Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου, 2024

Προπωλήσεις βαμβακιού 2022-2023

  • Χρησιμότατο και αναγκαίο αγροτικό «πολυεργαλείο» και για την εμπορική περίοδο 2022-23!
  • Ο κάθε βαμβακοπαραγωγός με το δικό του επιχειρηματικό πλάνο, επιλέγει μόνος του την εξασφάλισή του, τη σιγουριά του και το συμφέρον του
  • Του Αθανάσιου Μπαντή *

Εδώ και λίγα χρόνια, και στην Ελληνική αγορά, με πρωτοβουλία της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος (ΔΟΒ), υιοθετήθηκαν, εφαρμόστηκαν και υλοποιήθηκαν τακτικές προπωλήσεων συσπόρου βάμβακος, δομημένες σε σχέσεις αξιοπιστίας, φερεγγυότητας και σοβαρότητας μεταξύ των εκκοκκιστικών επιχειρήσεων και των Ελλήνων βαμβακοπαραγωγών,.

Η εμπορική περίοδος 2021-22, έτσι όπως (από άποψη τιμών) εξελίχθηκε, βοήθησε τον τομέα και στήριξε το εισόδημα των βαμβακοπαραγωγών σε υπέρμετρο βαθμό.

Η εμπορική περίοδος 2021-22 για τη χώρα μας (ουσιαστικά) έκλεισε τον κύκλο της, με ΕΝΤΟΝΟΤΑΤΑ θετικό πρόσημα, γνωστό κόστος παραγωγής, και γνωστό πλέον «ταμείο»!

Με τα θεμελιώδη του προϊόντος σε παγκόσμιο επίπεδο να κινούνται με «θετική αύρα», ο ορατός κίνδυνος που ελλοχεύει, είναι αυτός που μπορεί να προέλθει από το ενεργειακό κόστος και ένα (απρόβλεπτο) «γύρισμα» των χρηματιστηριακών τιμών.

Εκτίμησή μας είναι πως, το όποιο πρόβλημα τροφοδοσίας της αγοράς υπάρχει αυτό είναι εστιασμένο στο χρόνο, χωρίς μεγάλες πιθανότητες επέκτασης.

Στις 27-1-2022 τα συμβόλαια Ιουλίου 2022 έκλεισαν στα 116,51c/lb και τα συμβόλαια του Δεκεμβρίου 2022 στα 98,83 c/lb, με μία διαφορά μεταξύ τους στα ~18c/lb.

Σημειώνω, ενημερωτικά για όσους δεν ξέρουν, και υπενθυμίζω σε όσους γνωρίζουν, πως ο Ιούλιος είναι (κάθε χρόνο) ο τελευταίος μήνας της εμπορικής περιόδου που φεύγει, κι ο Δεκέμβριος είναι ο κρισιμότερος (για τη χώρα μας) και έτσι ζωντανότερος, της εμπορικής περιόδου που έρχεται…

Προϊόντος του χρόνου, όσο θα περνά ο καιρός και θα ερχόμαστε πιο κοντά στην εμπορική περίοδο 2022-23 (που υπενθυμίζω ξεκινά 1-8-2022) η «ψαλίδα» των δύο παραπάνω συμβολαίων, των δύο συνεχόμενων εμπορικών περιόδων, «θα κλείνει», συγκλίνοντας σε πιο «στενή» διαφορά (spread).

Αυτό, στην παρούσα συγκυρία μπορεί να γίνει είτε με μεγαλύτερο ρυθμό αύξησης του ενός έναντι του άλλου, είτε με μεγαλύτερο ρυθμό μείωσης του ενός έναντι του άλλου. Άλλο σενάριο δεν υπάρχει για τη «σύγκλιση»!

Με τη σκέψη στο αυξημένο κόστος παραγωγής, λόγω των αυξημένων τιμών ενέργειας, λιπασμάτων, αγροεφοδίων κλπ οι τωρινές τιμολογιακές συγκυρίες ευνοούν τη διαδικασία επίτευξης προπωλήσεων στα επίπεδα μίας «ζώνης» τιμών γύρω από τα 0,75-0,80 €/kgr (λίγο πάνω/λίγο κάτω), τιμές που παραμένουν πολύ ελκυστικές για το προϊόν (και μακάρι να υπάρχουν κάθε χρόνο), στηρίζουν την εγκατάσταση των βαμβακοφυτειών, στηρίζουν την βαμβακοκαλλιέργεια, στηρίζουν τον Έλληνα βαμβακοπαραγωγό.

Σε αυτά τα επίπεδα τιμών, τέτοιες τιμές κανείς δεν μπορεί να τις αγνοήσει, κανείς δεν μπορεί και δεν δικαιούται να τις «προσπεράσει» με αδιαφορία, αρκεί να κοιτάξει το παρελθόν…

Έτσι, με γνωστό το κόστος, μπορεί να «φιξάρει» μέρος της παραγωγής του, σε τιμή που «βγαίνει» λογαριασμός, κι ακολούθως ακολουθεί την δική του εμπορική πρακτική και τακτική.

Έτσι, με την επιλογή της προπώλησης ο βαμβακοπαραγωγός εξασφαλίζει μία ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ τιμή για την συγκεκριμένη και συμφωνημένη ποσότητα.

Εξάλλου, κανείς δεν ξέρει πως θα εξελιχθεί η αγορά στο μέλλον.

Οι βαμβακοπαραγωγοί μας, ο καθένας με το επιχειρηματικό πλάνο που έχει, και πρέπει να έχει, κρίνει μόνος του αφού προϋπολογίσει τα έξοδά του, την εξασφάλισή του, τη σιγουριά του και το συμφέρον του.

Η προπώληση συσπόρου βαμβακιού υπενθυμίζω πως δεν είναι υποχρεωτική πρόταση τρόπου εμπορίας, αλλά αποτελεί «πολυεργαλείο» επιλογής του τρόπου εμπορικής πολιτικής του κάθε βαμβακοπαραγωγού.

Είναι όμως «πολυεργαλείο» που πλέον όλοι και ξέρουν πως δουλεύει, και ξέρουν πως τους βολεύει, τιμώντας την υπογραφή (από όλα τα μέρη) και τηρώντας τα συμβόλαια προπωλήσεων.

Εξάλλου ισχύει, και υποστηρίζεται φανατικά από πολλούς, και το διαχρονικό απόσταγμα σοφίας και σιγουριάς «ποτέ όλα τα αυγά στο ίδιο καλάθι»…

*Ο κ. Αθανάσιος Μπαντής, είναι γεωπόνος, ειδικός αναλυτής [email protected]

ENTYΠΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ “Καλλιεργητής” ΤΗΣ ΑΓΡΟΕΚΦΡΑΣΗΣ

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ