Ξεκίνησαν οι εργασίες του 1ου Αγροδιατροφικού Συνεδρίου “Agrown” στη λίμνη Τριχωνίδα Αιτωλοακαρνανίας.
Παρουσία του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Σταύρου Κελέτση πραγματοποιήθηκε η έναρξη των εργασιών του 1ου Αγροδιατροφικού Συνεδρίου “Agrown” σήμερα το απόγευμα στη λίμνη Τριχωνίδα.
Στο πλαίσιο του συνεδρίου που διοργανώνουν η εφημερίδα «Συνείδηση» και η εφημερίδα «Πελοπόννησος» πραγματοποιείται και η «Γιορτή του Αγρότη» από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στο πλαίσιο της οποίας βραβεύτηκαν τοπικές επιχειρήσεις του κλάδου που αξιοποίησαν για τη δράση τους χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το ΠΑΑ, ο αναπτυξιακός νόμος κτλ. Από τις βραβεύσεις αυτές ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης πήρε το έναυσμα για να υπογραμμίσει ότι η συνέχεια και η προοπτική που χρειάζεται ο πρωτογενής τομέας θέλει νέους ανθρώπους στην παραγωγική διαδικασία. Ο Σταύρος Κελέτσης στην ομιλία του στάθηκε αρχικά στο γεγονός ότι η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία απέδειξαν την αναγκαιότητα ο πρωτογενής τομέας να αποκτήσει αυτάρκεια. Η αυτάρκεια σε συνδυασμό με την ανταγωνιστικότητα, όπως είπε, θα προσφέρουν χαμηλές τιμές στην εσωτερική αγορά και προστιθέμενη αξία από τις εξαγωγές. Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Σταύρος Κελέτσης αναφέρθηκε στο γεγονός ότι στην Ελλάδα το συγκεντρωτικό κράτος υφίσταται ακόμη, συχνά αδικώντας την ελληνική περιφέρεια, εκτιμώντας ότι αυτό συμβαίνει επειδή δεν έχει βρεθεί ο τρόπος ώστε η αποκέντρωση να είναι αποτελεσματική. Έφερε μάλιστα στο πλαίσιο αυτό ως παράδειγμα την μεταβίβαση αρμοδιοτήτων που έγινε από το Υπουργείο προς τις Περιφέρειες για την υλοποίηση των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης. Μόνο δύο όμως Περιφέρειες έχουν ανταποκριθεί έως τώρα στο να τρέξουν τους διαγωνισμούς ανέφερε και σχολίασε με νόημα ότι “δεν μπορούμε όμως να κάνουμε πολιτική στην κτηνοτροφία χωρίς τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης.” Υπογράμμισε ωστόσο ότι το Υπουργείο επιδιώκει το διάλογο και με την Αυτοδιοίκηση, αλλά και με τους θεσμικούς εκπροσώπους του παραγωγικού κόσμου και εκτίμησε ότι ο διάλογος αυτός ανοίγει επί της ουσίας με διοργανώσεις τέτοιων θεματικών συνεδρίων σε τοπικό και περιφερειακόεπίπεδο.
Νωρίτερα, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης στο χαιρετισμό του στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι η κλιματική αλλαγή συνιστά ήδη απειλή για το πρωτογενή τομέα υπογραμμίζοντας την ανάγκη υψωθεί μια ασπίδα όπως είπε χαρακτηριστικά προκειμένου ενισχυθεί η ανθεκτικότητα των συστημάτων παραγωγής και των υποδομών. Ο τόπος μας είναι εξαιρετικός αλλά και ευάλωτος στις αλλαγές γι’ αυτό και ο αγώνας απέναντι στην κλιματική αλλαγή πρέπει να είναι τριμέτωπος προκειμένου να διαφυλάξουμε το περιβάλλον παράλληλα με την διατροφική ασφάλεια και την οικονομική εξασφάλιση των παραγωγών, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης και τόνισε ότι από την πλευρά της η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι έτοιμη με το Σχέδιο Προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή. Πρόσθεσε όμως με νόημα ότι ναι μεν η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει δυνατότητες “όχι όμως όσες θα θέλαμε” καθώς η επικάλυψη αρμοδιοτήτων συχνά δημιουργεί εμπόδια, για αυτό και κατά το Νεκτάριο Φαρμάκη θα πρέπει να προχωρήσει η Περιφερειακή Διακυβέρνηση. Μολαταύτα ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι το συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής ο πρωτογενής τομέας δεν θα χαθεί, με την προϋπόθεση ότι οι Δήμοι, η Περιφέρεια και το κεντρικό Κράτος θα συνεργαστούν προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις του αγροδιατροφικού κλάδου.
Τους συνέδρους καλωσόρισαν στο χώρο του Συνεδρίου δίπλα από την Τριχωνίδα η Εκδότρια της εφημερίδας «Συνείδηση», Νάντια Σαμαράκαι ο Διευθυντής του Εμπορικού Τμήματος της εφημερίδας «Πελοπόννησος», Σπύρος Γουδέβενος εκπροσωπώντας τον Εκδότη, Θεόδωρο Λουλούδη. Στη συνέχεια ακολούθησαν οι βραβεύσεις στο πλαίσιο της «Γιορτής του Αγρότη», οι οποίες ανακοινώθηκαν από τον Παναγιώτη Σακελλαρόπουλο για λογαριασμό της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Μεταξύ άλλων, χαιρετισμούς κατά την έναρξη του Συνεδρίου απηύθυναν ο Αντιδήμαρχος Αγρινίου, Βασίλης Φωτάκης και ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της ΝΔ, Θανάσης Παπαθανάσης.
Τα χρηματοδοτικά εργαλεία της νέας ΚΑΠ στο Agrown
Στην κοινή αγροτική πολιτική και τα χρηματοδοτικά εργαλεία για την αειφόρο ανάπτυξη στον πρωτογενή τομέα επικεντρώθηκε η δεύτερη θεματική ενότητα του 1ου αγροδιατροφικού συνεδρίου Agrown.
Ο Σάββας Βλάχος προϊστάμενος της διεύθυνσης αγροτικής οικονομίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ανέλυσε τα μέτρα που προβλέπει το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) για τους παραγωγούς καθώς και τις χρηματοδοτήσεις που προβλέπει για τις δημόσιες επενδύσεις προς όφελος των παραγωγών. Η νέα ΚΑΠ εκτίμησε πως σε αντίθεση με το παρελθόν συνδέει τις επιδοτήσεις με την αύξηση της παραγωγικότητας. “Η απορροφητικότητα είναι στο 100% και ουσιαστικά δεν φτάνουν τα χρήματα” είπε χαρακτηριστικά προκειμένου να εξηγήσει πως τα προηγούμενα χρόνια όλα τα χρήματα που προβλέπονταν για μέτρα όπως τα σχέδια βελτίωσης, οι νέοι γεωργοί κλπ διατέθηκαν στους ενδιαφερόμενους. Σύμφωνα με τον Σάββα Βλάχο το ζητούμενο αυτών των επιδοτήσεων είναι να λειτουργήσουν υπέρ της αύξησης της παραγωγής και της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων, καθώς εκτίμησε ότι οι νέες ιδίως γενιές αγροτών είναι πολύ περισσότερο ενημερωμένες σε σχέση με το παρελθόν.
Στην ανάγκη να αυξηθεί η παραγωγή στάθηκε και ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας, Αναστάσιος Τσάκωνας λέγοντας χαρακτηριστικά ότι τα χρήματα από την νέα ΚΑΠ παραμένουν πολλά και πως πρέπει να αξιοποιηθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Σχεδόν το 50% του προϋπολογισμού της Ε.Ε. σημείωσε ότι διατίθεται για την Αγροτική Πολιτική. Υπογράμμισε ωστόσο, πως λόγω της πανδημίας και της αναταραχής που προκάλεσε στην εφοδιαστική αλυσίδα αλλά και του πολέμου στην Ουκρανία, επανήλθε η ανάγκη που υπήρχε σε παλαιότερες δεκαετίες για επάρκεια στην παραγωγή. Αναφερόμενος στις πρόσφατες πληρωμές από την νέα ΚΑΠ, ο κύριος Τσάκωνας επέκρινε ουσιαστικά το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για το γεγονός ότι δεν είχαν ενημερωθεί εγκαίρως οι παραγωγοί για τις μειωμένες επιδοτήσεις. “Η παροικούντες ξέραμε ότι θα ήταν μέχρι 30% κάτω” είπε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε με νόημα ότι δεν είναι τυχαίο που το σχέδιο της νέας ΚΑΠ δέχθηκε σχεδόν 300 παρατηρήσεις. Δηλαδή, εξήγησε, αν μιλούσαμε για ένα μαθητή θα είχε περάσει κάτω από τη βάση.
Από την πλευρά του ο διευθυντής του Κέντρου Ανάπτυξης Εργασιών Αγροτικού Τομέα της Τράπεζα Πειραιώς, Αλέξης Πολυτάκης εκτίμησε ότι τα χρηματοδοτικά εργαλεία δεν είναι πλέον το ζητούμενο αλλά το γεγονός ότι τα χρήματα θα πρέπει να επενδύονται στην παραγωγή και την αύξησή της. Η Πειραιώς, όπως είπε χαρακτηριστικά, ανέκαθεν χρηματοδοτεί μέσα από μία γκάμα χρηματοπιστωτικών προϊόντων οτιδήποτε λείπει από την εκάστοτε επένδυση. Ακόμη, ο κύριος Πολυτάκης εκτίμησε ότι ο Έλληνας αγρότης συνειδητοποιει όλο και περισσότερο ότι πρέπει να αναμορφώσει το επιχειρηματικό μοντέλο της εκμετάλλευσής του και να μειώσει το κόστος παραγωγής, στοχεύοντας στην ενίσχυση του εισοδήματός του. “Η Τράπεζα Πειραιώς στηρίζει τον αγροτικό κόσμο προκειμένου να επενδύσει σε σύγχρονα αγροτικά μηχανήματα και αρδευτικά συστήματα, ενεργειακή αυτάρκεια, καλλιέργειες αντοχής στα έντονα καιρικά φαινόμενα αλλά και να υιοθετήσει την κυκλική οικονομία” τόνισε ο κύριος Πολυτάκης εκτιμώντας παράλληλα πως μόνο με επενδύσεις που αυξάνουν την απόδοση των καλλιεργειών και συνεπακόλουθα την εμπορική αξία των προϊόντων, θα ενισχυθεί το αγροτικό εισόδημα.