Πέμπτη, 30 Ιουνίου, 2022

Ποια ασθένεια απειλεί τη φετινή παραγωγή κολοκυθιών στην Ελλάδα

Υπό απειλή βρίσκεται η φετινή παραγωγή κολοκυθιών στην Ελλάδα λόγω μιας ασθένειας που έχει οδηγήσει στην καταστροφή μιας σειράς από καλλιεργειών.

Συγκεκριμένα, εντοπίστηκε μια νόσος αυτή της σηψιρριζίας (Fusarium solani) σε αυτό-ριζωμένα φυτά κολοκυθιών στο Φόδελε της Κρήτης. Πρόκειται για μια σοβαρή ασθένεια, η οποία πλήττει τις ρίζες των φυτών σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το Ινστιτούτο Ελιάς Υποτροπικών Φυτών και Αμπελουργίας, το οποίο και παρατήρησε τη συγκεκριμένη κατάσταση. Τα νοσούντα φυτά οδηγούνται σε μαρασμό και εμφανίζουν κιτρινισμένα φύλλα, κατάρρευση, σήψη στις ρίζες τους και αποχρωματισμό των αγγειακών τους ιστών. Οι βλάβες που είχαν προκληθεί ήταν εμφανείς στο στέμμα των φυτών ενώ η ασθένεια εκτιμάται ότι είχε επηρεάσει το 48,9% των καλλιεργειών.

Αυτό οδήγησε τους επιστήμονες να προχωρήσουν στην απομόνωση του μύκητα από τα φυτά που εμφάνισαν συμπτώματα. Αυτή είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται σήψη του στέμματος και της ρίζας από τον συγκεκριμένο μύκητα σε καλλιέργειες κολοκυθιών στην Ελλάδα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές απώλειες στην παραγωγή, σύμφωνα με τα όσα επισημαίνουν οι επιστήμονες.

Ινστιτούτο Ελιάς Υποτροπικών Φυτών και Αμπελουργίας Χανίων

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ