Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Άμεση η ανάγκη στήριξης της σταφίδας

Η ανάγκη στήριξης της κορινθιακής σταφίδας, μετά από τα σημαντικά πλήγματα που έχει δεχθεί λόγω της πανδημίας αλλά και ενόψει των συνθηκών που διαμορφώνονται λόγω της νέας παραγωγής στο τέλος του καλοκαιριού, βρέθηκε στο επίκεντρο της ερώτησης κοινοβουλευτικού ελέγχου που κατέθεσε ο βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιο Λιβανό και τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

Όπως σημειώνει ο κ. Μαντάς, λόγω αισθητά μειωμένης ζήτησης τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό εξαιτίας της πανδημίας, η αγορά σήμερα έχει μεγάλες αδιάθετες ποσότητες και βρίσκεται αντιμέτωπη με μια τεράστια «συσσώρευση πλεονασμάτων της προηγούμενης εσοδείας». Αποτέλεσμα των συνθηκών αυτών είναι εδώ και καιρό οι τιμές παραγωγού να συμπιέζονται σε όλο και χαμηλότερα επίπεδα, τη στιγμή που ο αγροτικός κόσμος ήδη προετοιμάζεται για τη νέα παραγωγή σε λιγότερο από τρεις μήνες.

Δεδομένου ότι οι εκτιμήσεις για φέτος δείχνουν μια ιδιαίτερη καλή και παραγωγική χρονιά, σύμφωνα με τον βουλευτή Μεσσηνίας «η αγορά κορινθιακής σταφίδας εμφανώς οδηγείται σε μία γενικευμένη και χωρίς προηγούμενο κατάρρευση των τιμών του παραγωγού». Μια τέτοια εξέλιξη αναμένεται να πλήξει σε σημαντικό βαθμό πολλούς αγρότες, οι οποίοι πρόκειται να βρεθούν αντιμέτωποι με συνθήκες πολύ μεγάλης προσφοράς και μειωμένης ζήτησης. Το γεγονός αυτό αναμένεται να οδηγήσει τις τιμές σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα και τους παραγωγούς σε συνθήκες που τους είναι σχεδόν αδύνατο οικονομικά να διαχειριστούν.

Προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αυτό, ο βουλευτής συντάσσεται με το αίτημα φορέων του κλάδου και ζητά να υπάρξει ενεργοποίηση της πολιτείας και εκπόνηση «προγράμματος απόσυρσης των πλεονασμάτων», αντίστοιχου αυτού που εφαρμόστηκε στον οινοποιητικό τομέα. Κατά τον κ. Μαντά, αυτή η προσέγγιση είναι «πολλαπλά αποτελεσματική», καθώς λειτουργεί σταθεροποιητικά για το σύνολο της αγοράς, προστατεύοντας τόσο τους παραγωγούς, όσο και τις υγιείς εξαγωγικές επιχειρήσεις, αλλά και τους συνεταιριστικούς φορείς που διαχρονικά και με συνέπεια υποστηρίζουν την αγορά του συγκεκριμένου προϊόντος.

Περικλής Μαντάς

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ