Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ανάγκη άμεσης ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων για τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ

Την ανάγκη ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων σχετικά με τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ, αλλά μετά από δημοκρατικό και ουσιαστικό διάλογο και αφού διασφαλιστούν οι δύο βασικές αρχές της, που είναι η  απλούστευση και η επικουρικότητα, επισήμανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός, κατά την παρέμβασή του στο κρίσιμο Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες, σήμερα και αύριο.

«Κατανοώ πλήρως την ανάγκη για μια συμβιβαστική προσέγγιση μεταξύ των συν-νομοθετών, κατά την εξέταση, όμως, των όποιων προτάσεων πρέπει να διασφαλίσουμε τις αρχές της απλούστευσης και επικουρικότητας, δηλαδή τα δύο κεντρικά στοιχεία της μεταρρύθμισης», τόνισε στην αρχή της παρέμβασής του ο ΥΠΑΑΤ, στη συζήτηση για την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε.

Στη συνέχεια, ο κ. Λιβανός,  ανέπτυξε τις ιδιαίτερες, όπως τόνισε, ανησυχίες της Ελλάδας.

Όσον αφορά στην πράσινη αρχιτεκτονική :

  • Tο ποσοστό ring fencing, οποιαδήποτε ενδεχόμενη αύξηση του ποσοστού ring fencing μπορεί να εξεταστεί μόνο αν έχουν εξασφαλιστεί οι απαραίτητες ευελιξίες. Η ανάγκη για επίτευξη συμφωνίας είναι πλέον επιτακτική. Η πρόταση της Προεδρίας για σταδιακή αύξηση του ποσοστού σε 22% τα πρώτα χρόνια και 25% το 2025 και μετά, με την ταυτόχρονη διατήρηση της δοκιμαστικής περιόδου είναι μία λύση στην οποία όλοι πρέπει να συγκλίνουμε.
  • Aναπόσπαστο τμήμα τη και των ευελιξιών που τη συνοδεύουν, θεωρούμε τη συμπερίληψη τουλάχιστον 60% των δαπανών για περιοχές με φυσικούς περιορισμούς στο 30% ring fencing του Πυλώνα ΙΙ. Ομοίως πολύ σημαντική είναι και η συμπερίληψη του άρθρου 66 στην ευελιξία του άρθρου 86. Άρα δεν έχουμε τη δυνατότητα να αποδεχθούμε τη νέα πρόταση της Επιτροπής. Οι δαπάνες αυτές συμβάλλουν καταλυτικά, όχι μόνο στην διατήρηση της ζωτικότητας αυτών των μειονεκτικών περιοχών, αλλά κυρίως στη διατήρηση της βιοποικιλότητας και την αποτροπή της εγκατάλειψης της γης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, όπως η διάβρωση και υποβάθμιση των εδαφών.

Όσον αφορά στα πρότυπα της αιρεσιμότητας:  

  • Θέλουμε να παραμείνουν όπως αποφασίστηκαν στην γενική προσέγγιση, προκειμένου να γίνονται σεβαστές οι ιδιαιτερότητες, οι ανάγκες και δυνατότητες κάθε κράτους μέλους ξεχωριστά. Οι νέες προτάσεις φαίνεται να κινούνται στη θετική κατεύθυνση, ωστόσο θέλουμε να τις εξετάσουμε.

Όσον αφορά στην αναδιανομή των άμεσων ενισχύσεων :  

  • Υποστηρίζουμε την κατεύθυνση της δικαιότερης κατανομής τους σε όφελος των μικρότερων γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Ωστόσο, σε χώρες σαν την Ελλάδα, όπου αυτές οι εκμεταλλεύσεις αποτελούν την πλειοψηφία, οι ανάγκες για αναδιανεμητική  στήριξη είναι περιορισμένες, ενώ μέσω της εσωτερικής σύγκλισης έχουν ήδη επιτευχθεί σημαντικά αποτελέσματα αναδιανομής του γεωργικού εισοδήματος. Σε κάθε περίπτωση, ποσοστό ύψους 12% είναι ιδιαίτερα υψηλό για την Ελλάδα. Θα μπορούσαμε να αποδεχθούμε την υποχρεωτικότητα της αναδιανεμητικής στήριξης, όπως ανέφερε και ο Επίτροπος το πρωί, μόνο αν το ποσοστό και ο τρόπος επίτευξης ορίζονται από τα κ-μ. Στη δική  μας περίπτωση, κρίνουμε εφικτό ένα ποσοστό περίπου στο 5%.

Όσον αφορά στην κοινωνική αιρεσιμότητα :

  • Eπί της αρχής είναι αποδεκτή από όλους μας, ωστόσο εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας για την ενσωμάτωσή της στο σύστημα ελέγχων και κυρώσεων του Οριζόντιου κανονισμού, και βεβαίως τη γραφειοκρατική επιβάρυνση που αυτή επιφέρει. Όντας πραγματιστές, θεωρούμε εφαρμόσιμη και αποτελεσματική την συμβολή της ΚΑΠ στην ενημέρωση, κατάρτιση και ευαισθητοποίηση των αγροτών εντός του Συστήματος Γεωργικών Συμβουλών, με ταυτόχρονη ανάληψη ευθύνης από τις αρμόδιες αρχές κάθε Κράτους.

Επιπλέον, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τόνισε :

  • «Yπερθεματίζουμε την αύξηση από 2% σε 3% για τη συμπληρωματική ενίσχυση των νέων γεωργών από τους δύο Πυλώνες, και από οποιαδήποτε άλλη πηγή μπορούν να χρηματοδοτηθούν, καθώς αποτελεί κεντρική εθνική μας πολιτική επιλογή».
  • «Σχετικά με τη δημοσιονομική πειθαρχία και το γεωργικό αποθεματικό, συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε τις θέσεις του Συμβουλίου που ταυτίζονται  και με τις θέσεις της Επιτροπής, και επισημαίνουμε τη σημασία στήριξης και μη απόκλισης των παραγωγών των νησιών μας και των ορεινών και δύσβατων περιοχών».
  • «Yποστηρίζουμε σθεναρά και τη γενική προσέγγιση για τις μεταφορές ποσών μεταξύ Πυλώνων».

Ακολουθεί το link από την ομιλία του ΥπΑΑΤ, Σπ. Λιβανού στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας, στις Βρυξέλλες:

https://www.youtube.com/watch?v=Thp-ghOHMdE

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ