Το χαμένο έδαφος που άφησαν πίσω τους οι περσινές καιρικές συνθήκες φαίνεται πως κερδίζουν οι παραγωγοί σκόρδου στον Έβρο, έχοντας ως σύμμαχο τόσο τον καιρό όσο και την… πανδημία! Η αυξημένη ζήτηση που καταγράφεται στην αγορά γεννά αισιοδοξία, ενώ συγκριτικά με πέρσι παρατηρείται και άνοδος στις τιμές, με τους αγρότες που παράγουν σκόρδο να εκτιμούν πως εάν συνεχιστεί αυτό το κλίμα στην αγορά θα μπορέσουν να καλύψουν τις ζημιές των προηγούμενων ετών. Παράλληλα εμφανίζονται βέβαιοι πως δεν θα παρατηρηθεί το φαινόμενο του να μένουν αδιάθετες μεγάλες ποσότητες σκόρδου, όπως συνέβαινε στο παρελθόν, καθώς η ζήτηση είναι κάτι παραπάνω από αυξημένη και αυτό αποδίδεται και στις συνθήκες που διαμόρφωσε ο κορονοϊός.
Δύσκολη χρονιά η περσινή
«Πέρσι ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά καθώς στο στάδιο της συγκομιδής είχαμε πολλές καταιγίδες με αποτέλεσμα να καταγράψουμε ζημιές και να βγει μειωμένη η παραγωγή μας», αναφέρει ο Αναστάσιος Γιακμογλίδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγής Επεξεργασίας Εμπορίας (Α.Σ.Π.Ε.Ε.) Σκόρδου Βύσσας.
Μάλιστα όπως προσθέτει με νόημα ο ίδιος, «ήταν όμως μια πολύ καλή χρονιά από άποψη πωλήσεων. Αρχές Δεκεμβρίου είχαν ξεπουλήσει τα ξερά σκόρδα, όταν άλλες χρονιές πηγαίναμε τέλη Ιανουαρίου και Φεβρουάριο. Μιλάμε σίγουρα για μια σημαντική αύξηση στη ζήτηση και νομίζω ότι σχετίζεται με τον κορονοϊό, οι άνθρωποι κλείστηκαν μέσα στα σπίτια και μαγείρεψαν περισσότερο. Τώρα βλέπουμε την ίδια τάση, άνοιξε και η εστίαση και σίγουρα το σκόρδο θα απορροφηθεί. Πιστεύουμε ότι θα είναι μια καλή χρονιά και θα πάρουμε λίγο τα πάνω μας».
Καλή η παραγωγή
Σχολιάζοντας τη φετινή παραγωγή ο κύριος Γιακμογλίδης τονίζει πως μέχρι στιγμής οι καιρικές συνθήκες έχουν σταθεί σύμμαχος στους αγρότες της περιοχής οι οποίοι ελπίζουν να μην αλλάξει κάτι στο στάδιο της συγκομιδής «Περιμένουμε να δούμε τον καιρό από εδώ και πέρα τι θα κάνει. Πιστεύω ότι θα βοηθήσει και δεν θα έχουμε προβλήματα πάνω στο στάδιο της συγκομιδής» εξηγεί ο ίδιος. Ο Έβρος αποτελεί άλλωστε μια ισχυρή δύναμη για την καλλιέργεια σκόρδου στην Ελλάδα και αριθμεί 2.500 στρέμματα με καλλιέργειες, με τον πρόεδρο του Α.Σ.Π.Ε.Ε. Σκόρδου Βύσσας να υπογραμμίζει πως «δεν έμειναν καθόλου αδιάθετα από πέρσι αν και ήταν μια πολύ μπερδεμένη χρονιά. Το σκόρδο είναι μια παραγωγή που εάν εμείς καλλιεργήσουμε σωστά και υπάρχει ζήτηση και κατανάλωση, θα πάμε καλά». Την ίδια στιγμή καταγράφονται προσπάθειες στην χώρα και από άλλες περιοχές να μπουν δυναμικά στην καλλιέργεια σκόρδου, μιας και οι ποσότητες που παράγονται στην Ελλάδα δεν επαρκούν για να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση, με αποτέλεσμα να γίνονται πολλές εισαγωγές. «Δεν επαρκεί η παραγωγή μας για να καλύψει την εγχώρια ζήτηση. Εμείς κάνουμε και κάποιες εξαγωγές αλλά προς το παρόν σαν χώρα δεν μπορούμε να είμαστε ανταγωνιστικοί» προσθέτει ο ίδιος.
Άνοδος στις τιμές
Το υψηλό κόστος καλλιέργειας στην Ελλάδα είναι ένας από τους κύριους λόγους που οι παραγωγοί σκόρδου έχουν βρεθεί σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση τα τελευταία χρόνια. Η φετινή άνοδος ωστόσο στις τιμές, που καταγράφεται ήδη, φαίνεται πως γεννά μια σχετική αισιοδοξία στους αγρότες. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως τα τελευταία χρόνια η τιμή διάθεσης από τον παραγωγό κυμαίνεται σταθερά στο 1,5 ευρώ, ωστόσο φέτος οι αγρότες βλέπουν ήδη αύξηση. «Καταγράφουμε άνοδο στις τιμές σε σχέση με πέρσι ήδη, και αυτό αποδίδεται στη ζήτηση. Μακάρι να μείνει έτσι η τιμή γιατί οι παραγωγοί έχουν φτάσει στα τελευταία τους» αναφέρει ο κύριος Γιακμογλίδης για να προσθέσει πως «το κόστος παραγωγής είναι πάνω από 1.000 ευρώ ανά στρέμμα. Σε αυτά δεν συνυπολογίζουμε τα έξοδα για το καθάρισμα, τις συσκευασίες και τα σχετικά. Μιλάμε συνεπώς για μια πάρα πολύ ακριβή παραγωγή. Για αυτό είναι πολύ σημαντικό να έχουμε καλές τιμές στην αγορά. Πέρσι είχαμε περίπου 700 κιλά ανά στρέμμα, κατά μέσο όρο. Η ελληνική παραγωγή βλέπουμε ότι παραμένει σταθερή, παρά την αυξημένη ζήτηση, γιατί ο αγρότης δεν θέλει να πάρει το ρίσκο να αυξήσει τις εκτάσεις που καλλιεργεί ακριβώς λόγω του υψηλού κόστους. Με αποτέλεσμα φυσικά η ζήτηση να καλύπτεται από εισαγωγές».
Η άνοδος που καταγράφει προς το παρόν η αγορά σκόρδου φαίνεται ωστόσο πως απαλύνει τον πόνο των παραγωγών, οι οποίοι ευελπιστούν σε μια καλή συγκομιδή τόσο από άποψη παραγωγής όσο και από άποψη εσόδων και διατηρούν την αισιοδοξία τους πως η αυξημένη ζήτηση θα συνεχιστεί και τα φαινόμενα των αδιάθετων παραγωγών θα αποτελούν από εδώ και πέρα παρελθόν.
Του Γιώργου Μαυρίδη
ΕΝΤΥΠΗ ΑΓΡΟΕΚΦΡΑΣΗ