Παρασκευή, 20 Δεκεμβρίου, 2024
spot_img
spot_img
spot_img

Αισιοδοξία στο επιτραπέζιο σταφύλι

spot_img

  • Παρά τα προβλήματα που είχε από καύσωνα, χαλάζι και τα δυσεύρετα εργατικά χέρια

Συγκρατημένα αισιόδοξοι για την πορεία του επιτραπέζιου σταφυλιού εμφανίζονται οι παραγωγοί στη Βόρεια Ελλάδα, τη στιγμή που στην αγορά καταγράφονται σημαντικές ελλείψεις και μειωμένο τονάζ συγκριτικά με άλλες χρονιές. Ο λίβας του καλοκαιριού προκάλεσε «εγκαύματα» σε αρκετές καλλιέργειες επιτραπέζιου σταφυλιού, σε διάφορες περιοχές της χώρας, ενώ την ίδια στιγμή το χαλάζι που έπληξε – κυρίως – τη Βόρεια Ελλάδα προκάλεσε σοβαρές καταστροφές, μειώνοντας ακόμη περισσότερο την παραγωγή και επιβαρύνοντας οικονομικά τους καλλιεργητές. Οι ελλείψεις ωστόσο σε συνδυασμό με την αύξηση της ζήτησης φαίνεται πως ευνοούν την τιμή πώλησης, με τους παραγωγούς ωστόσο να υπογραμμίζουν πως σε καμία περίπτωση δεν καλύπτουν τις ζημιές που προκάλεσε η πανδημία ούτε αντιστρέφουν το γενικότερα αρνητικό κλίμα που επισκιάζει σχεδόν κάθε αγροτική δραστηριότητα στην χώρα.  

Όπως τονίζουν οι παραγωγοί, φέτος οι πρώιμες ποικιλίες σε λευκά σταφύλια, όπως Superior και Prime, αλλά και οι κόκκινες ποικιλίες Starlight, ξεκίνησαν δυναμικά με 1 και 1,5 ευρώ το κιλό, ωστόσο το κλίμα άλλαξε στη συνέχεια και σημειώθηκε μια μικρή πτώση. Την ίδια στιγμή, τα Βικτόρια κινήθηκαν στα 45 και 50 λεπτά το κιλό, ενώ οι μεγάλες ελλείψεις σε «καλά σταφύλια» επηρεάζουν και τη Σουλτανίνα, η οποία κυμαίνεται στα 70-75 λεπτά, και υπάρχουν εκτιμήσεις πως θα φτάσει το 1 ευρώ το επόμενο διάστημα. Γενικά οι παραγωγοί άλλωστε αναμένουν νέα ανάκαμψη των τιμών τις επόμενες εβδομάδες, ευελπιστώντας πως θα πετύχουν ακόμη καλύτερες τιμές για τους ίδιους.

Μικρότερη απόδοση

Όπως επισημαίνει ο Πρόεδρος του παραρτήματος Ανατολικής Μακεδονίας του ΓΕΩΤ.Ε.Ε., Ζαφείρης Μυστακίδης, «η απόδοση είναι σίγουρα μικρότερη σε σχέση με πέρσι. Δεν είχαμε μεγάλες ζημιές από τον καύσωνα όπως αυτές που είδαμε σε περιοχές σαν την Κρήτη ή την Κόρινθο, ωστόσο ο παρατεταμένος καύσωνας αλλά και η ανομβρία επηρέασαν το επιτραπέζιο σταφύλι και βλέπουμε μικρότερη απόδοση».

Μάλιστα, όπως διευκρινίζει ο ίδιος, «κάποιες ποικιλίες όπως τα Βικτόρια, που έχουν τελειώσει, πήγαν πολύ καλά. Υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον, συγκομίστηκαν κανονικά και είδαμε τις τιμές να κυμαίνονται στα 45 και 50 λεπτά. Βέβαια στη συνέχεια στο όψιμα φτάσαμε μέχρι και τα 25 λεπτά, ωστόσο μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι υπήρχε ζήτηση. Οι Σουλτανίνες ξεκινάνε τώρα και νομίζω ότι θα πάνε καλά και αυτές». Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής επιτραπέζιου σταφυλιού από την περιοχή καταλήγει σε αγορές του εξωτερικού, σε χώρες όπως η Γερμανία, όπου υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον. «Με τα εργατικά χέρια πάντα υπάρχει πρόβλημα, ωστόσο καλύφθηκαν τελικά οι παραγωγοί και συγκομίστηκαν απρόσκοπτα οι καλλιέργειες» υπογραμμίζει ο κύριος Μυστακίδης.

Αγκάθι τα εργατικά χέρια

Στο μόνιμο πρόβλημα που ακούει στο όνομα «έλλειψη εργατικών χεριών» στέκεται ο Τάσος Τσάκαλος, παραγωγός σταφυλιού από την Ξάνθη, ο οποίος μάλιστα τονίζει πως πρέπει να βρεθεί λύση σε κεντρικό επίπεδο μιας και οι εργάτες γης έρχονται συνήθως από χώρες του εξωτερικού, όπως η Αλβανία, και οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις είναι αυτές που προκαλούν το μεγαλύτερο πρόβλημα στους παραγωγούς.

«Για μένα το μεγάλο πρόβλημα, το μεγαλύτερο, είναι οι εργάτες γης. Στην Ελλάδα δεν βρίσκεις εργάτες, φέρνουμε κυρίως από Αλβανία αλλά ενώ ξέρουμε το πρόβλημα, κάθε χρόνο έχουμε τα ίδια. Δεν είναι θέμα μόνο της πανδημίας, αργούμε πολύ σαν χώρα στο προγραμματισμό. Πρέπει Ιανουάριο να έχει ψηφιστεί ο νόμος που μας επιτρέπει να φέρνουμε εργάτες από το εξωτερικό και όχι να πηγαίνουμε για Μάρτιο και να καθυστερεί αυτό όλη την παραγωγή» τονίζει με νόημα ο ίδιος, εξηγώντας πως «πρέπει να μπορείς να φέρεις πιο εύκολα εργάτες. Δεν είναι πρόβλημα μόνο για τα σταφύλια, αλλά είναι πολύ σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλοι οι παραγωγοί».

Προβλήματα σε καλλιέργειες σταφυλιού και στην Ξάνθη προκάλεσε ο καιρός, φέτος το καλοκαίρι, μειώνοντας τις αποδόσεις και προκαλώντας μεγάλες οικονομικές ζημιές στους παραγωγούς. «Εγώ επειδή έχω σκεπασμένα τα σταφύλια μου δεν μπορώ να πω ότι είχα προβλήματα από τον καιρό. Ούτε από το χαλάζι, ούτε από τον καύσωνα. Ωστόσο οι περισσότεροι στην περιοχή χτυπήθηκαν και έπαθαν μεγάλες καταστροφές. Λόγω της έλλειψης που υπάρχει φέτος στην αγορά έχουμε μεγάλη ζήτηση και οι τιμές είναι σχετικά καλές. Όμως σίγουρα δεν καλύπτεται η χασούρα από την περσινή χρονιά. Όταν σου χτυπάει το χαλάζι το σταφύλι, μπαίνεις μέσα με το ψαλιδάκι και ψαλιδίζεις τις χαλασμένες ρόγες. Μιλάμε για δουλειά που απαιτεί ώρα και εργατικά χέρια και σίγουρα αυξάνει το κοστολόγιο. Η ζημιά είναι μεγάλη και δεν καλύπτεται εύκολα» προσθέτει ο Τάσος Τσάκαλος.

Του Γιώργου Μαυρίδη

ENTYΠΗ ΑΓΡΟΕΚΦΡΑΣΗ

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ