Δευτέρα, 4 Ιουλίου, 2022

Το χαλάζι και η ανεμοθύελλα χτύπησαν την αγροτική παραγωγή του Τυρνάβου και Ελασσόνας

Σαρωτικό ήταν το πέρασμα της καταιγίδας που έπληξε πρόσφατα την περιοχή της Ελασσόνας, καθώς προκάλεσε μεγάλες καταστροφές.
Είναι χαρακτηριστικό ότι δεκάδες κτηνοτροφικές και γεωργικές εγκαταστάσεις έμειναν κυριολεκτικά χωρίς στέγη, με τους θυελλώδεις ανέμους να έχουν παρασύρει τα πάντα στο πέρασμά τους
Παράλληλα, σημαντικότατες ζημιές καταγράφονται σε όλες τις καλλιέργειες, ενώ καίριο ήταν το χτύπημα στις περιοχές Δολίχης, όπως και σε Κοινότητες των πρώην Δήμων Ολύμπου και Σαρανταπόρου.

Επίσκεψη έγινε από κλιμάκιο του ΕΛΓΑ με την παρουσία του προϊσταμένου κ. Λιόντου Μιχάλη συνοδευόμενος από τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικού Τομέα κ. Λαδόπουλο Γεώργιο στα κατεστραμμένα από χαλάζι καπνά της Επαρχίας Ελασσόνας.

Το μπουρίνι της Τρίτης 11 Αυγούστου ήταν ιδιαίτερα ισχυρό και προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές λόγω της σφοδρότητας του ανέμου, άλλα και της χαλαζόπτωσης σε καλλιέργειες, κυρίως στον Τύρναβο, το Αργυροπούλι, τον Αμπελώνα, το Δαμάσι και στην ευρύτερη περιοχή του δήμου, ενώ υπάρχουν αναφορές και για ζημιές στην Ελασσόνα. Οι μεγάλης έντασης άνεμοι ξερίζωσαν δένδρα, έσπασαν κλαδιά και κατά περιπτώσεις εκθεμελίωσαν ολόκληρες σειρές δένδρων σε κτήματα με οπωροφόρα, ακόμα και σε υποστηριζόμενες καλλιέργειες όπως τα αχλάδια σε διαμόρφωση παλμέτας και τα γραμμικά αμπέλια. Από την ισχυρή ανεμοθύελλα δεν γλύτωσαν και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, υπόστεγα και άλλου είδους μόνιμες εγκαταστάσεις και υποδομές, με αποτέλεσμα και οι κτηνοτρόφοι να “μετρούν πληγές”.

Επιπρόσθετα, κατά τόπους, η ανεμοθύελλα συνοδεύτηκε και από χαλαζόπτωση, η οποία “μαγάρισε” την παραγωγή και εκμηδένισε τις ελπίδες των πληγέντων αγροτών να έχουν έστω μειωμένα έσοδα φέτος. Υπάρχουν αγρότες που η λειψή από την επίδραση των παγετών παραγωγή τους καταστράφηκε ολοσχερώς, ενώ δεν λείπουν και οι περιπτώσεις αυτών που το κομμάτι της παραγωγής τους που γλύτωσε από τον παγετό, το αποτελείωσε το μπουρίνι και μάλιστα ελάχιστα πριν τη συγκομιδή.

Μάλιστα σε κάποια κτήματα στα Δένδρα Τυρνάβου τα ξερίζωσε τελείως. Δείτε τις παρακάτω φωτογραφίες:

Κόκκαλης σε πληγέντα χωριά του Τυρνάβου: Άμεσα δίκαιες εκτιμήσεις και αποζημιώσεις στους αγρότες

Αυτοψία σε χωριά του δήμου Τυρνάβου τα οποία χτυπήθηκαν τα τελευταία εικοσιτετράωρα από ακραία καιρικά φαινόμενα, πραγματοποίησε την Πέμπτη ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βασίλης Κόκκαλης.

Ο κ. Κόκκαλης βρέθηκε στο Αργυροπούλι και στη Λυγαριά όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με αγρότες και γεωτεχνικούς, αλλά και να διαπιστώσει το μέγεθος της καταστροφής σε δενδρώδεις καλλιέργειες από τη χαλαζόπτωση αλλά και τους ισχυρούς ανέμους που έπνεαν στην περιοχή.

Αμέσως μετά, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Ημέρες ξεγνοιασιάς και ξεκούρασης για τους περισσότερους, αλλά απόγνωσης για τους αγρότες στο Αργυροπούλι, τη Λυγαριά και σε άλλες περιοχές του Τυρνάβου. Δυστυχώς μετά τον πρωτοφανή καύσωνα που επηρέασε πλήθος καλλιεργειών, ήρθε το χαλάζι και ισχυροί άνεμοι που κατέστρεψαν τα αχλαδοπερίβολα και άλλες καλλιέργειες προκαλώντας σοβαρές ζημιές.

Είναι οι ίδιες καλλιέργειες οι αγρότες των οποίων χτυπιούνται αλύπητα τα τελευταία χρόνια. Πότε με την ακαρπία, πότε με τον παγετό και άλλοτε με το χαλάζι και τις θεομηνίες. Ο ΕΛΓΑ οφείλει να κινηθεί τάχιστα για τις εκτιμήσεις με δικαιοσύνη ώστε το συντομότερο δυνατό να αποζημιωθούν στο μέγιστο οι πληγέντες.

Είμαστε θεατές ενός κλιμακούμενου κακού σεναρίου για τον πρωτογενή τομέα που είναι ήδη θύμα – και – της κλιματικής αλλαγής. Το πρόβλημα είναι ήδη εδώ και έπρεπε να δράσουμε χθες, τόσο σε ότι αφορά σε μία περισσότερο φιλική στο περιβάλλον ανθρώπινη δραστηριότητα, όσο και στον τρόπο ασφαλιστικής κάλυψης του φυτικού και ζωικού μας κεφαλαίου. Κρούω εδώ και καιρό τον κώδωνα του κινδύνου προς την κυβέρνηση και ζητώ άμεσα δράση. Ως αντιπολίτευση θα είμαστε δίπλα, στηρίζοντας όλα εκείνα που πρέπει να γίνουν για να σώσουμε ό,τι σώζεται».

Επίσκεψη στο τοπικό υποκατάστημα του ΕΛΓΑ Θεσσαλίας, στη Λάρισα, πραγματοποίησε κλιμάκιο του Αγροτικού Τμήματος της Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Λάρισας, με σκοπό την ενημέρωση για το εύρος της θεομηνίας που έπληξε, στις 11 Αυγούστου 2021.

Επίσκεψη στο τοπικό υποκατάστημα του ΕΛΓΑ Θεσσαλίας, στη Λάρισα, πραγματοποίησε κλιμάκιο του Αγροτικού Τμήματος της Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Λάρισας, με σκοπό την ενημέρωση για το εύρος της θεομηνίας που έπληξε, στις 11 Αυγούστου 2021, πολλές περιοχές του νομού Λάρισας αλλά κυρίως για την πορεία της διαδικασίας αποζημίωσης των πληττόμενων παραγωγών.

Το κλιμάκιο του Αγροτικού Τμήματος, το οποίο αποτελούνταν από τον υπεύθυνο του Τμήματος κ. Χρήστο Παπαδημητρίου, τo μέλος της Γραμματείας του Αγροτικού Τμήματος κ. Χρήστο Αθανασιάδη καθώς και το μέλος της Ν.Ε κ. Γιάννη Ράπτη, συναντήθηκε με τον προϊστάμενο του υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ στη Λάρισα κ. Μιχάλη Λιόντο, ο οποίος παρουσίασε την όλη κατάσταση που επικρατεί σε επίπεδο νομού.

Όπως ανέφερε ο κ. Λιόντος, οι ζημιές, όχι μόνο στη Λάρισα αλλά σε πανθεσσαλικό επίπεδο είναι τεράστιες, αφού μια σειρά αγροτικών προϊόντων, όπως αμπέλια, καλαμπόκι, καρύδια, αχλάδια, μήλα, καπνός, κυδώνια, πιπεριές, ντομάτες κ.α. έχουν πληγεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, ενώ ήδη τα στελέχη του τοπικού ΕΛΓΑ βρίσκονται σε διαδικασία εκτιμήσεων των παραπάνω ζημιών.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που παρείχε στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική

Συμμαχία ο προϊστάμενος του τοπικού υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ, το ανθρώπινο δυναμικό του Οργανισμού, σε τοπικό επίπεδο – αυτή τη στιγμή – είναι 44 συμβασιούχοι, 6 από άλλα υποκαταστήματα και 20 μόνιμοι, πράγμα το οποίο, όπως επισήμαναν τα στελέχη του Αγροτικού Τμήματος του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας, σημαίνει ότι δεν επαρκεί το συγκεκριμένο στελεχικό δυναμικό ΕΛΓΑ, ώστε να γίνουν γρήγορα όλες οι εκτιμητικές διαδικασίες, ειδικά όταν τα ίδια άτομα του Οργανισμού, θα πρέπει να «τρέξουν» ταυτόχρονα και για τις ζημιές από το καταστρεπτικό μπουρίνι της 11ης Αυγούστου, ενώ παράλληλα θα πρέπει να διεκπεραιώνονται τα πορίσματα και όλες οι διαδικασίες για την πληρωμή των δικαιούχων από τον «παγετό 2021» αλλά και από τους καύσωνες, όπως επίσης και κάθε άλλη εκτιμητική διαδικασία.

Ακολούθως τα μέλη του κλιμακίου του Αγροτικού Τμήματος της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Λάρισας, επισκέφθηκαν τον Τύρναβο, όπου υπήρξε συνάντηση με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου κ. Αστέριο Τσικριτσή, ο οποίος παρείχε πλήρη ενημέρωση για το μέγεθος της θεομηνίας που προκάλεσε σοβαρότατες ζημιές σε καλλιέργειες στην ευρύτερη περιοχή και κυρίως σε καλλιέργειες στο Αργυροπούλι, τον Τύρναβο το Δαμάσι και τα Δελέρια αλλά και σε κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.

Ο κ. Τσικριτσής, τόνισε στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ότι οι αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση, αφού η πρόσφατη θεομηνία, κατέστρεψε ότι απέμεινε από τους διαδοχικούς παγετούς που έπληξαν τις καλλιέργειες, ζητώντας παράλληλα, μετά τις εκτιμήσεις, άμεση καταβολή αποζημιώσεων στο 100% της ζημιάς, ενώ, όπως επισήμανε «επιβάλλεται, χωρίς άλλη πλέον καθυστέρηση, η αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.

Ακολούθως, τα στελέχη του Αγροτικού Τμήματος της Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Λάρισας, μετέβησαν στην Ελασσόνα, με πρώτο σταθμό την κοινότητα Καλλιθέας, όπου υπήρξε συνάντηση με τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας κ. Θωμά Βαρνά, ο οποίος και αυτός με τη σειρά του ζήτησε την όσο το δυνατόν πιο γρήγορη διαδικασία εκτίμησης των ζημιών και την ταχύτερη πληρωμή των αποζημιώσεων στους πληττόμενους παραγωγούς.

Τελευταίος σταθμός των επισκέψεων του αγροτικού κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν η περιοχή της Γεράνειας, όπου τα στελέχη του Αγροτικού Τμήματος, συναντήθηκαν με τον βιοκαλλιεργητή Αλέξανδρο Θεοδωράκη, ο οποίος είναι ένας από τους πέντε νέους αγρότες, οι οποίοι συγκροτούν την Κοινωφελή Συνεταιριστική Επιχείρηση «ΣΑΪΑ Κοιν Σεπ», που ασχολούνται αποκλειστικά με την καλλιέργεια βιολογικών προϊόντων.

Ο κ. Θεοδωράκης, χαρακτήρισε την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή, ως τραγική, με τους αγρότες να βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο, ζητώντας την άμεση παρέμβαση της Πολιτείας, με έμπρακτα μέτρα στήριξης προς τους πληττόμενους παραγωγούς.

Ερωτήματα στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

Μετά το πέρας των επισκέψεων, τα στελέχη του Αγροτικού Τμήματος της Ν.Ε του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας, σε δηλώσεις τους, επισήμαναν, ότι τόσο το ΥΠΑΑΤ, όσο και η κεντρική διοίκηση του ΕΛΓΑ, θα πρέπει να δράσουν άμεσα και να καταβάλουν τις πολυπόθητες αποζημιώσεις των αγροτών, σε συντομότατο χρόνο, ειδικά στα προϊόντα των οποίων η συλλογή θα ξεκινούσε ή ήδη έχει ξεκινήσει, θέτοντας παράλληλα και σχετικά ερωτήματα, σε ΥΠΑΑΤ και ΕΛΓΑ:

· Τι γίνεται με την αναλογιστική μελέτη, στην οποία θα βασιστεί η τροποποίηση του κανονισμού ασφάλισης, η οποία έχει δρομολογηθεί από το τέλος του 2018 και όταν αναλάβατε είχε μείνει μόνο το τελευταίο βήμα για την κατακύρωση του διαγωνισμού;

· Τι γίνεται με το πρόγραμμα από το ΕΣΠΑ 2014 – 2020 προϋπολογισμού 950.000 € περίπου, στο οποίο είχε ενταχθεί ο ΕΛΓΑ για εκπαίδευση του προσωπικού στις νέες ζημιές, λόγω κλιματικής αλλαγής, τον εκσυγχρονισμό της εκτιμητικής διαδικασίας και την προμήθεια του αντίστοιχου τεχνολογικού υλικού;

· Σε ποια φάση βρίσκεται η ψηφιοποίηση της εκτιμητικής διαδικασίας του ΕΛΓΑ και η διασύνδεση με το πληροφοριακό σύστημα του Οργανισμού;

Προτάσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

Τέλος, τα στελέχη του Αγροτικού τμήματος της Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Λάρισας, κατέθεσαν συγκεκριμένες προτάσεις, για την αναβάθμιση των παρεχόμενων ασφαλιστικών υπηρεσιών προς τους αγρότες.

Πιο συγκεκριμένα:

1. Να θεσπιστεί ετήσια επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, όχι μόνο για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών του Οργανισμού, αλλά και για κάλυψη αποζημιώσεων, ενώ το ύψος της επιχορήγησης να μπορεί να αντιστοιχεί στο ποσό που αντιστοιχεί έως το 100% των ετήσιων εσόδων του ΕΛΓΑ που προέρχονται από την Ειδική Ασφαλιστική Εισφορά των παραγωγών.

2. Να θεσπιστούν για όλους τους παραγωγούς (γεωργούς και κτηνοτρόφους), πάγιες προκαταβολές αποζημιώσεων και όχι μόνο επιλεκτικά.

3. Να γίνει άμεση πρόσληψη, όχι μόνο συμβασιούχων γεωτεχνικών αλλά μονίμων, σε τέτοιο αριθμό, που θα επιλύσει το μόνιμο πρόβλημα των καθυστερημένων εκτιμήσεων και αποζημιώσεων

4. Να γίνει η ψηφιοποίηση της όλης διαδικασίας των αποζημιώσεων, από τις εκτιμήσεις μέχρι και την πληρωμή των ασφαλισμένων παραγωγών

5. Να δίνεται αποζημίωση στο 100% της καταστροφής, με κατάργηση των «κοφτών» του Κανονισμού, οι οποίοι «κόφτες» συντελούν στο να αποζημιώνονται οι παραγωγοί από 61,8 % μέχρι 74,1%

6. Τέλος, χρειάζεται η θέσπιση ενός νέου και σύγχρονου Κανονισμού, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον σημερινό, απαρχαιωμένο και αναχρονιστικό, ώστε να

αποζημιώνονται οι παραγωγοί για όλα τα ζημιογόνα αίτια από τους φυσικούς κινδύνους και τις νόσους και κυρίως να λαμβάνεται υπόψη η κλιματική κρίση, την οποία ήδη βιώνουν όλοι οι παραγωγοί.

ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ