Πέμπτη, 20 Ιουνίου, 2024

Ροδόπη: Μάχη για την εξασφάλιση των ζωοτροφών δίνουν οι κτηνοτρόφοι

Αντιμέτωποι με την πίεση του χρόνου, τις αυξημένες ανάγκες, λόγω ξηρασίας, τη μεγάλη ζήτηση και το κόστος που θα χρειαστεί να καταβάλουν είναι 1280 αιγο-προβατοτρόφοι στο Νομό Ροδόπης στην προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν ζωοτροφές εγκαίρως . Σε μια εποχή δύσκολη, τόσο λόγω της οικονομικής συγκυρίας, όσο και λόγω της ενεργειακής κρίσης που συμπαρέσυρε πολλά έξοδα προς τα πάνω.

«Αν και το φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν» λόγω του διπλασιασμού της τιμής του κριθαριού και του σκληρού σιταριού σε σχέση με πέρσι, από 24 σε 41 λεπτά το κιλό, δυσκολευόμαστε να προμηθευτούμε τις ποσότητες που χρειάζεται απευθείας από τους παραγωγούς μειώνοντας έτσι το κόστος σε σχέση με τις προμήθειες που κάνουν αργότερα από τους εμπόρους.

«Η παρατεταμένη ξηρασία και η έλλειψη πράσινου αναγκάζει πολλούς από εμάς ήδη να ταΐζουμε» δηλώνουν έμπειροι κτηνοτρόφοι στο www.ertnews.gr και εξηγούν ότι σε πολλούς οικισμούς της Ροδόπης ταΐζουν ήδη με ξηρά τροφή τα ζωντανά τους (φετινό κριθάρι, περσινό καλαμπόκι) γεγονός που ανεβάζει το κόστος της φροντίδας τους.

Ο συνολικός αριθμός των Αιγοπροβάτων της Ροδόπης είναι 188.000, 114.500 εκ των οποίων τα πρόβατα και 73.500 οι αίγες. Το γεγονός ότι αναζητούν ζωοτροφές συνάδελφοί τους και από άλλες περιοχές της χώρας που έχουν πληγεί από τις καταστροφικές πυρκαγιές εντείνει την αγωνία τους για το εάν και κατά πόσο θα βρουν τις ποσότητες που χρειάζονται όταν θα έχουν τη δυνατότητα πληρωμής.

Μεγάλο επίσης ερωτηματικό αποτελεί και η δυνατότητα που θα έχουν οι ίδιοι οι μεσάζοντες για να κάνουν τις εισαγωγές σιτηρών και μετέπειτα αραβόσιτου λόγω των αυξήσεων στα μεταφορικά και του νέου σκηνικού που έχει διαμορφωθεί.

Ήδη οι προετοιμασίες των κτηνοτρόφων βρίσκονται σε εξέλιξη με αμπάρια να γεμίζουν άλλοτε με κριθάρι και σκληρό σιτάρι και χώροι αποθήκευσης άλλοτε με τριφύλλι και άχυρο. «Βαρύς ή όχι ο χειμώνας τα ζωντανά είναι ζωντανά και θα πρέπει να φάνε» δηλώνουν παραδοσιακοί κτηνοτρόφοι, άριστοι γνώστες του αντικειμένου, προβλέποντας πως αν ανέβει κι άλλο το κόστος της φροντίδας να οδηγηθούν αναγκαστικά σε περαιτέρω συρρίκνωση αριθμητική των κοπαδιών τους.

Πηγή: ertnews

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ