Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Αλ. Τσίπρας: Η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη απόκλιση τιμών από το χωράφι στο ράφι σε όλη την Ε.Ε

Η χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, έχει ένα ακόμη αρνητικό προβάδισμα στην ΕΕ: έχει τη μεγαλύτερη απόκλιση τιμών για τα προϊόντα που παράγονται στην Ελλάδα, από την τιμή που παίρνει ο παραγωγός στο χωράφι μέχρι την τιμή που βρίσκει ο καταναλωτής στο ράφι. Αυτή η απόκλιση είναι κατά μέσο όρο 300%!

Τα παραπάνω επισήμανε, μεταξύ των άλλων, στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΖΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του Προϋπολογισμού για την αγροτική παραγωγή.

Ενδεικτικά, μερικά στοιχεία από το Παρατηρητήριο Τιμών για τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο του 2022 που αποδεικνύουν το εύρος της εκμετάλλευσης του αγρότη αλλά και του καταναλωτή από μεσάζοντες και εμπόρους:

  • Μήλα 0.3 ευρώ τιμή παραγωγού – 1,4 ευρώ στη λιανική, διαφορά 366%
  • Πορτοκάλια: 0.3 ευρώ τιμή παραγωγού – 0.89 ευρώ στο σούπερ-μάρκετ, αύξηση 196,7%
  • Ντομάτες: 0,5 ευρώ τιμή παραγωγού – 2,1 ευρώ στη λιανική, αύξηση 320%
  • Αχλάδια: 0,35 ευρώ τιμή παραγωγού – 1,66 στη λιανική, αύξηση 374%
  • Πατάτες: 0,5 ευρώ τιμή παραγωγού – 0,98 στη λιανική, αύξηση 96%
  • Κολοκυθάκια: 0.6 ευρώ τιμή παραγωγού – 1,73 στη λιανική, αύξηση 183%
  • Γάλα αγελαδινό: 0,6 ευρώ τιμή παραγωγού  – 1,36 στη λιανική, αύξηση 126%

Ποιος τούς ελέγχει όλους αυτούς τους μεσάζοντες; Ποιοι είναι αυτοί που πίνουν το αίμα του Έλληνα αγρότη, του Έλληνα κτηνοτρόφου; Έχετε εικόνα τι γίνεται στην αγορά ή πηγαίνετε μόνο σε προστατευμένες περιοδείες και σε κομματικό κοινό;

Οι παραγωγοί δεν μπορούν φέτος να σπείρουν τα χωράφια τους και να έχουν παραγωγή, οι κτηνοτρόφοι έχουν βρεθεί στη δύσκολη θέση να σφάζουν τα θηλυκά τους ζώα για να συρρικνώσουν τα κοπάδια τους. Κι όλα αυτά, γιατί κάποιοι αισχροκερδούν και εσείς τούς ανέχεστε και τούς χειροκροτάτε. Κοροϊδεύετε την ελληνική κοινωνία με δήθεν “καλάθια του νοικοκυριού” και “δήθεν καλάθια του Αγ. Βασίλη”!

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ