Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Έναρξη κοινωνικού τουρισμού για αγρότες

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΠΕΚΑ, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κάνουν χρήση του προγράμματος καταλυμάτων και ιαματικών πηγών από τις 5 Ιουλίου

Μέχρι και 11 ημέρες (10 διανυκτερεύσεις) θα μπορούν να έχουν οι δικαιούχοι του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού οι οποίοι θα επιλέξουν να προβούν σε χρήση των δελτίων τους σε συμβεβλημένα με τον ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ τουριστικά καταλύματα των Δήμων Ιστιαίας και Αιδηψού , Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας της περιφερειακής ενότητας Ευβοίας.

Το ίδιο ισχύει και για τους δικαιούχους ιαματικού τουρισμού. Οι συγκεκριμένοι δικαιούχοι, πέραν των 10 διανυκτερεύσεων, θα μπορούν να πραγματοποιήσουν έως και 10 απλές λούσεις σε εγκαταστάσεις ιαματικών πηγών και υδροθεραπευτηρίων, οι οποίες λειτουργούν νομίμως στους προαναφερθέντες Δήμους της περιφερειακής ενότητας Εύβοιας.

Στην υλοποίηση των προγραμμάτων του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας (ΛΑΕ), έτους 2022, με έμφαση στον κοινωνικό τουρισμό και τις παιδικές κατασκηνώσεις προχωρά στα παρακάτω προγράμματα :

  • Κοινωνικός/ ιαματικός τουρισμός: 53.500 δικαιούχοι
  • Παιδικό κατασκηνωτικό πρόγραμμα: 1.500 παιδιά
  • Εκδρομικό πρόγραμμα: 12.500 δικαιούχοι
  • Δωρεάν παροχή βιβλίων: 130.000 δικαιούχοι
  • Δωρεάν παροχή εισιτηρίων θεάτρου: 32.500 δικαιούχοι
  • Χρηματικά βοηθήματα: 1000 πολύτεκνες μητέρες αγρότισσες και 4000 τρίτεκνες μητέρες αγρότισσες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΠΕΚΑ, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κάνουν χρήση αυτού του προγράμματος καταλυμάτων και ιαματικών πηγών από τις 5 Ιουλίου 2022 έως τις 30 Μαΐου 2023.

Πληροφορίες  για το σύνολο των προγραμμάτων ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ και των προϋποθέσεων τους, μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ

Κ. Χατζηδάκης: Αυξάνεται ο προϋπολογισμός του  προγράμματος κοινωνικού τουρισμού – Εντολή για αυστηρούς ελέγχους στον κλάδο από το ΣΕΠΕ

Ομιλία του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στη γενική συνέλευση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Την αύξηση του προϋπολογισμού του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού για το 2022, από 30 σε 35 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, κατά την ομιλία του σήμερα στη γενική συνέλευση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων.

«Έχω ζητήσει από τις υπηρεσίες του υπουργείου να αυξηθεί ο προϋπολογισμός, έτσι ώστε να καλυφθούν ιδιαίτερα περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές και έχουν ανάγκη ειδικής στήριξης. Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί  με ακόμα καλύτερους όρους σε σχέση με πέρυσι», τόνισε συγκεκριμένα ο κ. Χατζηδάκης.

Αναφερόμενος στις προοπτικές της τουριστικής περιόδου, ο υπουργός τόνισε πως τα στοιχεία έχουν ξεκινήσει να δείχνουν ότι τα πράγματα θα πάνε καλά. «Στο ΕΡΓΑΝΗ τον Απρίλιο καταγράφηκε ρεκόρ 20ετίας όσον αφορά στο ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων και την διαφορά την κάνουν ο τουρισμός και ο επισιτισμός. Ο τουρισμός είναι η ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας, ιδιαίτερα εφέτος. Αν υπάρχει θετική πρόβλεψη για την εξέλιξη του ΑΕΠ αυτό σε πολύ μεγάλο βαθμό οφείλεται στις αντίστοιχες θετικές προβλέψεις για τον τουρισμό», σημείωσε.

Ο κ. Χατζηδάκης έκανε αναλυτική αναφορά στις εξελίξεις στον κλάδο σε σχέση με την απασχόληση, την κάλυψη των κενών θέσεων εργασίας, την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας και τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων τα εξής:

– Οι έλεγχοι από το ΣΕΠΕ τόσο όσον αφορά τα μισθολογικά και το ωράριο όσο και σε σχέση με την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων θα είναι αυστηροί. «Λογαριάζουμε τα δικαιώματα των εργαζόμενων αλλά και την εικόνα της χώρας διεθνώς. Χαίρομαι που οι δικοί σας φορείς είναι στο ίδιο μήκος κύματος.  Προφανώς πιστεύουμε ότι η επίσημη εκπροσώπηση  και η μεγάλη πλειονότητα στο χώρο του τουρισμού είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά αυτός δεν είναι λόγος να μην είμαστε αυστηροί και να μην επιχειρούμε με αυτή τη μέθοδο, μεταξύ των άλλων, να βελτιώσουμε το τουριστικό  προϊόν της χώρας. Οι έλεγχοι έχουν ξεκινήσει, θα προχωρήσουν  και η κατεύθυνση που έχουμε δώσει είναι: όχι εκπτώσεις, απόλυτη αυστηρότητα», ανέφερε ο υπουργός.

– Η κλαδική Σύμβαση Εργασίας που είχε υπογράψει η ΠΟΞ με τους εργαζόμενους στον κλάδο των ξενοδοχείων έχει κηρυχθεί υποχρεωτική και εφαρμόζεται. Βούληση του υπουργείου είναι να γίνει υποχρεωτική και η σύμβαση στον επισιτισμό. «Ζήτησα από τη ΓΣΕΒΕΕ και την Ομοσπονδία των εργαζόμενων να φέρουν τα απαιτούμενα στοιχεία στις 31 Μαΐου, οπότε συνεδριάζει το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας. Πρέπει να υπάρχει ισότητα στη μεταχείριση μεταξύ των δυο κλάδων και ανάμεσα στους εργαζόμενους, πολύ περισσότερο όταν έχει μεσολαβήσει η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 50 ευρώ», ανέφερε ο υπουργός.

– Για την κάλυψη των κενών θέσεων εργασίας στον τουριστικό κλάδο, υπενθύμισε την προσπάθεια σύζευξης της ζήτησης με την προσφορά εργασίας από τους εγγεγραμμένους στα μητρώα της ΔΥΠΑ, καλώντας τις επιχειρήσεις να υποβάλουν τις κενές θέσεις ως τις 31 Μαΐου. «Είναι μια ευκαιρία να δούμε ποια είναι η πραγματικότητα και ποια θα είναι η ανταπόκριση των εγγεγραμμένων στο μητρώο της ΔΥΠΑ», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης.

– Τέλος, ο υπουργός ανέφερε ότι οι ρυθμίσεις που αφορούν τις ασφαλιστικές εισφορές θα ευθυγραμμιστούν – όπου δεν είναι ήδη ευθυγραμμισμένες – με τις αντίστοιχες ρυθμίσεις του υπουργείου Οικονομικών για τους φόρους.

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ