Παρασκευή, 20 Δεκεμβρίου, 2024
spot_img
spot_img
spot_img

Ανθεκτικότητα οπωροφόρων δενδρωδών καλλιεργειών της Μεσογειακής λεκάνης στην κλιματική αλλαγή

spot_img

Σύμφωνα με το δτ του γεωτεχνικού τμήματος Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσας αναφέρεται αναλυτικότερα: ΘΕΜΑ: «Διεθνής συνάντησης ερευνητικού έργου με θέμα την προσαρμογή οπωροφόρων δενδρωδών καλλιεργειών στην κλιματική αλλαγή, με τη διοργάνωση του Τμήματος Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσας» 

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της διεθνούς συνάντησης του έργου «Ανθεκτικότητα οπωροφόρων δενδρωδών καλλιεργειών της Μεσογειακής λεκάνης στην κλιματική αλλαγή» με το ακρωνύμιο «FREECLIMB», PRIMA στο ξενοδοχείο Αιγές-Μέλαθρον στη Βέροια, μεταξύ 3-4 Οκτωβρίου. Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ή συμμετείχαν διαδικτυακά 22 ερευνητές, από 15 ερευνητικούς φορείς από την Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Ελλάδα, Τουρκία, Τυνησία, Αλγερία, Αίγυπτος και Μαρόκο, ενώ η δεύτερη ημέρα εργασιών ήταν ανοιχτή για τους ενδιαφερόμενους του έργου, την οποία και παρακολούθησαν με φυσική παρουσία ή διαδικτυακά. Διοργανωτές της εκδήλωσης ήταν οι Δρ. Παυλίνα Δρογούδη, Δρ. Γεώργιος Παντελίδης και Δρ. Χρήστος Μπαζάκος, ερευνητές του Τμήματος Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσας του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων, ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.

Τη συνάντηση χαιρέτησε ο αντιδήμαρχος γεωργικής ανάπτυξης του Δήμου Βέροιας κ. Τσιφλίδης. Επίσης, πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις των συμμετεχόντων στο έργο σε οπωρώνες της Ημαθίας και Πέλλας καθώς και στις εγκαταστάσεις του ΤΦΟΔ Νάουσας.

Μεγάλος αριθμός τοπικών ποικιλιών αλλά και προ-βελτιωτικού υλικού μελετήθηκε ως προς την αντοχή του σε βιοτικές και αβιοτικές καταπονήσεις, για να δημιουργηθούν ποικιλίες που αντέχουν στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής. Οι ανθεκτικοί γενότυποι χρησιμοποιούνται σε διασταυρώσεις για τη δημιουργία βελτιωμένων ποικιλιών. Επίσης αποτελέσματα του έργου είναι η παροχή μιας σειράς εργαλείων ικανών να επιταχύνουν τη δημιουργία, τον εντοπισμό και την εκμετάλλευση ανθεκτικών ποικιλιών. Τα είδη που μελετώνται είναι τα πυρηνόκαρπα: ροδακινιά, βερικοκιάς και αμυγδαλιά, η ελιά, τα εσπεριδοειδή και το αμπέλι. 

Το Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσας συμμετέχει στις δράσεις του έργου που αφορούν τα πυρηνόκαρπα. Η ροδακινιά μελετάται ως φυτό μοντέλο για τη μελέτη χαρακτηριστικών που ελέγχουν χαρακτηριστικά ποιότητας καρπών, ανθεκτικότητα στη μονίλια και αντοχή στην ξηρασία, λόγω της διαθεσιμότητας της συλλογής αναφοράς με γενότυπους που αντιπροσωπεύουν τη υπάρχουσα γενετική ποικιλότητα (RefPop, 400 γενότυποι, 1200 δένδρα), που συγκεκριμένα σχεδιάστηκε για το παρόν έργο, και είναι εγκατεστημένη σε διαφορετικά περιβάλλοντα που έχουν οι εταίροι του έργου (Νάουσα, Ίμολα Ιταλίας και Ισπανίας). Παραδοτέα του έργου είναι λίστα γενοτύπων με ανθεκτικότητα σε βιοτικές (μονίλια και ωίδιο) και αβιοτικές (περιορισμένη άρδευση και αλατότητα) καταπονήσεις. Στη βερικοκιά μελετώνται τοπικές ποικιλίες ως προς την ανθεκτικότητα στον ανοιξιάτικο παγετό, τις απαιτήσεις στο ψύχος για τη διάσπαση του ληθάργου, την αντοχή στην ίωση σάρκα και ο βακτήριο Pseudomonas spp., την αντοχή στην ξηρασία τον χρόνο ωρίμανσης και πολλά ποιοτικά χαρακτηριστικά του καρπού.

Από την Ελλάδα το Ινστιτούτο Υποτροπικών Φυτών και Ελαίας του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ στα Χανιά, επίσης συμμετέχει στο έργο με δράσεις που αφορούν την ανθεκτικότητα ποικιλιών ελιάς σε βιοτικές και αβιοτικές καταπονήσεις. Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για το έργο FREECLIMB στην ιστοσελίδα https://primafreeclimb.com/

Ευχαριστούμε θερμά τους χορηγούς της οργάνωσης που βοήθησαν να προσφέρουμε καλύτερη φιλοξενία στους διεθνείς καλεσμένους μας: Κοινοπραξία Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ν. Ημαθίας, AgroQ-συμβουλευτικές υπηρεσίες, Scientact-επιστημονικά όργανα, Τσεσμελής-Φυτώρια, Fytopharm Νικολαίδης-φυτοφάρμακα, Σαράντης-αρδευτικά, Θερμομετάλ Εμμανουηλίδης Κ. & ΣΙΑ ΟΕ-Κατασκευαστική θερμοκηπίων και Χατζηπαυλίδης-χρώματα-σιδηρικά. Ευχαριστούμε και την υποστήριξη του Δήμου Βέροιας.

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ