλλαγών στις δυνατότητες των αγροτών».
Η επιστροφή της επισιτιστικής ασφάλειας αντικατοπτρίζεται επίσης στη στρατηγική ατζέντα 2024-29 που επισφραγίστηκε από τους ηγέτες της ΕΕ στις 28 Ιουνίου.
Λόγω αυτής της αλλαγής προοπτικής, η Lambert ζητά τώρα «έναν ισχυρό επίτροπο», για την επερχόμενη θητεία. «Θα θέλαμε να είναι αντιπρόεδρος της Επιτροπής», κάποιος με χαρτοφυλάκιο που να καλύπτει την αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων, επειδή ολόκληρη η αλυσίδα τροφίμων πρέπει πλέον να λαμβάνεται περισσότερο υπόψη.
Στο σώμα των επιτρόπων, οι αντιπρόεδροι ενεργούν εξ ονόματος του προέδρου και συντονίζουν τις εργασίες στον τομέα ευθύνης τους, μαζί με πολλούς επιτρόπους.
Τρόφιμα και τροφική αλυσίδα
Ένας επίτροπος για τα τρόφιμα είναι πιθανό να κληθεί να αντιμετωπίσει το αμφιλεγόμενο ζήτημα της ισορροπίας της ισχύος της αγοράς στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων. Η «ενίσχυση της θέσης των γεωργών στην αλυσίδα τροφίμων» αποτελεί επίσης δέσμευση της στρατηγικής ατζέντας των ηγετών της ΕΕ.
Για το θέμα αυτό, η ΕΕ εξέδωσε το 2019 οδηγία για την προστασία του εισοδήματος των γεωργών, μετά από μια αγωνιώδη συζήτηση με τους γεωργούς, τη βιομηχανία τροφίμων και τους εμπόρους λιανικής πώλησης σε αντίπαλα οδοφράγματα.
Το εισόδημα των αγροτών είναι «μόνο το 60% του μέσου όρου» και η οδηγία «δεν πάει αρκετά μακριά», επισήμανε η Lambert. Σε πολλές χώρες, πρόσθεσε, οι φορείς της αλυσίδας τροφίμων αναλαμβάνουν δεσμεύσεις να λαμβάνουν υπόψη το κόστος παραγωγής για να αμείβουν τους αγρότες με «μια καλή τιμή».
Μεταξύ των εθνικών «καλών παραδειγμάτων», σύμφωνα με την Lambert, είναι η Ισπανία, η Γαλλία και η Κροατία, «αλλά πρέπει να αλλάξουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο».
Προστασία, όχι προστατευτισμός
Ερωτηθείς αν όλη αυτή η έμφαση στην επισιτιστική ασφάλεια και τη διατροφική κυριαρχία κινδυνεύει να ξεχειλίσει σε προστατευτισμό, η Lambert απάντησε ότι «όταν λέμε κυριαρχία, σημαίνει ότι χρειάζεται μια πολιτική απόφαση που να λέει ότι η γεωργία είναι σημαντική».
«Πρέπει να ανταλλάσσουμε, είμαστε ανοιχτοί στο εμπόριο», είπε, προσθέτοντας ότι χρειαζόμαστε περισσότερη «αμοιβαιότητα στις ανταλλαγές, να έχουμε τους ίδιους κανόνες όσο το δυνατόν περισσότερο με τους παραγωγούς τρίτων χωρών».
Μαζί με την απόρριψη του προστατευτισμού, η Lambert δεν τρέφει καμία συμπάθεια για τον εθνικισμό. «Η Ευρώπη είναι ο απαραίτητος ορίζοντας για τους αγρότες», είπε.
«Αν έχουμε μόνο εθνικιστικά κόμματα δίπλα-δίπλα, είναι ένα άθροισμα εγωιστών. Και αυτό δεν δημιουργεί μια ενωμένη οικογένεια».
Πηγή: euractiv.gr